Vrijdag 16/04/2021

Na de Europese voetbaltitel lijkt een nieuw Grieks mirakel in de maak

Vijf weken geleden was metrostation Victoria, het symbooldossier voor de 'ramp' Athene, nog ��n grote bouwput. Nu wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking

Olympisch Athene houdt woord

Een slag om de arm houden moet altijd, maar ook op de derde dag in Athene wijst niets op de voorspelde en onafwendbare chaos. Wel integendeel: alles wat geacht werd fout te gaan, loopt op wieltjes. Transport, logies, olympisch dorp, infosysteem, de talenkennis van de vrijwilligers. Met nog een week te gaan staat Athene verder dan Sydney vier jaar geleden.

Athene

Van onze verslaggever ter plaatse

Hans Vandeweghe

'Dat is dan tien euro", zegt de alleraardigste mevrouw aan de kassa van het persrestaurant. In het Nederlands nog wel. Dat is dan de tweede keer in evenveel dagen dat een vrijwilliger de moeite doet om Nederlands te spreken. Toeval? Wellicht, maar als ze geen Nederlands kunnen, dan spreken ze minstens Engels. Veel Grieken spreken ook Frans of Italiaans. De talenkennis van de vrijwilligers is typerend voor de misvattingen over de Atheense kandidatuur die de laatste vier jaar in de wereld werden gestuurd. Grieken blijken meer te kunnen dan Grieks. Grieken blijken zich ook te kunnen haasten, maar alleen als het moet. Het deadline-syndroom, als journalist kun je niet anders dan er bewonderend naar kijken.

"We zullen klaar zijn", had de lokale bazin Gianna Angelopoulos-Daskalaki gezegd. "Ze zullen klaar zijn", had de grote baas Jacques Rogge gezegd toen hij arriveerde. Het zal wel, dacht iedereen. Ze hebben gelijk: Athene is klaar. Voorlopig althans, want de grote test volgt aanstaande vrijdag met de openingsceremonie als een massa van honderdduizend mensen moet worden aan- en afgevoerd en het eerste weekend als moet blijken hoezeer de organisatie kan anticperen als iets in het honderd dreigt te lopen.

Dag en nacht is er gewerkt. Dag en nacht wordt nog altijd gewerkt. Vijf weken geleden was ondergetekende voor het laatst in Athene. Wie de occasionele billboards, posters en de merchandising in de stad niet had gezien, had nooit geweten dat hier over een maand het grootste evenement op aarde zou worden georganiseerd.

Vandaag kun je niet meer naast de Spelen kijken. Toch is Athene geen pretpark tussen hoogbouw zoals Atlanta destijds. Evenmin heeft het één feestelijk epicentrum zoals Sydney met zijn Darling Harbour. Athene is een mediterrane miljoenenstad die de laatste jaren een exponentiële groei heeft gekend en is uitgedijd in eindeloze voorsteden en wijken. In die smeltkroes van vier miljoen mensen vallen Olympische Spelen natuurlijk op, maar ze beheersen niet het hele leven. De ouzeria's, waar het heerlijk buiten zitten is met een glas wijn en calamares, gaan echt niet gekker doen dan anders. Griekse vlaggen misschien? Die hangen er nog van het EK voetbal.

Wat nog het meeste wijst op Olympische Spelen, zijn de drukke werkzaamheden de klok rond. Bij Syntagma Square zijn die voorbij na zeven maanden werk. Dat plein kreeg een face lift, veertig nieuwe bomen, twee watervallen en twee van de duurste cafés in Griekenland. Het Victoriaplein is nog niet zover. Onder het plein zit het gelijknamige metrostation op de lijn naar het OACA, het olympisch stadion. Vijf weken geleden was dat anders zo gezellige plein nog één grote bouwput, waarin men in de diepte door de sleuven de metrostellen zag aan- en afrijden.

Wie zich toen op de metro waagde, wist wanneer hij vertrok, maar nooit wanneer hij aankwam en ook niet waar. Alle metrostations zijn vandaag vernieuwd. Victoria is een symbooldossier. Als de lokale tv's een rampverhaal wilden over werkzaamheden die nooit op tijd klaar konden komen, dan stapten ze af bij Victoria. Deze week wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking. Het plein boven het station was eergisteren al voor een klein deel opnieuw betegeld. Gisteren lag het helemaal vol en moest het alleen nog worden gevoegd. De gaten in de weg zijn dicht, de liften geïnstalleerd. Alsof Heracles - beter bekend als Hercules - zelf een handje heeft toegestoken.

Kifissias Avenue. Iedereen die Athene een beetje kent, mijdt die lange betonader van zuid naar noord als de pest. "Vroeger stonden we hier op drie rijvakken in de file. Tijdens de Olympische Spelen moeten we allemaal op het middelste vak. Rechts de bussen, links de olympische voertuigen en al de rest door het midden. Dat wordt een hel." Aldus de obligate taxichauffeur die er niet gerust op is en augustus alvast ouzo-drinkend op de eilanden doorbrengt.

Van die ellende is weinig te merken. De Olympic Lane ligt er wel op de grote invalswegen van en naar de competitieplaatsen. Dus ook Kifisias Avenue, maar van de files valt weinig te merken. Wel wordt het een topmaand voor de plaatselijke politie. Bij elk kruispunt staan ze bekeuringen te schrijven voor autobestuurders voor wie de verleiding te groot was om zich achter een auto met een olympische sticker te wagen op het meestal lege linkervak. 156 euro bedraagt de boete.

Het aan- en afrijden bij olympische epicentra verloopt vlekkeloos. De journalist die te laat zijn bed uitkwam zaterdag en per taxi naar het olympisch drop moest, had nog een probleem omdat hij bij de verkeerde uitgang werd afgezet, maar verder weten de taxichauffeurs alles blindelings te vinden, vaak met de modernste gps-schermen als accessoire.

Ook de veiligheid is een meevaller. Amerikaanse toestanden zouden we meemaken en wie na 9/11 al eens een vliegtuig nam in de VS weet wat dat betekent: stompzinnige controles van de schoenzolen tot haarspeldjes en tientallen keren door metaaldetectoren lopen. Voorlopig niets van dat alles. Scannen van de rugzak, ja, maar voorlopig vroeg nog niemand of die laptop in de rugzak ook wel echt werkt. In het olympisch dorp ging het binnensmokkelen van een fototoestel als een fluitje.

70.000 politiemensen en ander veiligheidspersoneel zouden er rondlopen in Athene. In normale omstandigheden lijkt Athene al een half belegerde stad, met militairen met automatische geweren die je al meteen op de luchthaven recht in de ogen kijken. Welnu, in olympisch Athene zijn die er ook, maar je ziet ze niet. De veiligheid is discreet, vaak in donkerblauwe polo en wie goed in de steegjes kijkt of achter de schermen van het grootste olympisch perscentrum ziet halve legers in overvalwagens klaarstaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234