Vrijdag 18/10/2019

Gaybashing

Na de gaybashing in Gent: is er echt meer homohaat, of horen we er alleen meer over?

Beeld ANP

Het homofobe incident in Gent is dan wel extreem, het is helaas niet uniek. De geweldcijfers vertonen de laatste jaren zowel op lokaal als nationaal niveau een stijgende lijn. Alleen: is er daarom ook effectief meer gaybashing?

Gaybashing, het is een vies woord dat de laatste jaren steeds meer in krantenkoppen lijkt op te duiken. Het incident in Gent, waarbij een homokoppel maandag zwaar werd toegetakeld door de bovenburen, is een extreme exponent. "Een zeer jammerlijke, maar zeldzame uitschieter binnen deze problematiek", benadrukt Davy Van Slycken, de Gentse referentieambtenaar voor haatmisdrijven. Is dat wel zo?

De gelijkenissen met twee eerdere verhalen dit jaar zijn namelijk treffend. In februari werd Jaimie Deblieck, Mister Gay Belgium 2017, in Roeselare uitgescholden voor ‘fucking homo’, waarna hij enkele stampen kreeg en op de grond belandde. In mei wachtte drie mannen in het Brusselse stadscentrum een gelijkaardig lot, een dag na de Pride Parade. Alleen de balans was in Gent een pak zwaarder, met twee gebroken ruggenwervels.

De cijfers lijken die tendens te bevestigen. In 2017 concludeerde Unia dat het aantal geopende dossiers voor homofobie, inclusief haatmisdrijven, de laatste vijf jaar met 20 procent is toegenomen. In de jaarverslagen van de politie, of dat nu nationaal of lokaal in de steden is, schemert ongeveer dezelfde stijging door. 

Zo liet de Politiezone Gent in 2014 en 2015 respectievelijk zes en vijf gevallen van straatcriminaliteit optekenen waarbij homofobie aan de basis lag. In 2017 waren dat er dertien, en het recente incident in de Scandinaviëstraat is alweer nummer zes voor dit kalenderjaar.

Lees ook de opinie van Stijn Depoorter: Holebi's zijn niet raar, we zijn zelfs niet bijzonder, we zijn gewoon onszelf

Straatcultuur

Toch is het onmogelijk om daaruit conclusies te trekken, zegt expert Alexis Dewaele (UGent). “Is er meer gaybashing, of gebeurt de rapportering gewoon sneller en vaker? Beide zijn mogelijk.” Dat Gent als eerste Belgische stad een meldpunt voor discriminatie invoerde en een zogenaamde 'regenboogverklaring' aflegde, kan vanuit die optiek dus evengoed de oorzaak zijn van die hoge cijfers.

Ook bij Cavaria hanteren ze voorzichtigheid. "Uit een terugkerende bevraging (Beyond The Box, MM) zien we dat de attitude van de Belgische bevolking er net op verbetert. Alleen zegt dat weinig over het geweld", zegt beleidsmedewerker Kenneth Mills. Misschien verhardt de krimpende groep die homoseksualiteit niet accepteert. "Wat zorgt ervoor dat iemand overgaat tot geweld? Attitude en geweld zijn twee verschillende zaken, maar naar dat laatste gebeurt amper onderzoek."

Beelden van de Pride Parade in Brussel. Beeld Eric de Mildt

In bevragingen met holebi's wordt de meerderheid van de daders als autochtoon bestempeld, maar bepaalde etnische minderheidsgroepen zijn wel oververtegenwoordigd. Op sociale media worden regelmatig verwijzingen gemaakt naar daders met een migratieachtergrond en 'religieuze onverdraagzaamheid'. Er is wel degelijk een spanningsveld. 

“Daar moeten we niet flauw over doen”, zegt Dewaele, en dan heeft het zowel met religie te maken als met een straatcultuur waar groepsdruk een rol speelt. In Brussel verwijst hij bijvoorbeeld naar de buurten waar Marokkaanse jongeren in sommige bendes een ideale cocktail voor homofoob geweld aantreffen.

Enerzijds is er machogedrag. Homofoob geweld gebeurt hoofdzakelijk door mannen tegen mannen, waarbij daders (vanuit hun eigen perceptie) homo's met vrouwelijkheid associëren of zich in de rol van lustobject geduwd voelen. Anderzijds is er de factor frustratie: "Elementen als jeugdwerkloosheid of lage opleidingsniveaus zijn vaak terugkerende factoren", zegt Dewaele. Een gevoel van uitsluiting uit de maatschappij geeft blijkbaar aanzet tot een spiegelreflex.

Dat de aandacht voor de problematiek groeit, is evenwel een goede zaak. Ook voor de politie. "Vroeger moesten we veel feiten op sociale media ontdekken, omdat niemand aangifte deed", zegt Van Slycken. "Die situatie is verbeterd, maar de drempel blijft bijzonder hoog. Slachtoffers moeten weten dat ze altijd bij ons terechtkunnen."

Lees ook het standpunt van opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout: "Dit nieuwe geval van gaybashing herinnert ons eraan hoe broos het laagje vooruitgang nog is." (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234