Maandag 26/09/2022

Update

N-VA zet in op kerncentrale met thorium, Groen is tegen

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

N-VA stelt voor een nieuwe kerncentrale op thorium te bouwen in ons land, en tegelijk de oudste kerncentrales nog tien jaar open te houden. Dit om zowel energiepannes als te hoge prijzen te vermijden. Weinig verrassend valt dit voorstel nogal slecht bij Groen, al jaren voorstander van een volledige uitdoving van kerncentrales.

Elke De Pourcq

Het was N-VA-Kamerlid Bert Wollant die het voorstel op de wereld losliet. Zoals andere partijen benadrukt N-VA dat ze niet tegen de afbouw zijn van kernenergie, 'maar wel zoals nu gepland is'.

"De uitstap is een luxe die ons land zich op dit moment nog niet kan permitteren", aldus Wollants. Hij wijst erop dat onze energiemix volgens de huidige plannen in 2020 nog steeds voor driekwart uit niet-hernieuwbare bronnen zal bestaan. Daarom twee voorstellen: een nieuwe centrale en de oudere nog eens 10 jaar langer openhouden.

Minder vervuilende centrale
Eén piste is een nieuwe kerncentrale op thorium, wat veiliger zou zijn en minder kernafval oplevert. Dat moet de geleidelijke afbouw ondersteunen, samen met het openhouden van de oudste kerncentrales. Die zouden in 2015 moeten sluiten, "maar als het veilig kan", zouden ze tot 2025 moeten meedraaien.

"Dat moet ademruimte geven om de hernieuwbare energiemarkt uit te bouwen en voldoende back-upcapaciteit te voorzien." Het nog langer openhouden van de bestaande kerncentrales is niet gewenst: dat betekent meer kernafval, de uitbouw van nieuwe veiligheidsmaatregelen verhinderen en de positie van Electrabel versterken.

Ecologische partij Groen weet niet wat ze hoort. "Iedereen in Europa kiest voor kernuitstap en hernieuwbare energie", zegt Groen-Kamerlid Kristof Calvo. Of toch bijna iedereen, want in Frankrijk (Flamanville) en Finland (Olkiluoto) worden wél nieuwe kerncentrales gebouwd - met alle problemen vandien: de vertragingen zijn enorm en het kostenplaatje swingt de pan uit.

Dat een partij die in Vlaamse regering zit met dergelijk voorstel uitpakt, is een bewijs waarom het energiebeleid in België zo slecht is, besluit Calvo.

Belangrijke factor is de 'voorziene' stroompannes is dat het elektriciteitsnetwerk op dit moment hoegenaamd niet is aangepast aan de productie van groene stroom. Bij zonnige dagen, zoals het Pinksterweekend, is er zelfs 'overproductie' die in allerijl moet worden afgevoerd om problemen te voorkomen. Dat getreuzeld wordt om groene-energiecentrales te bouwen en de omschakeling te maken, helpt niet om de afhankelijkheid van kernenergie af te bouwen.

Gascentrale en piekbudget
Hernieuwbare energie vereist ook heel wat back-upcapaciteit, voor wanneer de zon niet schijnt en de wind niet waait. N-VA ziet gascentrales als de beste oplossing, maar vreest dat investeerders daar geen interesse voor zullen hebben indien die slechts in nood mogen draaien. De partij pleit daarom voor subsidies ter ondersteuning van het stilleggen van centrales, om zo hernieuwbare energie steeds voorrang te kunnen geven. "Daarbij vormen de hoge exploitatiekosten van gascentrales een bijkomend argument om nog in te zetten op kernenergie".

Ter promotie van hernieuwbare energie bepleit de partij tot slot een "piekbudget" voor netbeheerder Elia. Er zijn immers nog steeds installaties die niet kunnen worden aangesloten of die met beperkingen kampen, vooral aan de kust.

Extra middelen moeten daarom tegen 2014 bijkomende versterkingen mogelijk maken aan het hoogspanningsnet. In centrales die energie verwekt in de daluren kunnen opslaan - zoals bepaalde waterkrachtcentrales - ziet N-VA dan weer een oplossing om het verschil tussen piek-en dalverbruik te overbruggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234