Omega Pharma
Na 29 jaar de laan uitgestuurd bij eigen 'kindje'
Amper een jaar nadat het Amerikaanse Perrigo zijn Omega Pharma overnam, is Marc Coucke zijn job kwijt. Genekt door de slechte resultaten. Daarmee komt een eind aan een succesverhaal van 29 jaar.
Marc Coucke beseft nu wat het betekent om onder een baas te werken: je kunt ontslagen worden. "Ben mijn bureau aan het opruimen. Doet raar, maar fier op 29 jaar Omega Pharma", tweette Coucke. Alleen via de sociale media wilde hij commentaar geven op zijn vertrek bij Perrigo. Het is dan ook een helse week geweest voor de zakenman. Maandag bedankt als bestuurder. Drie dagen later is hij ook zijn job als manager bij Perrigo en CEO van Omega Pharma kwijt. Als troostprijs krijgt Coucke een premie van 1,2 miljoen euro mee, en nog een flink deel van de 1,6 miljoen euro waarop hij recht heeft als consultant.
Coucke toont zich groot in de tegenslag, en tegelijk ook fier. "Zo trots op al wie meegeholpen heeft om van niets en vanuit dit kleine landje, een Europees topbedrijf op te bouwen." Of nog: "Heel dankbaar voor uniek team, nu in goede handen bij Perrigo! Vanavond al jullie mails lezen, traantje plengen en laatste feestje voor jullie plannen."
Geen verrassing
Het vertrek komt niet als een volslagen verrassing. Omega Pharma doet het immers niet goed. Tot grote frustratie van de Amerikanen. Die hebben vorig jaar 3,6 miljard euro op tafel gelegd om het Vlaamse kroonjuweel aan de haak te slaan. De toenmalige CEO, Joe Papa, had het volste vertrouwen in Coucke. Die 'kleine' Belg zou een vervolg breien aan zijn succesverhaal, en Perrigo nog groter maken.
De ontnuchtering volgt snel. In februari dit jaar beseft men bij Perrigo dat Omega Pharma de verwachtingen niet kan inlossen. De Amerikanen aarzelen niet om hard in te grijpen, maar tot verbazing van velen mag Coucke blijven. Vooral Joe Papa blijft geloven in de verkoopspraatjes en grenzeloze ambitie van de Vlaamse ondernemer. Maar als maanden nadien de situatie nauwelijks verbetert, en Perrigo-CEO Joe Papa overstapt naar een concurrent, is het lot van Coucke snel bezegeld.
Buitenstaanders zijn het erover eens: bij Perrigo heeft men te laat beseft dat Coucke een uitstekende marketeer en verkoper is, maar ook een zeer goed gevoel voor timing heeft. "Coucke heeft Omega Pharma op een goed moment verkocht", vertelt Stefaan Genoe, hoofdanalist bij beurshuis Degroof-Petercam. "In de periode dat hij besliste om Omega Pharma te verkopen, werden bedrijven uit de gezondheidssector fors gewaardeerd. En de Amerikanen hebben dan ook een hoge prijs betaald. Maar dat kun je Coucke niet kwalijk nemen."
Evenmin kun je hem aanwrijven dat de Amerikanen hem te lang de vrije hand hebben gegeven. Toen hij zijn jackpot binnen had, heeft de Vlaamse ondernemer zich op allerlei projecten gegooid. Hij dook op als geldschieter en voorzitter bij zijn geliefde voetbalclub KV Oostende, hij werd mecenas van wieler- en basketbalploegen, hij investeerde in een reeks Belgische bedrijven en figureerde in tal van tv-programma's én hij probeerde het als charmezanger.
Voor de Vlaamse zakenman is het verhaal bij Omega Pharma en Perrigo nu over en uit. Coucke blijft voorlopig nog de grootste privé-aandeelhouder van het Amerikaanse farmabedrijf, maar er is afgesproken dat hij zijn 5,4 miljoen aandelen Perrigo sneller mag verkopen dan voorzien.
Met een vermogen van circa 1,2 miljard euro kan Coucke zich nu voluit smijten op de projecten waaraan hij veel waarde hecht. Zoals darmkanker. "Na 29 jaar OmegaPharma,nieuwe uitdagingen. Mijn grootste droom: kanker voorkomen en/of chronisch maken! Yes we can!", tweette hij.