Vrijdag 22/01/2021

N-VA zwaar onder vuur tijdens Kamerdebat

Beeld PHOTO_NEWS

Het debat over de zesde staatshervorming is vandaag in de Kamer voor N-VA uitgedraaid op een fikse brok kritiek van de meerderheidspartijen. De Vlaamsnationalisten hadden de premier verweten met het akkoord over de financieringswet de factuur opnieuw naar Vlaanderen door te schuiven. Vooral staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten liet de kritiek niet over zijn kant gaan. "Wanneer houdt u op met valse cijfers deze assemblee en de Vlamingen te bedriegen?", luidde het.

Van de acht partijen die een akkoord sloten over de staatshervorming - de zes meerderheidspartijen en de groenen - vielen tijdens het wekelijkse vragenuurtje woorden van lof te horen over het sluitstuk van de zesde staatshervorming, waarover het Uitvoeringscomité voor de staatshervorming gisterenavond de discussies afrondde.

Pacman
Op de oppositiebanken maakten Barbara Pas (Vlaams Belang) en Ben Weyts (N-VA) brandhout van het akkoord. "U hebt opnieuw getoond dat u uitsluitend de belangen van Wallonië en de Franstaligen verdedigt. Wanneer houdt het op met het doorschuiven van de facturen naar Vlaanderen?", vroeg Weyts, die daarvoor naar de recente studie van Vives over de transfers van Vlaanderen naar Wallonië verwees. "Voor de Franstaligen bent u misschien Superman, voor ons bent u Pacman."

Premier Elio Di Rupo blikte vooruit naar het Feest van de Vlaamse Gemeenschap, dat morgenplaatsvindt. "Wie had enkele jaren geleden gedacht dat op 11 juli 2013 er een definitieve oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde zou zijn, dat de deelstaten bijkomende fiscale autonomie voor 12 miljard euro zouden krijgen, dat er een verregaande responsabilisering van de gewesten en gemeenschappen zou zijn ingebakken in de nieuwe financieringswet en dat Vlaanderen over de belangrijkste sociaal-economische hefbomen zou beschikken om een beleid op maat te voeren? Ik wil alle Vlamingen oprecht een mooie feestdag wensen", zei de premier.

"Grijsgedraaide plaat"
Het was echter vooral staatssecretaris Verherstraeten die de handen van de acht partijen op mekaar kreeg. Hij verweet N-VA "het bestaan van de zon te ontkennen in volle zonlicht" en "een grijsgedraaide plaat" te draaien. "Als 20 miljard euro aan bevoegdheidsoverdrachten bric-à-brac is, waarom hebben we toen we meer dan een jaar met jullie hebben onderhandeld, nooit meer op tafel gehad?", wierp de CD&V'er de partij voor de voeten. "Voor mij is één vaststelling duidelijk: er zijn er die spreken van de kracht van verandering, en er zijn er die de verandering realiseren."

Ook zijn collega Melchior Wathelet moet naar eigen zeggen "een beetje lachen" met "het dubbele discours" van N-VA, omdat de partij enerzijds klaagt dat het federale niveau te weinig middelen overdraagt maar anderzijds het federale niveau vraagt minder uit te geven.

Collectief geheugen
Ook bij de replieken kreeg N-VA de volle lading. "De socialistische familie was betrokken bij alle zes staatshervormingen, de N-VA bij nul", stelde sp.a-fractieleidster Karin Temmerman, terwijl Stefaan Van Hecke (Groen) vond dat het geheugen van N-VA bijzonder kort of selectief is. Dat was een verwijzing naar de twaalf principes die de onderhandelaars indertijd - met N-VA er nog bij - overeenkwamen over de hervorming van de financieringswet.

Bij Open Vld stelde Willem-Frederik Schiltz dat de N-VA zich gedraagt als een klein kind dat zijn bord nog niet leegheeft en al een dessert wil. Schiltz richtte zich nog tot N-VA-fractieleider Jan Jambon. "Als u mij met een persoonlijke sneer van verraad beschuldigt, recht ik mijn rug en zeg ik: je maintiendrai, de toekomst ligt voor ons". Jambon had Schiltz, de zoon van voormalig VU-kopstuk Hugo Schiltz, immers voordien "tu quoque mi fili" toegesproken. Dat zijn de woorden die Julius Caesar uitsprak toen hij zag dat zijn stiefzoon Brutus bij de samenzweerders hoorde die hem ombrachten.

Drijfzand
De uithalen naar N-VA kregen overigens nog een vervolgstuk tijdens het daaropvolgende debat over het eenheidsstatuut. Mathias De Clercq vergeleek de partij met drijfzand. "Het lijkt solide en stevig, maar je zakt er als samenleving in weg." Hij hekelde ook de houding van N-VA rond de nakende eedaflegging, waarbij de N-VA een afvaardiging zal sturen. "Le nouveau CVP est arrivé", luidde het.

Nog later tijdens het vragenuurtje ging Theo Francken (N-VA) in de tegenaanval. "We hebben van u geen lessen aan te nemen in op twee benen dansen in een dossier", verwees Francken naar de houding van Open Vld rond de herziening van de rol van de monarchie. "Het enige drijfzand is de electorale basis van Open Vld", sneerde Francken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234