Vrijdag 07/05/2021

Opinie

Na de inval bij Globe Aroma: een morele grens is flagrant overschreden

null Beeld Photonews
Beeld Photonews

Franky Devos (Vooruit), Dominique Willaert (Victoria Deluxe) e.a. mengen zich in het debat na de inval bij de Brusselse vzw Globe Aroma.

"Op een bepaald moment heeft handhaving ook zijn rechten", reageert grondwetsspecialist Koen Lemmens (KU Leuven) op de politieactie bij de Brusselse vzw Globe Aroma. Zo grijpt hij naar juridische argumenten ter verdediging van de disproportionaliteit van de inval bij de culturele organisatie door de federale arbeidsinspectie, de inspectie van financiën en de sociale inlichtingen- en opsporingsdienst van het Brussels Gewest.

Ook op sociale media wordt hier en daar opgeworpen dat de culturele sector niet boven de wet staat. Van dat laatste moeten wij in geen geval overtuigd worden. De culturele sector is in Vlaanderen de laatste vijfentwintig jaar een goed gereguleerde sector die dagelijks op een professionele manier omgaat met inspecties en controles: van Sabam-inspecteurs over btw-controleurs tot sociale inspecteurs.

Uiteraard heeft handhaving ook zijn rechten. Punt is dat culturele projecten zich hiervoor niet willen laten gebruiken. Cultuur- en kunstenorganisaties worden niet alleen in Brussel en Vlaanderen, maar overal in Europa steeds vaker ontmoetingsplekken waar Europese burgers en kunstenaars mensen die op de vlucht zijn gastvrij en zorgzaam onthalen. Nooit met de bedoeling om het federale en Europese migratiebeleid met de voeten te treden, wel om geïnspireerd door de Europese verlichtingstraditie humane waarden en universele rechten te realiseren.

Kunst- en cultuurorganisaties kunnen in die zin als een soort vrijhavens worden beschouwd waarin niet zelden pionierswerk wordt verricht in het ontwikkelen van nieuwe vormen van burgerschap en inclusie. Globe Aroma en heel wat andere kunstenorganisaties staan hiervoor symbool.

De politie-inval bij Globe Aroma wordt door ons ervaren als het flagrant overschrijden van een morele grens. Kunstenaars op de vlucht mogen in bepaalde gevallen misschien niet over de nodige verblijfsdocumenten beschikken, we blijven ervan overtuigd dat een creatieve en artistieke werkplek niet de plaats is waar een stringent migratiebeleid moet worden toegepast. Deze culturele plekken zijn meestal een soort ‘thuis’. Een plaats waar mensen zich thuis voelen mag niet de plaats zijn waar mensen lichtvoetig worden geboeid, gekneveld, of zelfs worden aangehouden.

De inval van afgelopen vrijdag surft voort op het regeringsvoorstel om het mogelijk te maken dat de politie kan invallen op plaatsen waar mensen zonder papieren verblijven. Als die plaatsen ook culturele organisaties worden, die net de opdracht hebben en gefinancierd worden om projecten op te zetten met mensen op de vlucht, wordt een angstwekkende rode lijn overschreden.

Wanneer dit de regel wordt, dan is de culturele sector vragende partij dat de overheid de moed en de bestuurlijke transparantie heeft om ons mee te delen dat dit voortaan kan gebeuren. Dat wordt dan best eerst in het parlement besproken, een democratie waardig.

In dezen willen wij ons in geen geval buiten de wet stellen. Integendeel zelfs.

Alain Platel (les ballets C de la B), An De bisschop (Docent - School of Arts-Koninklijk Conservatorium Gent), Anja Claeys (Victoria Deluxe vzw), Arne Sierens (Compagnie Cecilia), Barbara Claes (Lucinda Ra), Bart Deceukelier (ACV), Brigitte Mys (Lucinda Ra), Carl Gyde (CAMPO), Chokri Ben Chikha (Action Zoo Humain), Dominique Willaert (Victoria Deluxe vzw), Els Silvrants-Barclay (Netwerk Aalst), Franky De Vos (Vooruit), Haider Al Timimi (Kloppend Hert), Hans Bruneel (LOD), Herwig Onghena (les ballets C de la B), Jan Blommaert (auteur, hoogleraar), Johan De Smet (Kopergietery), Karel Arnaut (voorzitter Intercultureel Centrum De Centrale), Lebuïn D’Haese (Kunstenaar), Luc Baeckeland (De Centrale), Maarten Devrieze (Lucinda Ra), Marijke Pinoy (actrice), Mario Debaene (Lucinda Ra), Mark Jeanty (Bij' De Vieze Gasten), Nele Roels (Kopergietery), Paul Kersten (Connexion), Robrecht Vanderbeeken (ACOD Cultuur), Sarah Scheepers (ella vzw), Simon Allemeersch (Lucinda Ra), Stefanie Claes (Lucinda Ra), Steven Heene (NTGent), Tijl Bossuyt (De Veerman), Vjera Somers (Compagnie Cecilia), Wim Wabbes (Handelsbeurs)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234