Dinsdag 19/11/2019

Na 100 jaar weer een race naar de Zuidpool

Treed in Scotts en Amundsens voetsporen voor 52.000 euro

Bijna honderd jaar nadat Roald Amundsen als eerste mens de Zuidpool bereikte, zullen driekoppige teams met slede en ski's wedijveren om daar hun vlag te planten. U kunt zelf nog meedoen.

door Kris Jacobs

Londen l 'Dit is een tendens die wellicht niet tegen te houden is', zegt Belgische poolreiziger Dixie Dansercoer. 'Mensen zullen ook deze uitdaging willen aangaan, net als bij de beklimmingen van de Everest, waarbij toch ook velen het leven laten.'

Warmpjes ingeduffeld in de halve Gore-Texcatalogus en met cameraploegen en 4x4's in hun kielzog zetten de deelnemers vanaf december wel iets minder hun leven op het spel. "Maar een uitdaging blijft het", verzekert organisator Tony Martin. "Zeker ook omdat we mikken op 'gewone' mensen, niet alleen atletische krachtpatsers."

De meeste deelnemers die nu al op de site prijken, hebben toch al stevige sloten ongerepte buitenlucht gesnoven, als alpinist, atleet of op een van beide polen. Eén deelnemer, Mark Pollock, is al tien jaar blind. Vijftiger Tess Burrows wil als eerste grootmoeder de Zuidpool bereiken. Anderen racen voor het goede doel: kankerresearch, ontwikkelingswerk, milieu- en vredesinitiatieven.

"Natuurlijk, hoe beter je conditie, hoe makkelijker het wordt", zegt Martin, maar de uitdaging zit wat hem betreft eerder in het hoofd dan in spiermassa en longinhoud. "Het is voor 90 procent een zaak van mentale weerbaarheid. Op een goede dag sta je achttien uur op de ski's, maar vooral: je zit ook achttien uur per dag, wekenlang, opgesloten in je eigen hoofd." Minstens één lid per team moet trouwens polaire of gelijkwaardige ervaring hebben. "En ik praat ook met alle kandidaten voor ik mijn goedkeuring geef", zegt de organisator.

"De Amundsen Omega 3 South Pole Race wordt de eerste race naar de Zuidpool sinds de historische strijd tussen Scott en Amundsen bijna honderd jaar geleden", zo staat het op de site van de expeditie. Al zullen de deelnemers hun avontuur wellicht niet met hun leven bekopen, zoals Robert Falcon Scott op de terugweg. De nieuwe avonturiers worden naar een punt op zo'n 800 kilometer van de geografische pool gevlogen, iets meer dan de helft van Scotts gedoemde Terra Nova-expeditie. En zodra het doel bereikt, worden ze per vliegtuig naar veiliger oorden teruggebracht. Bovendien zullen de teams gevolgd worden door veiligheidsmensen in 4x4's.

"Zo'n wedstrijd is niet echt mijn ding", zegt Dixie Dansercoer van op een Zwitserse berg. Met Alain Hubert stak hij tien jaar geleden op ski's het hele Antarctische continent over, een reis van zo'n 4.000 kilometer. "De drang tot competitie zit in de mens, maar voor mij is de grootste concurrent de natuur. Ik heb het meer voor de verwondering, de ontdekking."

Het doodsgevaar maakt deel uit van de toenemende aantrekkingskracht van dit slag ondernemingen, meent Dansercoer. "Als je met een bevroren neus van de Zuidpool of de Everest terugkomt, toon je dat je een harde bent. Terwijl je eigenlijk alleen toegeeft dat je slecht voorbereid bent. Dat gezegd zijnde, poolreizen is natuurlijk minder riskant dan alpinisme op grote hoogte."

Dansercoer werkt momenteel aan Real, een boek gebaseerd op zijn ervaringen en een zoektocht naar echtheid. "Zoveel dingen zijn dat spijtig genoeg niet, en nochtans snakken veel mensen ernaar om iets echts te beleven."

En kun je dat nog als je naar Antarctica racet met in je kielzog camera's en veiligheidsmensen? "De deelnemers zullen hen niet zien, hoor", ontkent Martin. "En het mysterie zal er heus niet onder lijden als je weet dat er dat veiligheidsnet is. Je bent voortdurend overgeleverd aan een gebied dat zo enorm is, zo extreem... De natuur verslindt je echt, het is ongelooflijk."

Het doembeeld van een 'Virgin Antarctic' - iedereen die geld genoeg heeft, vliegt gewoon lekker naar de Zuidpool voor een ijskoude fluit champagne - doemt op. Martin, die eerder al gelijkaardige expedities naar de Noordpool organiseerde, ontkent dat zoiets zijn bedoeling is.

"Het toeristische potentieel is er wel, al beperkt zich dat door het extreme klimaat volgens mij toch voornamelijk tot passerende cruiseschepen. Bovendien, dát interesseert me niet", zegt hij. "We komen uit de kosten, maar als ik geld wilde verdienen, zijn er heus wel makkelijker manieren dan al dat materiaal naar die witte woestenij te sleuren. Ik wil mensen een ervaring bieden, en het blijkt ook echt iets te zijn dat hun leven verandert. Deelnemers aan onze Noordpoolexpedities doen nadien vaak ongelooflijke dingen, engageren zich voor goede doelen. De laatste vijf jaar hebben onze activiteiten zo anderhalf miljoen pond gegenereerd voor liefdadigheid."

En hoe ongerept blijft Antarctica achter? "Als al die mensen thuis blijven en de warmwaterkraan opendraaien, hebben ze ook effect op het milieu", relativeert Dansercoer. "Je moet daar niet constant met het vingertje wijzen. Alle rotzooi die alpinisten op de Everest achterlaten, ligt daar eigenlijk ook maar te bevriezen."

"We doen er ook alles aan om onze afdruk op het continent zo klein mogelijk te houden", zegt Martin. "De voertuigen zijn omgebouwd om de emissies te verlagen, hebben speciale banden om zo weinig mogelijk sporen na te laten - ik kan er als het ware mee over je arm rijden. Ons project in zijn geheel is trouwens maar 0,2 procent van alle activiteit op de Zuidpool."

Net als de historische race naar de pool lijken de acht teams vooral een Brits-Noors onderonsje. "Nee, we hebben geen Belgische kandidaten", zegt Martin, "maar jullie zijn nog steeds welkom. De fondsen verzamelen (de trip kost 52.000 euro) bekijken we wel, maar in dit stadium - de eerste trainingen zijn al achter de rug - hangt het natuurlijk wel iets meer af van je conditie."

Alle informatie over de race vindt u op www.amundsenomega3southpolerace.com, alle nieuws over Dixie Dansercoer en zijn vrouw Julie Brown op www.circles.cc.

Organisator Tony Martin:

We mikken voor deze wedstrijd op driekoppige teams van 'gewone' mensen, niet alleen op atletische krachtpatsers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234