Woensdag 01/12/2021

Nalatenschap

N-VA wil kinderen tot 21 jaar onbelast laten erven

Jos Lantmeeters en Paul Van Miert van de N-VA. Beeld BELGA
Jos Lantmeeters en Paul Van Miert van de N-VA.Beeld BELGA

Geef kinderen tot de leeftijd van 21 jaar een volledige vrijstelling van de erfbelasting. Dat is een van de voorstellen die N-VA doet, nu de hervorming van de erfbelasting stilaan in de laatste rechte lijn zit. Gisteren stelde oppositiepartij sp.a nog voor dat iedereen een bedrag tot 250.000 euro kon erven zonder daarop ook maar één cent belasting te moeten betalen.

De Vlaamse regering wil de erfbelasting hervormen en heeft daarvoor 117 miljoen euro veil. De drie partijen hebben elk hun verlanglijstje. N-VA, Open Vld en CD&V lijken het erover eens dat het hoogste tarief van 65 procent, voor wie bijvoorbeeld erft van een ver familielid, omlaag moet. Daarnaast willen zowel N-VA als Open Vld een verzachting van het leed voor de langstlevende partner. CD&V wil ook graag een verlaging van de belastingen in rechte lijn en meer flexibiliteit.

N-VA komt nu met een reeks concretere voorstellen. De partij wil op korte termijn alle kinderen tot de leeftijd van 21 jaar een volledige vrijstelling geven. De totale kostprijs van dit voorstel is beperkt, maar de sociale rechtvaardigheid hoog, valt te horen bij partijspecialist Jos Lantmeeters. Op langere termijn moeten we evolueren naar een systeem met hogere vrijstellingen voor de afstammelingen in rechte lijn.

N-VA wil ook graag de langstlevende partner volledig vrijstellen van erfbelasting. Dat kost erg veel geld, dus als tussenstap wil de partij een belastingvrije som, afhankelijk van het budget dat de regering nog beschikbaar heeft.

Ook voor alleenstaanden moet er op lange termijn een algemene tariefverlaging komen, maar op dit moment kan er al een mogelijkheid worden ingevoerd om een 'beste vriend' aan te duiden. Die kan dan erven aan het tarief van de rechte lijn.
De schenkingsrechten, tot slot, moeten voor N-VA altijd lager liggen dan de erfbelasting, om aan te moedigen dat goederen worden gebruikt in plaats van ze onaangeroerd te laten tot het overlijden.

Op 23 februari beslist de regering wellicht over het nieuwe stelsel van erfbelasting.

Voorstel sp.a

Gisteren stelde sp.a in een nieuw voorstel dat iedereen 250.000 euro moet kunnen krijgen via een erfenis of een schenking zonder daar één cent belasting op te betalen. Het maakt niet uit van wie je het bedrag erft en of het nu om roerend of onroerend goed gaat.

Professor Fiscaal Recht Michel Maus (VUB) steunt die denkpiste. Meer zelfs: samen met zijn collega van de Universiteit Gent Mark Delanote lanceerde hij een gelijkaardig voorstel. "Wij stellen ook voor om erfenissen en schenkingen tot 250.000 euro vrij te stellen van een taks. En schenkingen en erfenissen worden op dezelfde manier belast."

Volgens CD&V en N-VA is dat voorstel echter niet haalbaar. "Die vrijstelling van 250.000 euro zal heel grote financiële consequenties hebben", zegt Katrien Schryvers van CD&V. "Wij staan open voor alles, maar hier kan het budgettaire plaatje onmogelijk kloppen." Vlaanderen haalt immers zo'n 1,3 miljard euro inkomsten uit de erfbelasting. Daarvan mag 117 miljoen worden besteed aan een verlaging.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234