Dinsdag 07/12/2021

brexit

Na Brussel begint May wanhoopsoffensief om haar brexit en haar premierschap te redden

Inmiddels hebben 91 van de 318 Conservatieve Kamerleden publiekelijk laten weten tegen het akkoord te zullen stemmen. Beeld AFP
Inmiddels hebben 91 van de 318 Conservatieve Kamerleden publiekelijk laten weten tegen het akkoord te zullen stemmen.Beeld AFP

In Brussel keurden de Europese leiders dit weekend knarsetandend het brexit-akkoord goed met de regering May. De Britse premier startte daarna met een open brief een wanhoopsoffensief om haar eigen kabinet, haar landgenoten en vooral de Kamerleden te overtuigen van het bereikte onderhandelingsresultaat. Wat gebeurt er als ze die goedkeuring niet krijgt?

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt heeft gezegd dat de regering-May kan vallen wanneer het Lagerhuis over ruim twee weken, zoals verwacht, tegen het brexit-akkoord stemt. Deze waarschuwing komt nadat de Europese leiders tijdens een extra top in Brussel zondag met tegenzin akkoord zijn gegaan met de deal die de Britten met een half been in de EU houdt. In een open brief heeft Theresa May haar landgenoten om steun gevraagd. Het lijkt een wanhoopsoffensief omdat Britse Kamerleden, zowel Remainers als Brexiteers, ontevreden zijn met het onderhandelingsresultaat.

In haar ‘brief aan de natie’ schreef de Britse premier dat op 29 maart 2019 “een nieuw hoofdstuk in onze nationale leven” begint en dat dit een moment van “vernieuwing en verzoening” moet zijn na “bittere twisten” over Europa. Het is tijd, aldus May, om weer energie te steken in woningbouw, de gezondheidszorg en andere binnenlandse aangelegenheden die dringend aandacht nodig hebben. Sprekend in de Europese hoofdstad voegde ze eraan toe dat de Britten genoeg hebben van het gekibbel over de Europese Unie en dat zij in het parlement zal vechten voor haar ‘deal’.

Ze kan alle kracht gebruiken. Inmiddels hebben 91 van de 318 Conservatieve Kamerleden publiekelijk laten weten tegen het akkoord te zullen stemmen. Ook de Noord-Ierse DUP, die Mays minderheidsregering in het zadel houdt, gaat het akkoord verwerpen. De Labour-oppositie is evenmin gecharmeerd van wat May in Brussel heeft bereikt. Met een nederlaag in het verschiet zijn Britse en Europese diplomaten, zo wist The Daily Telegraph te melden, nu al druk doende met een plan B, om te voorkomen dat na de stemming de chaos uitbreekt.

Nederlaag

Volgens de brexiteers betekent May’s akkoord een overgave. De pas afgetreden brexit-minister Dominic Raab heeft gezegd dat het zelfs gunstiger is om lid van de EU te blijven dan de plannen te volgen van zijn voormalige bazin. Tijdens een congres van de DUP heeft Boris Johnson voorgesteld om een deel van de brexit-afrekening niet te betalen om de Europese Unie tot meer concessies te dwingen, een plan dat weinig kans maakt. Johnson en de andere harde brexiteers beschouwen een No Deal (met noodovereenkomsten) nu als de enige echte brexit.

May zou geheime plannen hebben voor een tweede Lagerhuis-stemming, in de hoop dat een nederlaag in eerste aanleg zoveel paniek op financiële markten gaat veroorzaken dat Kamerleden terugkrabbelen. Of dat werkt, is de vraag. Jeremy Corbyns Labour ruikt de macht en ziet hier een kans om verkiezingen te forceren. De overgebleven brexiteers in het kabinet hebben grote moeite met de deal, maar zouden zijn aangebleven om brexit te redden als de stemming leidt tot de val van de premier. Remainers hopen dat een verloren stemming een tweede referendum dichterbij brengt.

Een andere mogelijk is dat er uiteindelijk een Noorwegen-achtig akkoord komt, waarbij het Verenigd Koninkrijk deel gaat uitmaken van de Europese Economische Ruimte, maar anders dan Noorwegen lid blijft van de Douane-unie. De brexiteers gruwen van deze optie, maar zowel de Europese Unie als een meerderheid van het Lagerhuis zou daar oren naar hebben. Ook DUP-leider Arlene Foster opperde deze vorm van brexit, die nog zachter is dan wat May heeft bereikt. May hoopt echter dat gewone kiezers komende weken druk gaan uitoefenen op hun afgevaardigden om haar werk te belonen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234