Maandag 26/07/2021

OpiniePiet Hoebeke

Na de brand in Bilzen: heel wat mythes over migratie kloppen niet

Piet Hoebeke. Beeld Wouter Van Vooren
Piet Hoebeke.Beeld Wouter Van Vooren

Piet Hoebeke is uroloog en decaan van de faculteit Geneeskunde aan de Universiteit Gent.

Afgezien van de grove reacties op sociale media zijn er weinig mensen die de brand in het toekomstige asielcentrum in Bilzen openlijk goedkeuren. Zelfs Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemt het een verwerpelijke, domme daad: “Het is koren op de molen van onze politieke tegenstanders, die een legitieme strijd tegen meer migratie en meer asielzoekers in het verdomhokje willen zetten.” Simpel gezegd: geweld is fout, maar we moeten migranten op alle mogelijke legale manieren buitenhouden. Alsof je een gevaar of een ziekte uit je buurt wilt houden.

Als wetenschapper stoor ik me aan de grote evidentie waarmee geponeerd wordt dat migratie slecht is. Veel mensen gaan daarin mee. Als arts kan ik alvast zeggen dat de angst voor negatieve effecten van migratie op onze sociale zekerheid ongegrond is. Anders dan partijen met een hard migratiediscours beweren, heeft migratie vaak een gunstige invloed op de economie en de sociale zekerheid.

Dat is niet mijn persoonlijke of morele overtuiging. Ik baseer me op een rapport dat onlangs verscheen in het gerenommeerde medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De titel luidt, even ademhalen: ‘The UCL-Lancet Commission on Migration and Health: the Health of a World on the Move’.

Wie zich de moeite getroost om het bijna veertig pagina’s tellende rapport met 300 referenties te lezen, doet enkele verrassende ontdekkingen. Om u tijd te besparen, licht ik er enkele feiten uit. Inderdaad, feiten: geen mythes of geruchten, geen persoonlijke analyses of indrukken, maar vaststellingen die het resultaat zijn van twee jaar gedegen onderzoek. Hier zijn vier veelgehoorde mythes over migratie – en waarom ze niet kloppen.

Een: we worden overspoeld door migranten

Het aantal migranten die tussen 1990 en 2017 internationale grenzen overstaken, is wereldwijd toegenomen van 2,9 procent naar 3,4 procent. Niet bepaald een spectaculaire stijging. Toegegeven, landen met een hoog inkomen zoals België kennen een grotere stijging. Maar – en dit is belangrijk – een groot aandeel van de migranten in die landen zijn studenten die voor hun opleiding betalen en vaak terugkeren naar hun land. En dan zijn er de arbeidsmigranten: zij dragen bij tot de lokale economie via belastingen.

Twee: migranten plunderen onze sociale zekerheid

Migranten ‘pakken’ helemaal geen banen af en overbelasten de sociale zekerheid niet. Ze werken in de kinder- of mantelzorg, bejaardentehuizen, ziekenhuizen. Het zijn trouwens niet allemaal laaggeschoolde werknemers. Veel migranten zijn hoogopgeleid. Om u een idee te geven: in het Verenigd Koninkrijk heeft 37 procent van de artsen een buitenlands diploma.

Drie: migratie heeft een negatief effect op de economie

Het omgekeerde is waar. Economen hebben berekend dat een toename van de bevolking met 1 procent migranten een toename van het bruto binnenlands product met 2 procent teweegbrengt. Bovendien becijferde de Wereldbank dat migranten in 2017 maar liefst 613 miljard dollar naar hun thuisland stuurden (vier keer zoveel als de wereldwijde ontwikkelingshulp dat jaar). Zo zorgen migranten voor een financiële injectie in arme thuislanden – waardoor de druk op migratie afneemt.

Vier: migranten hebben veel kinderen en profiteren zo van onze kinderbijslag

Het is waar, doorgaans hebben migranten meer kinderen dan de lokale bevolking. Maar in veel westerse landen is de bevolkingsgroei zonder migranten negatief, wat op lange termijn een bedreiging voor de sociale zekerheid vormt. De kinderen van migranten zijn de werknemers van morgen. Zij zullen bijdragen aan de sociale zekerheid waaruit ‘ons’ pensioen betaald wordt.

Ik wil niet beweren dat migratie automatisch positief is en dat migratie niet tot spanningen leidt. Maar wil migratie bijdragen tot een economische opleving en de samenleving verrijken, dan is een eerlijke en op feiten gebaseerde aanpak vereist.

Het helpt niet om mensen bang te maken met onwaarheden. Partijen als Vlaams Belang en N-VA roepen niet op tot geweld tegen migranten, maar scheppen wel een klimaat waarin Bilzen opnieuw kan gebeuren. Er is nood aan een nieuw discours, een discours dat gebaseerd is op onderzoek. En als we onderzoek mogen geloven – nee, we móéten het geloven – dan is migratie helemaal niet zo negatief als we denken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234