Donderdag 05/08/2021
Sammy Mahdi. Beeld Bob Van Mol
Sammy Mahdi.Beeld Bob Van Mol

Column

Na Antwerpen en Gent vormen kinderen in armoede de derde stad van Vlaanderen. Een hele grootstad met lege brooddozen

Sammy Mahdi is politicoloog en nationaal voorzitter van Jong CD&V. Zijn wisselcolumn met Derk Jan Eppink verschijnt wekelijks.

Ministers die ontslag nemen nadat er zich een dramatische gebeurtenis voordoet, ik heb het nooit begrepen en zal het nooit begrijpen. Neem nu het ontslag van Vande Lanotte en De Clerck in 1998. Marc Dutroux kon op klungelige wijze aan twee rijkswachters ontsnappen en het land stond terecht op zijn kop. Dat daarom de koppen van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie moest rollen, werd toen als vanzelfsprekend beschouwd. Ook Jambon en Geens waren bereid ontslag te nemen, naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Dat heet dan blijkbaar verantwoordelijkheid opnemen. Gelukkig bleven ze zitten, zoals het hoort te zijn.

Verantwoordelijkheid opnemen, dat ging de Vlaamse minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans ook doen. Twee jaar geleden deed ze iets wat politiek-strategisch bijzonder onverstandig was, maar wel uiterst nobel. Een ambitieuze meetbare doelstelling uitspreken en daarop afgerekend willen worden. “Ik ga de kinderarmoede in Vlaanderen halveren. Reken mij daar maar op af.”

Tijd voor een tussentijdse evaluatie. Twee jaar later leest de jaarlijkse kansarmoede-index van Kind & Gezin als een pijnlijk C-attest voor de Vlaamse minister. Een op de zeven peuters geboren in Vlaanderen groeit op in armoede. Zo’n 150.000 kinderen worden in armoede groot. Om je dat visueel voor te kunnen stellen: na Antwerpen en Gent vormen die kinderen de derde stad van Vlaanderen. Een hele grootstad met lege brooddozen.

Inspiratieloos, behalve in de communicatie

Je moet geen genie zijn om te snappen dat er dus heel wat moet gebeuren. Maar Homans geeft niet op, halveren zullen we. Terwijl haar federale collega Zuhal Demir eerder al liet verstaan de uitkeringen niet meer boven de armoededrempel te tillen, is de instelling van Homans wél de juiste. Alleen hoop je dan ook te horen te krijgen hoe we de problemen gaan aanpakken en waar we moeten bijschaven. Niets van dat, het bleef inspiratieloos. Hoewel, aan inspiratie om de trieste cijfers te verdoezelen ontbrak het zeker niet. In haar persbericht was de belangrijkste boodschap van Homans dat vluchtelingen deels verantwoordelijk zijn voor het zorgwekkende rapport van Kind & Gezin.

Die boodschap, hoe je het ook draait of keert, is bullshit. Ja, de kansarmoede stijgt bij kinderen van wie de moeder een andere nationaliteit heeft. Ja, daar zitten voor een groot stuk vluchtelingen bij. Maar ook voor Vlaamse kindjes met Vlaamse ouders staan de cijfers in het rood. Dan hoort het persbericht van de minister niet bijna volledig te gaan over de impact van vluchtelingen, maar over de gebrekkige impact van je beleid. Je kunt voor de zoveelste keer proberen weg te komen door luid “vluchteling” of “boerkini” te roepen, maar ooit moet je die plaat toch eens afzetten. Wanneer je zelf de touwtjes in handen hebt op het departement armoedebestrijding én het departement integratie, kun je niet blijven zwarte schapen zoeken.

In het kader daarvan is het toch een beetje cynisch te horen dat de problemen aangepakt zullen worden door extra in te zetten op taallessen en inburgering. Dan had je, denk ik dan, misschien best geen 170 mensen aan de deur gezet op het Agentschap Integratie. Lesgevers mochten plots hun boeltje pakken en bepaalde klassen werden aan hun lot overgelaten. De minister had ook dat kunnen aanhalen, maar het is gemakkelijker schieten op de vluchteling.

Homans’ gegoochel met cijfers en feiten zorgt voor wantrouwen in het parlement en bij de bevolking. In februari 2017 zag ze een trendbreuk in de armoedecijfers, wat dan een vergissing bleek te zijn. Ook de cijfers van het Agentschap Inburgering kregen een draai, want de 17 procent analfabete vluchtelingen werden er na wat hocus pocus van Homans plots bijna 50 procent. Op dat niveau zijn de creatieve feiten van een minister gênant. Was ze maar even creatief in het aanpakken van de armoede in een van de meest welvarende regio’s van Europa.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234