Zaterdag 04/04/2020

Ruimtelijke ordening

Na Antwerpen worstelt ook Mechelen met nieuwbouwproject

De Raad voor Vergunningsbetwistingen deelt een mokerslag uit aan de Mechelse nieuwbouwwijk Spreeuwenhoek. Daarmee ondervindt Mechelen wat ze in Antwerpen al langer weten: een stad groeit niet zonder slag of stoot.

Hoe respecteer je het groene karakter van een buurt, maar creëer je toch extra woningen? Het Mechelse stadsvernieuwingsproject Spreeuwenhoek, waarbij 369 nieuwe woningen worden neergepoot in een groene buurt, stelt het dilemma op scherp.

In Mechelen krijgt het project tegenwind omdat een stuk van het historische Bos van Loos moet worden gekapt. Dwars door dat bos wordt een aansluitingsweg aangelegd. “Een stuk van het oudste en meest waardevolle bos van Mechelen moet wijken voor een villawijk”, vat Bruno De Wit, lid van de actiegroep Geen sloop van het Bos van Loos, het verzet samen.

Bart Somers, burgemeester van Mechelen.Beeld Belga

Het stadsbestuur heeft naar eigen zeggen weinig keuze. “Wij willen dat de stad groeit. Mensen moeten hier kunnen wonen”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). “Ik besef dat dat niet voor iedereen leuk is. Maar als burgemeester moet ik het algemeen belang bewaken.”

Kronkels

Maar net bij dat algemeen belang plaatsen critici vraagtekens. De voorbije jaren maakte het Mechelse vastgoeddossier een aantal opmerkelijke kronkels. De nieuwssite Apache.be, die zich ook al vastbeet in de Antwerpse vastgoeddossiers, berichtte daarover.

Zo gaf Mechelen in 2015 de verkeerde plannen aan de betrokken diensten bij de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning. Op die plannen was een groot stuk van het getroffen bosgebied plotseling niet meer te zien. De buurtbewoners kregen wel de juiste versie. Kwaad opzet, gelooft De Wit.

“De stad heeft dit dossier bewust vervalst en betaalt daar nu een prijs voor”, stelt hij. Die prijs is de vernietiging van de verkavelingsvergunning door de Raad van Vergunningsbetwistingen. De aanleiding voor die beslissing is het feit dat de stad heeft nagelaten een volledige milieustudie uit te voeren voor het project.

Probeerde Mechelen een aantal bochten af te snijden? Somers ontkent met klem. “Het betrokken studiebureau heeft destijds de verkeerde versie van de plannen ingestuurd. Maar dat was gewoon een vergissing”, zegt hij. In een Vlaamse audit werd Mechelen op de vingers getikt. "We hebben daar lessen uit getrokken.”

Maar dan is er ook nog de gebrekkige milieustudie. In plaats van voor een volledige analyse koos de stad voor een beperkte versie. Terwijl het om waardevolle natuur gaat. Dat is de reden waarom de Raad voor Vergunningsbetwistingen vorige week het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) vernietigde.

Jarenlange vertraging

Somers zegt de Vlaamse wetgeving te hebben gevolgd. Hij hoopt dan ook dat de bevoegde Vlaamse minister, Joke Schauvliege (CD&V), de situatie zal uitklaren. De kans bestaat echter dat het Mechelse project een jarenlang vertraging oploopt.

Dat uitgerekend de populaire Somers zich moet verantwoorden voor een vastgoedproject in zijn stad, veroorzaakt alvast gegniffel bij sommige concurrenten in de Wetstraat. Somers aarzelt doorgaans niet om uit te halen naar een ander omstreden vastgoedproject: het shoppingcenter Uplace.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234