Donderdag 20/02/2020

Sociaal overleg

Na de staking: sociale partners opnieuw aan tafel

De werkgevers van het sociaal overleg.Beeld BELGA

Twee dagen na de nationale staking, zijn de vakbonden en werkgevers deze namiddag opnieuw bijeengekomen binnen de Groep van Tien, het overlegorgaan van de sociale partners. Ze hebben beslist om het loonoverleg voort te zetten. De volgende vergadering is gepland op 25 februari. Werkgroepen zullen die vergadering voorbereiden.

Na de sociale hoogspanning woensdag, was het deze namiddag dus opnieuw tijd om om met elkaar te praten. De vakbonden en werkgevers binnen de Groep van Tien hebben vandaag beslist om het loonoverleg voort te zetten. Dat zei de voorzitter van het overlegorgaan van de sociale partners, Bernard Gilliot, na afloop van het eerste overleg sinds de nationale staking van voorbije woensdag. De volgende vergadering is gepland op 25 februari. Werkgroepen zullen die vergadering voorbereiden. Vakbonden en werkgevers vragen aan de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) om de parameters opnieuw te bekijken en of dit een invloed kan hebben op de uitkomst van de berekeningen, zei Gilliot.

Vernieuwde loonnormwet

Het gaat om de berekeningen volgens de vernieuwde loonnormwet, die bepaalt hoeveel de lonen de komende jaren mogen stijgen. Voor de periode 2019-2020 kwam uit de berekeningen een loonmarge van maximaal 0,8 procent opslag boven de index. Maar minister van Werk Kris Peeters opperde eerder dat er toch meer loonmarge zou kunnen zijn. Volgens de nieuwste cijfers van het Planbureau gaat de inflatie lager liggen dan voorzien in de berekeningen, wat dan meer loonmarge zou geven.

“De Groep van Tien heeft zijn vergadering gehad deze namiddag. We hebben beslist de besprekingen verder te zetten, de volgende datum is 25 februari”, zei Bernard Gilliot na afloop in een korte verklaring. “Er worden enkele werkgroepen georganiseerd om die vergadering voor te bereiden. In tussentijd vragen we ook aan de CRB om zich te buigen over de parameters, om te zien of die berekeningen beïnvloed kunnen worden.”

Ook vraagt de Groep van Tien aan de gemengde commissie van de Nationale Arbeidsraad (NAR) en de CRB om de werken voor te bereiden voor de welvaartsenveloppe en die te finaliseren. Die welvaartsenveloppe bevat de middelen voor een verhoging van de sociale uitkeringen. Volgens Gilliot is er aan beide zijden de wil om opnieuw te gaan onderhandelen en is de dialoog hernomen.

Vorige maand liep het tweejaarlijkse overleg voor een nieuw interprofessioneel akkoord (IPA) na enkele vergaderingen op de klippen. De vakbonden willen voor 2019-2020 meer dan de 0,8 procent. Maar de werkgevers willen dan weer de wet respecteren. Het overleg liep vast en de bonden kondigden de nationale staking aan, zowel in de privé- als de publieke sector.

Hogere norm

Voor aanvang van het nieuwe gesprek tussen de sociale partners opperden de vakbondsleiders een hogere norm. Marc Leemans van het ACV bracht bijvoorbeeld in herinnering dat de vorige loonnorm, voor 2017-2018, op 1,1 procent lag, en dat hij deze keer niet minder dan die 1,1 procent wil. Mario Coppens van ACLVB wierp dan weer een percentage in de omgeving van 1,3 procent op.

Na afloop bleek dus dat de hernieuwde gesprekken nog zeker niet in de fase van het formuleren van een loonnorm zitten. Enkel de ABVV-toplui gaven na afloop kort commentaar. “We gaan de komende dagen de tijd nemen om te zien in welke mate nog oplossingen gevonden kunnen worden doorheen de onderhandelingen”, zei Miranda Ulens, het nummer twee van de socialistische vakbond. Over hoe het nu verder moet, bleef ze op de vlakte. We gaan bekijken wat mogelijk is, klonk het. “Het is geen evidentie, we komen uit een actie waarvan wij vinden dat ze geslaagd is. De werkgevers hebben hun mening daarover. Laat ons nog de kans geven aan het overleg, dat is waar de mensen op rekenen.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234