Zaterdag 31/10/2020

Na 'Axel Opgelicht': de 40 strafste toeristenvallen en hoe je ze kan vermijden

Beeld vmma

Iedereen is ooit wel al eens het slachtoffer geweest van een toeristenval. Of het nu een zakkenroller, een opdringerige verkoper of een louche taxichauffeur was, je houdt hoe dan ook een wrang souvenir, en vooral een lege portefeuille, over aan je reis. Wij willen vermijden dat je in de toekomst nog wordt opgelicht en daarom zetten wij 40 toeristenvallen op een rijtje, zodat je bedriegers te snel af bent.

Op straat

Axel Daeseleire waarschuwde ons al voor bedriegers die je met sluwe trucs op straat geld aftroggelen. Vooral in Europese grootsteden als Parijs, Rome en Madrid ben je beter extra op je hoede op straat.

1. De armband

Iemand benadert je en probeert een armband rond je pols te weven. Eens het 'sieraad' klaar is, moet je ervoor betalen. Soms dient de truc met de armband ook als afleidingsmanoeuvre en graaien zakkenrollers ondertussen geld uit je zakken.

Waar?
Parijs, Rome, Barcelona, Caïro

2. De roos

Een man benadert jou en je partner met een grote bos rode rozen. Hij duwt er eentje in je hand en vraagt er dan een belachelijke som geld voor. Als je weigert, speelt hij in op je relatie en zal hij je bijna doen geloven dat je een slechte partner bent.

Waar?
Rome, Parijs, Barcelona

Van de rozenverkopers geraak je niet zomaar af.Beeld touristscams.org

3. De ring

Een vrouw laat een ring vallen voor je voeten. Ze vraagt de ring van jou is en inspecteert de ring vervolgens grondig. Ze zal je vertellen dat de ring van goud is en ze zal hem aan je willen verpatsen voor een zo hoog mogelijke prijs.

Waar?
Parijs

De vrouw zal beweren dat de ring van goud is. Dat is hij niet.Beeld YouTube

4. De baby

Een vrouw komt op je afgestapt en gooit een baby in je armen (meestal een pop). Terwijl jij verrast met de baby in je armen staat, probeert een zakkenroller je zakken te legen.

Waar?
Rome

5. De spelletjes

Een man speelt op een straathoek een 'raad waar het balletje zit'-spel. Kompanen van de man die zich voordoen als toeristen, spelen het spel mee en winnen mooie bedragen. Wanneer jij je kans waagt, verlies je gegarandeerd. Bovendien proberen de handlangers je zakken te rollen terwijl je aandachtig het spel volgt.

Waar?
Parijs, Londen

6. De portefeuille

Je vindt een lege portefeuille op het voetpad. Omdat het lijkt alsof de portefeuille werd gestolen en achtergelaten, check je of je eigen portefeuille nog in je zak zit. Ondertussen slaat iemand je echter gade en dus weet hij exact waar je portefeuille zit. Iets verder zal hij je portefeuille proberen te stelen.

Waar?
Rome, Oekraïne

Beeld THINKSTOCK

7. De vlek

Iemand morst 'per ongeluk' ketchup of een andere substantie op je jas. Terwijl hij je jas probeert schoon te wrijven, zal hij alle zakken proberen leeg te roven.

Waar?
Buenos Aires, Rio De Janeiro

8. De schoenenpoetser

Iemand laat 'per ongeluk' zijn schoenborstel voor je voeten vallen. Wanneer je de borstel voor hem opraapt, bedankt hij je met een grondige poetsbeurt. Dat bedankje is echter niet gratis, de schoenenpoetser zal willen dat je betaalt voor zijn service.

Waar?
Istanboel

Beeld Flickr

9. De vrouw met rozemarijn

Een oude vrouw biedt je rozemarijn aan als teken van vriendschap. Ze voorspelt vervolgens je toekomst, maar vraagt daarna ook geld voor haar service. En opgepast: wanneer je weigert te betalen, spreekt ze een vloek uit over jou en je familie.

Waar?
Madrid, New Delhi

Krijg je een takje rozemarijn in je handen gestopt, maak dan dat je weg bent.Beeld THINKSTOCK

10. De fotograaf

Wanneer je foto's aan het nemen bent (en vooral wanneer je je geliefde apart fotografeert) zal een vriendelijke man aanbieden om een foto van jullie samen te nemen. In het beste geval vraagt hij er geld voor, in het slechtste geval is hij er met je fototoestel vandoor.

Waar?
Europa

11. De artiest

Een vriendelijke en enthousiaste man klampt je aan en stop een CD in je handen. Hij vertelt je dat je hem een groot plezier zou doen, mocht je zijn muziek afspelen in je thuisland. Hij zal je echter geld vragen voor zijn CD en je intimideren tot je betaalt.

Waar?
New York

12. De drugsdeal

Taxichauffeurs of tuk-tukchauffeurs bieden je drugs aan terwijl je op weg bent naar een feestje. 'Toevallig' passeren er op dat moment 'agenten' die je beboeten om een celstraf te vermijden.

Waar?
Koh Phangan

Sommige tuk-tuk-chauffeurs durven je wel eens te bedriegen.Beeld Wikipedia

Onderweg

Als reiziger in een onbekend land ben je een gemakkelijke prooi voor dieven. Met deze vallen in het achterhoofd ben je gewapend tegen mogelijke bedriegers.

13. De dure taxichauffeur

Sommige taxichauffeurs maken misbruik van je gebrek aan kennis over de regio. Ze nemen extra lange routes en nemen je mee op wegen met veel verkeer. Soms is hun meter ook aangepast, zodat de prijs snel de hoogte inschiet.

Waar?
Overal

Beeld AFP

14. De goedkope bus

Als iemand je een spotgoedkope rit met een nachtbus van de ene stad naar de andere aanbiedt, wees dan op je hoede. Vaak steelt het personeel waardevolle spullen uit je bagage in de bagageruimte.

Waar?
Bangkok

15. De wisseltruc

Taxichauffeurs, obers, winkelbedienden... laten 'per ongeluk' je geld vallen en rapen vervolgens gelijkaardig geld met minder waarde op.

Waar?
Azië

16. De platte band

Huurauto's vallen in sommige landen snel op, waardoor je een gemakkelijke prooi bent voor locals die opzettelijk je band platsteken om je vervolgens te helpen. Terwijl de vriendelijke man of vrouw je wiel vervangt, rooft een handlanger waardevolle spullen uit je auto.

Waar?
San José

Misschien is het geen slecht idee om je wiel zelf te vervangen.Beeld Wikipedia

17. De treinzakkenroller

Een drukke treinwagon of metrostel is de perfecte habitat voor een zakkenroller. Terwijl je op elkaar geperst staat, stelen pickpockets snel geld uit je zakken.

Waar?
Europa

Een volle wagon is de ideale werkplek voor zakkenrollers.Beeld Flickr

18. De snelle taxichauffeur

Wanneer een taxichauffeur heel haastig je bagage uitlaadt om vervolgens vliegensvlug weer te vertrekken, heeft hij mogelijk een weinig opvallende tas 'per ongeluk' in zijn taxi laten liggen. Wees dus op je hoede voor snelle chauffeurs.

Waar?
Las Vegas

Winkels en diensten

Winkelbedienden of valse autoriteiten maken soms misbruik van je vertrouwen. Wij maken je wegwijs in enkele vaak voorkomende toeristenvallen.

19. De telefonerende kassier

Een kassier is aan het bellen terwijl hij of zij je producten afrekent, maar eigenlijk neemt hij of zij stiekem een foto van je kredietkaart om zo je gegevens te kunnen bemachtigen, waarmee je kredietkaart kan worden gekopieerd.

Waar?
Barcelona

20. De trage teller

Een kassier telt aan een tergend traag tempo je wisselgeld en neemt soms lange pauzes of begint gewoon opnieuw te tellen. De kassier hoopt zo dat je je geduld verliest en het wisselgeld gewoon aanneemt zonder te tellen. Ondertussen heb je te weinig geld teruggekregen. Geduld is dus een schone deugd.

Waar?
Europa

Beeld THINKSTOCK

21. De deal van je leven

Een tuk-tukchauffeur vertelt je dat je bestemming gesloten is en hij brengt je ergens anders naartoe. Daar ontmoet je een vriendelijke man die juwelen, diamanten of tapijten koopt uit een lokale winkel en ze zogezegd voor veel geld doorverkoopt in een ander land. Hij vertelt je dat ook jij de producten voor een veel hogere prijs kan verkopen in je thuisland.

Waar?
Bangkok, New Delhi

22. De louche dokter

Een 'dokter' biedt je valse documenten aan waarmee je geld kan slaan uit een verzekeringsclaim. Verzekeringsbedrijven zijn op de hoogte van die truc en vallen er dus niet voor.

Waar?
New Delhi

23. De valse politieagent

Een 'politieagent' vertelt je dat er vals geld in omloop is en vraagt je om jouw geld te tonen. Je zal merken dat er op miraculeuze wijze geld uit je portefeuille is verdwenen. Soms vraagt de agent je ook om je paspoort visum te tonen. Aangezien er een of ander probleem is met je visum, geeft de agent je een boete.

Waar?
Boekarest, Mexico City, Bogota, Bangkok

24. Het valse ticket

Wanneer je in de rij staat voor een of ander evenement, benadert een vals lid van de organisatie je die je een duurder ticket aanbiedt waarmee je de rij kan overslaan. Met dat ticket word je echter nooit toegelaten.

Waar?
Parijs, Londen

Locals en kinderen

Terwijl de meeste vriendelijke locals helemaal geen slechte bedoelingen hebben, zitten er soms wel rotte appels tussen. Met de kennis die je nu hebt, haal je ze er zo vantussen!

25. De overdreven hulpvaardige local

Een heel hulpvaardige man die soms je taal spreekt, helpt je aan de bankautomaat of de ticketautomaat. Ondertussen probeert hij je pincode te bemachtigen om ze later uit je zakken te stelen. Soms probeert hij er ook met je geld vandoor te gaan dat je net uit de muur hebt gehaald.

Waar?
Europa

Beeld THINKSTOCK

26. De kaartenverkoper

Je wordt aangeklampt door een kaartenverkoper die een stratenplan in je gezicht duwt. Terwijl jij de kaart uit je gezicht probeert te halen, steelt een zakkenroller zoveel mogelijk uit je zakken.

Waar?
Europa

Beeld travelscams.org

27. De bedelaar

Terwijl jij een bedelaar wat geld toestopt, houden sommige zakkenrollers je in de gaten om te kijken waar je je portefeuille steekt.

Waar?
Europa

Beeld Wikicommons

28. De gratis massage

Je ligt op het strand te zonnebaden, wanneer een masseur je benadert. Hij geeft je een gratis massage of je dat nu wil of niet. Na de proefversie biedt de masseur je een betalende massage aan en wanneer je weigert, blijft hij zich zo lang mogelijk opdringen.

Waar?
Barbados, Bahama's

Beeld commons.wikimedia.org

29. De flirt

Een knappe jonge vrouw spreekt een eenzame toerist aan en nodigt hem uit voor een drankje in een leuk cafeetje. Het café zit echter mee in het complot en na de drankjes verlaat de vrouw het etablissement De toerist krijgt vervolgens een gigantische rekening voorgeschoteld.

Waar?
Athene

30. De waarschuwing

Hulpvaardige locals waarschuwen je voor zakkenrollers. Terwijl jij checkt of je portefeuille nog op zijn plaats zit, slaan ze je van dichtbij gade. Om dezelfde reden hangen de zakkenrollers ook affiches op die waarschuwen voor het gevaar van pickpockets. Oh ironie!

Waar?
Europa

31. De kapotte camera

Een groepje vrienden vraagt je om een foto van hen te nemen. De camera werkt echter niet en wanneer je het toestel wil teruggeven, laten ze het vallen. Ze zullen de schuld op jou steken en eisen dat je de schade terugbetaalt. In het geharrewar proberen ze soms ook je zakken te rollen.

Waar?
Overal

32. De studente

Een onschuldige studente vraagt je of ze haar Engels mag oefenen met jou. Snel schudt ze een tragisch verhaal uit haar mouw en vraagt ze om geld. Soms wil ze je bedanken voor je tijd en biedt ze je een drankje aan in een lokaal café. Wanneer de vette rekening komt, is de studente nergens meer te bespeuren.

Waar?
Shanghai, Peking, Xian

33. De gratis pinda's

Een man komt naar je tafel en giet wat pinda's voor je neus. Wanneer je ze aanraakt, zal hij je vragen om de nootjes te betalen.

Waar?
Rio De Janeiro

34. De postkaart

Een kind stop een postkaart en een pen in je handen en vraagt je om een boodschap naar zijn ouders te schrijven. Hij zal je met een triest verhaal proberen te overtuigen om hem wat geld toe te stoppen.

Waar?
Rome

35. De petitie

'Doofstomme' kinderen vragen je een petitie voor doofstomme kinderen te ondertekenen. Terwijl ze vragen om wat geld te doneren aan het goede doel, zullen ze misschien ook proberen om je zakken te rollen.

Waar?
Parijs

36. De kinderen

Een groep kinderen omsingelt je en probeert je krantjes te verkopen. Ze proberen je af te leiden terwijl andere kinderen je zakken rollen.

Waar?
Rome, Milaan, Firenze

Hotel

Zelfs in de veilige omgeving van je hotel, ben je best wat op je hoede, dat bewijzen deze toeristenvallen.

37. Het gesloten hotel

Een taxichauffeur/oplichter vertelt je dat je hotel gesloten is omwille van herstellingswerken. Hij neemt je mee naar een ander, bouwvallig hotel waar je enorm veel betaalt. Sommige van die hotels nemen de naam van een ander hotel over, zodat toeristen denken dat ze in het juiste hotel zijn aangekomen en dat de foto's op het internet misleidend zijn.

Waar?
Europa

38. Het telefoontje

Je krijgt een telefoontje van iemand die zich voordoet als iemand van de receptie. Hij vertelt je dat er een probleem is met je kredietkaart en vraagt je om je gegevens nogmaals door te geven. Meestal krijg je zulke telefoontje in het midden van de nacht, omdat je dan minder snel geneigd bent om naar de receptie te gaan.

Waar?
Overal

39. De hotelinspecteurs

Twee valse hotelinspecteurs kloppen aan om je kamer te inspecteren. Terwijl de ene een gesprek met je aanknoopt, probeert de andere waardevolle spullen uit je kamer te stelen.

Waar?
Barcelona, Madrid

40. Het menu

Je krijgt een vals menu onder je deur geschoven. De bedriegers hopen dat je een bestelling doet. Je eten zal je nooit zien, maar je geld ben je wel kwijt wanneer ze je kredietkaart hebben gekopieerd.

Waar?
Verenigde Staten

Nu ben jij gewapend tegen 40 verschillende toeristenvallen. Weet jij er nog of ben je op andere manieren bedot, laat het ons weten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234