Woensdag 12/08/2020

Update

N-VA wil geen Turkse campagnes in ons land

Beeld AFP

N-VA schaart zich achter de oproep van de Oostenrijkse bondskanselier voor een verbod op verkiezingscampagnes van Turkse politici in heel de Europese Unie. Zo maakten Kamerfractieleider Peter De Roover en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken deze middag op VRT en VTM duidelijk. "Erdogan heeft voldoende uitdagingen in Turkije", vindt Francken. De Roover vindt het onaanvaardbaar dat dergelijke meetings "mensen in Vlaanderen op basis van de Turkse politiek tegen elkaar opjutten. Daar moet paal en perk aan gesteld worden".

De autoriteiten in ons land hebben voorlopig geen weet van dergelijke bijeenkomsten op Belgisch grondgebied, zo blijkt uit een rondvraag bij een aantal gemeenten met een belangrijk aandeel Turkse inwoners en bij enkele federale instanties.

De Belgische overheid liet in het verleden al verstaan dat ze het Turkse conflict niet wil geïmporteerd zien in ons land. "Er zal worden opgetreden tegen zaken die onwettelijk zijn of die de openbare orde verstoren", luidt het op het kabinet van Binnenlandse Zaken.

Ook de N-VA-Kamerfractieleider wil niet dat het Turkse conflict in ons land wordt ingevoerd. Hij sluit zich in het VRT-radionieuws aan bij de oproep van de Oostenrijkse bondskanselier om Turkse politieke meetings in eigen land te verbieden. Bij de vorige Turkse verkiezingen waren er in België meetings van partijgenoten van president Erdogan. Het kan volgens De Roover niet dat "tegenstellingen bij ons opgejut worden". "Hier moeten we paal en perk aan stellen", vindt de N-VA-Kamerfractieleider.

Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zegt bij VTM NIEUWS dat "Erdogan de Turken hier niet moet opjutten". "Het is niet nodig om de Turken hier te komen zeggen dat ze zich vooral moeten richten op Turkije in plaats van zich te integreren", vindt Francken. "Ik denk dat ze zich wél moeten integreren en heel veel Turken zijn ook goed geïntegreerd. Het gaat in Turkije in mijn ogen de verkeerde kant op, op vlak van democratie en basiswaarden als de vrijheid van meningsuiting", zegt Francken (lees verder onder de video).

Furieus

Leden van de Turkse regering hadden, in de aanloop naar het referendum van 16 april over een grondwetshervorming in hun land, campagnebijeenkomsten gepland in meerdere EU-landen. Verschillende steden in Duitsland, Nederland en Oostenrijk hebben echter al beslist om de verkiezingsbijeenkomsten te verbieden. Turkije heeft daarop furieus gereageerd. Buitenlandminister Mevlut Cavusoglu heeft de Duitse regering er onder meer van beschuldigd zich in te spannen voor een overwinning van het 'neen'-kamp bij het referendum. Verschillende ministers lieten bovendien al weten dat ze toch naar Duitsland of Nederland zullen gaan ondanks het verbod.

Keulen

De Turkse minister van Economie Nihat Zeybekci heeft zondag het annuleren van twee andere evenementen in Duitsland waarop hij aanwezig wilde zijn, onaanvaardbaar genoemd. Voor hij een meeting in het Senatshotel in Keulen zou bijwonen, was reeds een evenement met hem in Keulen-Porz en Frechen afgezegd.

Voor zijn afreis uit het West-Turkse Denizli zei hij het "niet mogelijk te vinden dit te aanvaarden". De minister zou volgens de plaatselijke krant Kölner Stadt-Anzeiger om 14.00 uur met een privaat vliegtuig in Keulen landen. Hij begeeft zich eerst naar Leverküsen waar hij het woord wil voeren op een herdenking van de Turkse muzikant Ozay Gönlüm. Het evenement in Keulen moet om 18.00 uur beginnen en zou tot 22.00 uur duren.

Verzwakte rechtsstaat

De hervorming waarover de Turken moeten stemmen, zou president Recep Tayyip Erdogan meer macht geven en het parlement verzwakken. "De invoering van een presidentieel systeem zal de Turkse rechtsstaat nog meer verzwakken en de scheiding der machten inperken, en zou in strijd zijn met de waarden van de Europese Unie", aldus Oostenrijks bondskanselier Kern aan Die Welt.

Hij beschuldigt Ankara ervan "mensenrechten en democratische grondrechten met de voeten te treden". Persvrijheid is volgens hem een vreemd woord in het land, zo ook verwijzend naar de arrestatie van de Duits-Turkse Die Welt-journalist Deniz Yücel en andere journalisten en wetenschappers.

Stopzetting toetredingsonderhandelingen EU

De SPÖ-er pleit dan ook voor een onmiddellijke stop van de toetredingsonderhandelingen tussen Turkije en de EU. "We zouden de gesprekken niet enkel tijdelijk moeten opschorten, maar ook moeten stopzetten. We kunnen niet verder onderhandelen over het lidmaatschap van een land dat zich al jaren stap voor stap distantieert van de de democratische standaarden en principes van de rechtsstaat", aldus Kern. Hij vraagt eveneens om de 4,5 miljard Europese financiële hulp die Turkije tegen 2020 zou ontvangen in te perken of te gebruiken als een drukkingsmiddel om politieke hervormingen te eisen. "We moeten de betrekkingen met Turkije heroriënteren, maar dan zonder de illusie van de toetreding tot de EU", aldus Kern.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234