Vrijdag 04/12/2020

Standpunt

Na amper één federale regeerperiode wordt N-VA door de kiezers al tot dat vermaledijde centrum gerekend

Portret Bart Eeckhout OPINIEBeeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

“De doelstelling moet zijn om N-VA uit de regering te zetten in 2019. Ik kan het niet duidelijker zeggen: de PS zal in geen geval met N-VA besturen.” Ahmed Laaouej, de aan gezag winnende Kamerfractieleider van de PS, spreekt heldere taal in Le Soir.

Bij de Vlaams-nationalisten zullen ze de verklaringen met gemengde gevoelens noteren. Niks zo goed om de eigen achterban te mobiliseren als een ouderwets gevecht met de Franstalige socialisten.

Maar er is ook minder goed nieuws voor N-VA. De kans bestaat dat de PS het na de verkiezingen van mei 2019 inderdaad weer mee voor het zeggen krijgt. En dat N-VA inderdaad van de nationale commandoposten verwijderd wordt.

Het is riskant om op basis van lokale stembusresultaten voorspellingen te maken over nationale verkiezingen. Toch laat de stembusgang van oktober zien wat mogelijk zou kunnen worden.

Een blik op Franstalig België is verhelderend. Daar lijkt de MR niet meteen op een kanseliersbonus te moeten rekenen. Integendeel. Het zit er zelfs in dat de hele coalitie haar meerderheid verliest. Met name als N-VA het even miezerig doet als nu bij de lokale verkiezingen.

Een nieuwe hypothese doemt op vanuit het zuiden. Wat als de intieme vijanden MR en PS elkaar toch weer vinden? Onmogelijk? De aanzet vind je nu al in behoorlijk wat gemeentes waar beide partijen samen een coalitie vormen. Zelfs in het rode Molenbeek is dat het geval. Behalve een fysieke gelijkenis heeft Molenbeeks nieuwe burgemeester Catherine Moureaux van vader Philippe blijkbaar ook een slim inzicht in machtspolitiek geërfd.

Blauw en rood zouden de as kunnen vormen van klassieke tripartites (met christendemocraten erbij). Die hebben in Franstalig België, in Brussel en in de federale Kamer een ruime meerderheid. Alleen in Vlaanderen zou regeren zonder N-VA wiskundig lastig worden. Een spiegelbeeld van de huidige situatie, met niet PS maar N-VA die zich terugtrekt in de eigen gewesten, wordt dan plots mogelijk. Het verklaart de interesse van de federale N-VA-toppers Jan Jambon en Theo Francken in de Vlaamse regering.

Is dit speculatief? Zeer zeker. Is het uitgesloten dat de kaarten zo komen te liggen? Allerminst.

De grote West-Europese politieke trend van dit tijdsgewricht is juist dat het centrum leegloopt, ten voordele van wat fellere en jongere partijen (groen, nationalistisch, radicaal-rechts, …). Voor de niet-traditionele N-VA hoort daar de ontnuchterende vaststelling bij dat ze na één federale regeerperiode door nogal wat kiezers al tot dat vermaledijde centrum worden gerekend. Maar het gevolg zou wel kunnen zijn dat juist de klassieke middenpartijen gaan samenklitten in het bestuur.

Dat is op zijn minst paradoxaal. De huidige situatie in Duitsland toont dan weer aan dat het zich vastklampen aan de macht niet per se in dank wordt afgenomen door de kiezer.

Het worden, kortom, nog boeiende tijden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234