Maandag 06/02/2023

Na de trappist ontdekt Amerika nu ook de lambiek

BRUSSEL l Het artisanale Belgische bier lambiek wordt in de VS vergeleken met champagne. De prijzen zijn er ook naar. Voor een fles kriek of geuze wordt in de VS gemakkelijk 10 euro gevraagd.

In een recente proeverij, georganiseerd door The New York Times, noemt verslaggever Eric Asimov de lambieks "even complex en apart als veel topwijnen". Vijfentwintig verschillende soorten proefden de wijnschrijvers van The New York Times, bijgestaan door de hoofdredacteur van Ale Street News en de sommelier van het Café d'Alsace, een Elzassisch restaurant in Manhattan met een uitgebreide bierkaart. Fascinerend vinden de proevers dat dit bier nog op de echt ouderwetse manier wordt gebrouwen, waarbij de natuur zijn gang mag gaan.

"Moderne brouwerijen zijn vandaag meestal antiseptische plekken waar de brouwer absolute controle over de fermentatie wil houden", stelt Asimov. Aan de lezers wordt uitgelegd dat men hier bij ons lambiek in houten vaten laat gisten en dat de drank evolueert tot een droog, bijna zuur bier met een frisse aciditeit. Jonge en oude lambiek wordt gemengd, het resultaat is geuze.

De proevers herkennen bij jonge lambiek gelijkenissen met een jeugdige blanc de blancschampagne, en bij de oudere geuze met een blanc de noirs. Zeer opgetogen zijn de proevers onder meer over de Lindemans Cuvée René ("wonderbaarlijke aroma's van frambozen") en de geuze Cantillon ("verfrissende, jonge lambiek met citrusnoten"). Maar echt lyrisch worden ze pas van de Cantillon Lou Pepekriek, een zeldzame kriek van één bepaald oogstjaar die wordt vergeleken met een rode bourgogne.

Hanssens oude kriek, kriek Drie Fonteinen en Framboise van Boon krijgen ook goede cijfers. "Voor kleine Belgische brouwerijen is de Amerikaanse markt zeer dankbaar", zegt bierkenner en -schrijver Bob Magerman. "De prijzen liggen er hoog en men is verzekerd van een goede afzet." Toch is dat slechts een klein lichtpuntje. "De voorbije twintig jaar zijn veel kleine brouwerijen op de fles gegaan, en een nieuwe geuzebrouwerij beginnen, is veel te kostelijk. Nog afgezien van de installatie heb je lambiek nodig van verscheidene jaren voor je een geuze kunt maken, dus het duurt op zijn minst drie jaar voor je één cent terugverdient", weet Magerman.

In Amerika is het succes van de Belgische bieren overigens niet onopgemerkt gebleven. Meerdere brouwers proberen daar nu een 'geuze-style' bier te brouwen (DMMagazine 18/2/6). Maar volgens de overlevering is dat totaal onmogelijk zonder het water van de Zenne.

(AG)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234