Maandag 21/06/2021

N-VA wil geen nieuwe verkiezingen

Als de huidige onderhandelingen mislukken,

wil N-VA niet dat er nieuwe verkiezingen komen. Volgens

de partij zou dat onverantwoord zijn gezien de situatie op de financiële markten.

Het was N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke die gisteren op zijn blog de nieuwe partijlijn de wereld in stuurde. "Als de onderhandelingen mislukken, moeten we niet naar verkiezingen gaan", schrijft hij. "En voor wie daar mocht aan twijfelen: Bart De Wever vindt dat ook", voegt Bracke er meteen aan toe.

Hij redeneert dat zelfs al kan de N-VA ervan uitgaan dat ze bij een nieuwe stembusslag nog enkele procenten wint - een laatste peiling van Het laatste Nieuws voorspelde zelfs een onwaarschijnlijke score van 39 procent - verkiezingen op dit moment onverantwoord zijn. "Omdat alleen al met de aankondiging van die verkiezingen we volop riskeren weerloos te worden overgeleverd aan de financiële markten. Omdat ook die monsterscore de Belgische grendels niet breekt. Omdat er ook zoiets bestaat als verantwoordelijkheid tegenover de mensen."

Daarom suggereert Bracke een alternatieve oplossing indien Di Rupo en co falen. Zo moet het parlement werk maken van de hervormingen waar de Europese Commissie om vraagt. "Anders zullen ze ons ooit worden opgelegd. En dus doen we dat beter zelf. Het is het enige regeerprogramma dat de toekomst kan veiligstellen. Een andere weg, bestaat niet", meent Bracke. Hij stelt voor om in het parlement op zoek te gaan naar een 'coalition of the willing', "die tegelijk het Belgisch imbroglio kan aanpakken, op basis van artikel 35 van de Grondwet. We onderhandelen over wat we nog samen willen doen."

Schade beperken

Door duidelijk te maken dat de N-VA niet aanstuurt op nieuwe verkiezingen, lijkt de partij de schade te willen beperken na de cynische uitlatingen van voorzitter Bart De Wever. Die had in een interview met de Rtbf gezegd dat "hoe slechter de onderhandelingen lopen, hoe beter voor de N-VA. Net zoals de Groenen op rampen zoals Fukushima moeten hopen".

Partijwoordvoerder Jeroen Overmeer ontkent echter dat Brackes uitlatingen in dat kader gezien moeten worden. "Wat Siegfried Bracke schrijft, is niet nieuw, Bart De Wever heeft zich vorige week in Terzake al in dezelfde richting uitgelaten." Volgens Overmeer is de houding van de N-VA gewoon de logica zelve. "Nieuwe verkiezingen die ons nog wat extra zetels opleveren zijn leuk, maar het houdt serieuze gevaren in en zou dus niet verantwoord zijn. We kunnen beter het bord afvegen, het federalisme begraven en een confederaal model uitwerken aan de hand van artikel 35."

Maar ook dat zal via onderhandelingen moeten gebeuren en net die zijn met N-VA erbij niet echt succesvol gebleken. "Op zo'n moment spreek je over een totaal ander onderhandelingskader. Als het deze keer mislukt zal iedereen moéten erkennen dat het federalisme zijn grenzen heeft bereikt."

Toch houdt N-VA een stok achter de deur. "We zijn niet principieel tegen verkiezingen. Als echt niets meer lukt, moet je het laatste woord aan de kiezer geven", besluit Overmeer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234