Zaterdag 11/07/2020

Na betwiste ggo-aardappel komt de 'megamaïs' naar Wetteren

Een halfjaar nadat honderden activisten het ggo-aardappelveld in Wetteren bestormden, is opnieuw een aanvraag ingediend voor een veldproef met genetisch gemanipuleerde maïs.

De kater na de aardappelveldslag in Wetteren, nu dik zes maanden geleden, zit nog vers in het geheugen van René Custers (Vlaams Instituut voor Biotechnologie). Prikkeldraad en een 60-koppige politiemacht konden toen niet verhinderen dat actievoerders van de Field Liberation Movement (FLM) een vijfde van de ggo-aardappelplanten vernielden. Activiste Barbara Van Dyck werd prompt ontslagen als onderzoekster aan de KU Leuven, een wekenlang debat over het goed en kwaad van genetisch gewijzigde gewassen ontspon zich in de media. "Maar het heeft ons niet tegengehouden om ons ggo-onderzoek voort te zetten", klinkt het strijdlustig.

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie zint al op een nieuwe veldproef in Wetteren. Met genetisch gemanipuleerde maïs dit keer. De aanvraag bij de federale overheid is ingediend. Als alles goed gaat begint men volgend jaar al te planten. En dat drie seizoenen lang. Doel van het experiment: een maïssoort ontwikkelen die voor een hogere opbrengst zorgt. "Onze ggo-maïs wordt groter dan het traditionele gewas", vertelt projectleider Dirk Inzé. "De planten produceren grotere hoeveelheden van het enzym GA20-oxidase, waardoor ze zich meer 'strekken'. Althans in de serre. Om de echte meerwaarde te achterhalen, moet je de maïs in open veld testen. We willen ook achterhalen of we de maïs dichter bij elkaar kunnen planten. Hoe meer planten, hoe meer voedsel. Finaal willen we natuurlijk iets ontwikkelen dat de mensheid ten goede komt."

Multinationals

Maar lang niet iedereen is overtuigd van de voordelen van ggo-voedsel. Critici, waaronder wetenschappers, waarschuwen voor mogelijke milieugevaren en privatisering van leven en landbouw. "Ggo-gewassen bevatten antibioticaresistentiegenen, de risico's zijn nog onvoldoende bekend", klinkt het. En: "Ggo's werken de monocultuur en het monopolie van de multinationals in de hand. Multinationals die vooral geld willen verdienen, niet honger bestrijden."

Field Liberation Movement reageert verrast en ontstemd op de nieuwe plannen. Activist Steven Desanghere: "Dit is het eerste wat ik van de nieuwe veldproef hoor. En dat terwijl het duidelijk is het eerste aardappelexperiment gewoon een promotiecampagne was om de bezwaren van de Vlaming tegen ggo-voedsel weg te nemen. Ons protest tegen ggo's is zeker niet geluwd. We krijgen meer steun dan ooit, zelfs uit politieke hoek. En in mei staat er een nieuw protestmoment gepland."

Dirk Inzé houdt zijn hart vast, geeft hij toe. "Het zou verschrikkelijk zijn als ons werk wordt vernield. Ik mag er niet aan denken. Maar we mogen demonstranten niet laten bepalen wat we op wetenschappelijk vlak wel of niet kunnen doen."

Binnen 90 dagen weet het VIB of het in 2012 kan starten met de nieuwe proef. Eerst buigen de bioveiligheidsraad en de ministers voor Volksgezondheid en Leefmilieu zich nog over de aanvraag. "Laten we eerst hun beslissing afwachten voor we ons druk maken over hernieuwd protest", sust René Custers. "Zonder naïef te zijn: sinds eind mei zijn er geen nieuwe vernielingen geweest, hoewel de aardappelproef nog maanden doorging. Anders dan bij de aardappelproef, waar een BASF-variant bijzat, is er bij deze maïstest geen link met een commercieel bedrijf. Dit experiment gebeurt enkel met VIB-middelen. Wat hopelijk al enkele mogelijke bezwaren wegneemt. Niettemin zullen we strenge beveiligingsmaatregelen treffen. Geen rond-de-klok-bewaking, nee, dat is niet te betalen. En ook niet nodig zolang er geen sprake is van een concrete bedreiging. Laten we gewoon hopen dat de geschiedenis zich niet herhaalt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234