Zaterdag 16/10/2021

N-VA wil via IQ-test kansenbeleid beter in kaart brengen

N-VA wil het IQ van kinderen meten om het gelijkekansenbeleid te evalueren. Dat zei N-VA-parlementslid Koen Daniëls in het Vlaams Parlement.

In vijf jaar tijd zijn de kansen voor kansarme kinderen in het basisonderwijs nauwelijks verbeterd, blijkt uit een onderzoek van het Rekenhof. Volgens Koen Daniëls moet het onderzoek verfijnd worden om de resultaten beter te kunnen inschatten. "Nu wordt voornamelijk gekeken naar de school en de lesmethode, maar ook wat de capaciteiten van de leerlingen zijn, is belangrijk om te weten of het beleid succesvol is."

Hij maakt de vergelijking met sport. "Stel dat ik een trainer in dienst neem om te werken aan mijn sprint. Zal ik vooruitgang boeken? Allicht wel. Word ik de nieuwe Usain Bolt? Zeker niet. Maar dat ligt niet aan de trainer of de lesmethode, wel aan mij. Ik heb die capaciteiten niet."

Daarom wil hij een IQ-test laten invoeren om zo ook een correcter beeld te krijgen. "We weten dat het IQ niet gelijk verdeeld is tussen kinderen uit een kansrijk of kinderen uit een kansarm milieu", zegt Daniëls. "Bij onderzoeken naar de prestaties in het middelbaar worden die tests wél meegenomen."

Niet alle kinderen zouden een test moeten ondergaan, enkel een representatief aantal voor een steekproef.

Op Twitter regende het reacties, onder meer van sp.a-parlementslid Caroline Gennez. "Rijke kinderen zijn slimme kinderen, arme kinderen zijn domme kinderen. Ziedaar het wereldbeeld van de N-VA", tweette ze.

Er is wel degelijk een band tussen IQ en armoede, heeft een wetenschappelijk onderzoek uit India en de VS aangetoond. "Mensen in armoede zijn meer bezig met persoonlijke problemen, waardoor ze als het ware focus verliezen. Ze scoren gemiddeld 13 punten lager op zo'n test, dat is een immens verschil." Daniëls: "Er is een verband, maar dat wil zeker niet zeggen dat iemand voorbestemd is. En nog minder dat we niet meer moeten investeren in die kinderen, wel integendeel."

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) vindt dat er voorzichtig moet worden omgesprongen met IQ-tests. Zij ziet meer heil in een versterking van de onderwijsinspectie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234