Woensdag 27/10/2021

N-VA zo goed als rond met lijsten

N-VA is goed als rond met haar slagorde voor de verkiezingen. De belangrijkste vraag die overblijft: trekt of duwt Bart De Wever?

Voor haar congres volgende week vrijdag wil N-VA de belangrijkste plaatsen op de kieslijsten invullen. Voorzitter De Wever zal woensdag een voorstel doen aan het kiescollege.

Het grootste deel van de namen op zijn papiertje zijn bekend, maar bevestigen wil hij alleen de lijsttrekkers in Vlaams-Brabant. Daar wordt ondervoorzitter Ben Weyts de kopman voor Vlaanderen en Theo Francken voor de Kamer.

Bovenaan de Europese lijst staat, zonder ongelukken, Siegfried Bracke. "Ik hou het aanbod nog steeds in beraad", blijft hij zelf behoedzaam. Bracke kreeg echter de vraag van de partijtop en zal volgens meerdere bronnen toezeggen.

Geert Bourgeois was ook wel geïnteresseerd in Europa. Maar een transfer lijkt onwaarschijnlijk. Als Bourgeois de Vlaamse politiek zou verlaten, blijft er geen bekende naam over om Hilde Crevits (CD&V) te bekampen in West-Vlaanderen.

Wie de Kamer zal trekken in die provincie blijft een vraagteken. Daphné Dumery heeft enige bekendheid. Of tovert de partij een verrassing uit haar hoed met Pol Van Den Driessche? Al zou dat wel een risico zijn. De kans lijkt klein dat de huidige communicatieadviseur van N-VA bij een comeback meteen op de eerste plaatsen zou belanden. Van Den Driessche zou zelf ook nog twijfelen.

In Antwerpen wil De Wever duelleren met premier Elio Di Rupo (PS), maar het is nog niet bekend of hij dat doet als trekker of als duwer van de Kamerlijst. Volgens zijn woordvoerder zal hij pas op het laatste moment beslissen. Liesbeth Homans trekt de Vlaamse lijst en daagt minister-president Kris Peeters (CD&V) uit.

In Limburg lijkt het stilaan een uitgemaakte zaak. Jan Peumans leidt de Vlaamse lijst, Steven Vandeput de federale. Tot slot trekt Matthias Diependaele de Oost-Vlaamse lijst voor Vlaanderen. Op de lijst voor de Kamer lijken Peter Dedecker en Sarah Smeyers met mekaar in de weegschaal te liggen voor het kopmanschap. Al valt ook de naam van Christoph D'Haese. De burgemeester zou graag in het parlement komen.

Op de verkiesbare plaatsen worden ook nog een aantal nieuwe namen verwacht, van binnen en buiten de N-VA-rangen. De partij behoedt zich ervoor om alle huidige parlementairen zomaar weer een zitje te garanderen. Er moet voldoende nieuw bloed bij komen.

"Het is erg belangrijk dat jongeren zien dat wie zich inzet en goed werk levert ook de kans heeft om door te groeien", zegt Weyts.

De huidige parlementsleden kregen de voorbije weken een evaluatie. Backbenchers die niet voldoen, zullen hun zetel verliezen.

"Dit is ook voor ons geen gemakkelijke oefening, ondanks onze goede peilingen. In het begin zijn mensen vaak overdonderd als ze in het parlement belanden, maar na een paar weken went dat snel. Dan denkt iedereen: 'Ik ben hier wel graag en onze partij doet het goed, ik moet een mooie plaats krijgen?' Als je hen dan moet teleurstellen is dat hard", vertelt een N-VA'er.

Hetzelfde geldt voor de vele lokale mandatarissen die bij de gemeenteraadsverkiezingen een goede score neerzetten en nu de smaak te pakken hebben. Voor niet iedereen is er plaats.

Jezelf kandidaat stellen voor een verkiesbare plaats doet overigens weinig goed bij De Wever. De voorzitter werkt volgens het principe 'Don't call us, we'll call you' om niet helemaal horendol te worden van alle e-mails en telefoontjes van zenuwachtige partijgenoten.

Lijsttrekkers

Antwerpen

Liesbeth Homans (Vlaanderen)

Bart De Wever?(Kamer)

Vlaams-Brabant

Ben Weyts (Vlaanderen)

Theo Francken (Kamer)

West-Vlaanderen

Geert Bourgeois (Vlaanderen)

Daphné Dumery? (Kamer)

Oost-Vlaanderen

Matthias Diependaele (Vlaanderen)

Sarah Smeyers / Peter Dedecker? (Kamer)

Limburg

Jan Peumans (Vlaanderen)

Steven Vandeput (Kamer)

Europa

Siegfried Bracke

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234