Zaterdag 28/05/2022

Na de 'hools' komen de ultra's

Met tal van huiszoekingen en arrestaties in zowat het hele land heeft de politie de afgelopen dagen een zware klap toegebracht aan het hooliganisme. Dertien kopstukken van de Brussels Casual Service, de harde supporterskern van Anderlecht, zullen worden vervolgd voor de nachtelijke raid op een café waarbij ze enkele Brugse supporters toetakelden. 'Door gecoördineerde acties als deze verdwijnt de oudere hooligan van het toneel, zegt de politie. 'In zijn plaats komt de weliswaar rumoerige maar meer vredelievende supporter: de ultra.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Marc Schoetens

'Dit was geen akkefietje waarbij enkele jongens afspreken om eens goed op elkaars gezicht te slaan", zegt een bron bij de Integrale Voetbal Veiligheid (IVV), een federale politiedienst die het voetbalgeweld in België bestrijdt. "De raid van de Brussels Casual Service (BCS) staat gelijk met een gewapende overval bij nacht in bende. Daar staan zeer zware straffen op."

Op 5 oktober 2003 hadden rivaliserende hooligans afgesproken elkaar enkele uren na afloop van de wedstrijd Anderlecht-Club Brugge te ontmoeten. De veldslag viel in het water en daarop besloten enkele tientallen BCS'ers om op de terugweg halt te houden in Diegem. Ze wilden er een taverne aanvallen waar voornamelijk Brugge-supporters komen. "Een rustig café", zegt de Vilvoordse recherche, "waar die avond zowel fans van Brugge als van Anderlecht zaten te keuvelen. Plots gingen de ruiten eraan en vielen enkele tientallen BCS'ers binnen die niets heel lieten van het interieur. De kassa werd geplunderd en drie klanten werden stevig aangepakt, waardoor ze nadien naar het ziekenhuis moesten voor verzorging."

Volgens de lokale recherche van Vilvoorde die het onderzoek naar de raid leidde, zijn de dertien verdachten die de voorbije dagen werden opgepakt allen kopstukken van de BCS. Ze zijn tussen de 25 en 35 jaar en komen uit verschillende delen van het land. De meeste huiszoekingen grepen plaats in Brussel en de rand, maar ook op andere plaatsen zoals in Hasselt, Destelbergen en Schoten. Daarbij vond de politie onder meer "knuppels van allerlei kaliber, messen, alarmpistolen, mutsen en truien met het geborduurde insigne van de BCS, krantenknipsels over voetbalgeweld en foto's die ze gemaakt hadden tijdens vechtpartijen".

Deze harde jongens zijn al jaren bezig, zegt een politiebron. "Wanneer Anderlecht in het buitenland speelt, reist de BCS in groep mee. Tijdens die verplaatsingen kwam het geregeld tot vechtpartijen maar er werd ook vriendschap aangeknoopt met plaatselijke hooligans. De BCS heeft onder meer nauwe banden met de hooligans van Bordeaux die geregeld op bezoek komen als Anderlecht speelt. Op haar beurt vocht de BCS vorig jaar samen met Ajax tegen Club Brugge voor het begin van de Champions League-wedstrijd Ajax-Brugge in Amsterdam."

Gisteren bleven vijf hooligans tussen 23 en 36 jaar aangehouden op beschuldiging van bendevorming, diefstal met geweld en het vernielen van roerende goederen. De anderen zijn vrij onder voorwaarden: zo mogen ze voorlopig niet naar het voetbal. Als de rechtbank de leden van de BSC veroordeelt, betekent dit nogmaals een harde klap voor het voetbalhooliganisme. Momenteel lopen er al onderzoeken inzake bendevorming tegen tientallen leden van de Bruges Casual Firm (BCF) en de Antwerp Casual Crew (ACC).

Betekent dit het einde van de gevreesde hooliganoorlog? Een politiebron bij de IVV meent van wel. "Het wordt de hooligans de laatste tijd niet makkelijk gemaakt. We hebben de verscherpte voetbalwet van 1999 en verbeterde camerabewaking in de stadions. Lokale politiediensten worden aangepord om meer processen-verbaal op te stellen en de voetbalcel van het ministerie van Binnenlandse Zaken legt zware geldboetes en stadionverboden op.

"Elk seizoen waarschuwen hooligan-spotters ons: er zijn nieuwe gezichten op komst. Maar wij zien dat die zogenaamde jongerenkernen nergens echt van de grond komen. De hooliganstructuren blijven bestaan maar de meesten worden al een dagje ouder en bovendien zijn er nu de lopende onderzoeken naar de kopstukken. Wij hebben de indruk dat de uit Zuid-Europa ingevoerde ultra-cultuur - een georchestreerd spektakel met spreekkoren en vlaggengezwaai - die nu ook België verovert, stilaan belangrijker en sterker wordt dan de hooligans."

'Jongerenkernen van 'harde' supporters komen nergens meer echt van de grond'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234