Maandag 30/01/2023

Zes vragen overDerde vaccin

Na de 65-plussers is de zorg aan de beurt: alles wat u moet weten over de boosterprik

In Vaxpo in Kortrijk komen al heel wat mensen voor hun derde prik.  Beeld Henk Deleu
In Vaxpo in Kortrijk komen al heel wat mensen voor hun derde prik.Beeld Henk Deleu

Waarom krijgt de brede bevolking nog geen derde vaccin? En wat weten we al over de werkzaamheid? Zes vragen over de boosterprik beantwoord.

Stefan Vanderstraeten

1. Wie krijgt nu precies het boostervaccin?

Zo’n 530.000 (meerderjarige) werknemers uit de Belgische gezondheidszorg. Artsen en verplegend personeel dus, maar ook thuiszorgverleners, stagiairs, medische secretariaatsmedewerkers en onderhoudsmensen van ziekenhuizen. “Tegen midden november zou alles moeten kunnen aanvangen en dan verwacht ik dat alle gezondheidswerkers binnen een maand ingeënt zijn”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen), lid van de Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce Vaccinatie. “Zeker omdat in tegenstelling tot begin dit jaar nu alle vaccins meteen voorradig zijn en er al een zekere vaccinatieroutine bestaat. Voorwaarde is natuurlijk dat de gezondheidswerkers 4 à 6 maanden geleden (afhankelijk van het vaccinmerk) de vorige doses kregen. Bij deze 530.000 werknemers zijn de vaccinweigeraars uit de gezondheidszorg nog niet meegeteld. De vaccinatieverplichting in de gezondheidszorg wordt trouwens eerstdaags wettelijk van kracht. Eerder was beslist dat alle 65-plussers een boosterprik krijgen, net als de bewoners van woon-zorgcentra en mensen met een verzwakte immuniteit.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

2. Waarom krijgt de algemene bevolking voorlopig geen boosterprik?

“Omdat wetenschappelijk bewijs én gegevens momenteel nog niet de nood daarvan aantonen”, zegt Van Damme. “We zien bij ook volledig gevaccineerden jonger dan 65 met onderliggende aandoeningen zoals obesitas en hoge bloeddruk voorlopig nog geen verhoogd risico op doorbraakinfecties en dus hospitalisatie. En als we dat niet bij deze groep zien, bestaat er voorlopig ook geen reden waarom de algemene bevolking een boostervaccin zou moeten krijgen.”

3. Loopt het zorgpersoneel tussen 18 en 65 jaar momenteel een hoger risico?

“Uit internationale studies en gegevens van Sciensano blijkt dat onze gezondheidswerkers min of meer blootgesteld zijn aan hetzelfde risico op symptomatische infectie en verwikkelingen als de algemene bevolking,” zegt Pierre Van Damme, “hoewel ze meer worden blootgesteld worden aan coronapatiënten en hogere virale ladingen. Wellicht zorgen naast de eerste vaccinatie de individuele beschermmiddelen (zoals speciale maskers, pakken en handschoenen, STV) voor een lager risico op blootstelling en transmissie.”

4. Waarom krijgen zij dan nu dit boostervaccin?

“Omdat zij nu eenmaal voortdurend met de kwetsbaarste medemensen in aanraking komen en wij voor de komende maanden de continuïteit in de gezondheidszorg willen garanderen”, stelt Van Damme. “De meeste gezondheidswerkers zijn intussen al sinds begin dit jaar gevaccineerd (het merendeel afgelopen maart en april, STV), dus kunnen we verwachten dat hun immuniteit doorheen de tijd toch wat zal afnemen. Daarnaast kunnen besmette of geïnfecteerde gezondheidswerkers het virus vanuit hun job natuurlijk nog altijd doorgeven aan de kwetsbaarsten, denk ook aan de woon-zorgcentra.”

5. Helpt zo’n boostervaccin wel echt?

“Uit een eerste studie uit Israël zien we een duidelijke afname van de risico’s op infecties, verwikkelingen en hospitalisatie, 15 dagen na toediening van het boostervaccin. Intussen zien we dat de mogelijke neveneffecten van een derde dosis niet meer uitgesproken zijn dan na een eerste of tweede dosis. Integendeel: een derde dosis toont zelfs een lagere incidentie van nevencomplicaties.”

6. Hoe groot is de kans dat er voor de algemene bevolking een derde boostervaccin komt?

“We kunnen ervan uitgaan dat dit in de eerste jaarhelft van 2022 zal zijn”, stelt Van Damme. “We volgen dagelijks de wetenschappelijke data op, in binnen- en buitenland, en gaan voor een haalbare planning en organisatie. Ik ben ervan overtuigd dat wij voor dat boostervaccin momenteel met de 65-plussers en de gezondheidswerkers de logische volgorde hanteren.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234