Vrijdag 03/04/2020

N-VA wil werkloosheidsuitkering beperken in tijd

Goed nieuws: nooit eerder ontving de VDAB zoveel vacatures. Het slechte nieuws is dat bijna een derde niet ingevuld raakt. N-VA haalt daarom enkele straffe structurele maatregelen van onder het stof.

258.124 vacatures moest de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB in 2017 invullen - een record -, maar dat lukte slechts voor 70,5 procent van de vacatures. "Dat is relatief weinig. We voelen de krapte op de arbeidsmarkt toenemen", zegt Willem Vansina, verantwoordelijke van de VDAB-studiedienst. "Vooral voor hogere profielen, zoals verpleegkundigen of calculators in de bouw, ligt de invullingsgraad erg laag."

Volgens Vlaamse ondernemersorganisatie Voka is het "5 voor 12 op de arbeidsmarkt". "Het is echt een situatie van once in a lifetime, zo'n tekort aan mensen én zoveel werk. De federale en regionale overheden moeten met een passend arbeidsmarktbeleid afkomen nu. Mensen moeten aan het werk gezet worden. Activeren is hét woord", vindt topman Hans Maertens. Ook de Belgische ondernemersorganisatie VBO roept de regering op tot actie.

N-VA pikt daar op in. Kamerlid Wouter Raskin haalt een stokpaardje van de partij van onder het stof: de werkloosheidsuitkering na verloop van tijd laten uitdoven. De partij maakte daar in de vorige verkiezingscampagne veel tamtam rond, maar bij de federale regeringsvorming in 2014 botste het idee op een njet van CD&V en MR. De maatregel mocht absoluut niet in het regeerakoord van Michel I en vloog de diepvries in. Sindsdien ontdooit N-VA die eis geregeld - tot groot ongenoegen van vooral CD&V.

De vraag is dan ook of de partij het regeerakkoord voor deze maatregel wil openbreken? "Neen", zegt Raskin. "Maar onverdoofd slachten stond ook niet in een regeerakkoord en is er ook gekomen omdat er een meerderheid voor was. Misschien zijn de geesten sindsdien gerijpt."

Die kans is piepklein. Alleen Open Vld is voor het idee gewonnen. N-VA preekt met andere woorden voor eigen kerk. "Neen. Het is onze plicht om dit op tafel te leggen als er een momentum is, dat is er nu." Ook Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) vindt dit de beste maatregel om knelpuntvacatures op te lossen.

Zijn collega in het Vlaams Parlementslid Axel Ronse pleit er gelijktijdig voor om een ander federaal taboe op tafel te leggen: het brugpensioen. Of zoals het tegenwoordig heet: stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT). Tussen januari 2015 en juni 2016 kwamen 3.838 mensen in dit systeem terecht, maar amper 91 gingen opnieuw aan de slag. Mensen in het SWT-stelsel moeten sinds begin 2015 aangepast beschikbaar zijn - ze moeten niet actief op zoek naar werk maar moeten wel ingaan op opleidingen. Ronse wil het systeem afschaffen.

"Het is bijna pervers om van de VDAB te verwachten dat ze mensen overtuigt om aan het werk te gaan die daarmee nauwelijks meer zouden verdienen dan het statuut dat de federale overheid hen vandaag toekent. Uiteraard pleit ik niet om de rechten van de huidige SWT'ers aan te tasten, maar is het nog verantwoord om de komende jaren nieuwe mensen in zo'n systeem toe te laten? Het SWT in stand houden is onverantwoord."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234