Zondag 16/05/2021

Wetstraat

N-VA wil commissie 'Landsverdediging' veranderen in 'Defensie'

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Kamer is volop op zoek naar een compromis in een kwestie die de gemoederen danig verhit: de naam van de commissie Landsverdediging. N-VA wil daar 'Defensie' van maken, omdat die naam de lading beter zou dekken. Het ziet er echter naar uit dat het hoogstens in het Nederlands tot een wijziging komt, aangezien de Franstaligen de ommezwaai van 'Défense Nationale' naar 'Défense' allerminst kunnen smaken.

"Voor de PS kan er geen sprake van zijn om de referentie 'nationaal' te schrappen", lanceerde de PS-fractie via Twitter. Even voordien was de kwestie aan bod gekomen op de Conferentie van Voorzitters, waar een consensus onmogelijk bleek. Ook cdH stuurde meteen een vlammend persbericht uit. Groen-fractieleider Kristof Calvo vindt dat N-VA het communautaire debat probeert aan te zwengelen en een "symbolenstrijd" voert.

Oppositiepartij sp.a snapt de hele heisa niet goed. "What's in a name?", nuanceert fractieleidster Karin Temmerman de "absolute bagatel". Al kan ze zich niet van de indruk ontdoen dat het schrappen van 'land' en 'nationale' voor N-VA wel zeer belangrijk is. Zelf stoort Temmerman zich enkel aan de manier waarop Kamervoorzitter en N-VA'er Siegfried Bracke de kwestie wil doordrukken. "Het is nochtans traditie dat de conferentie bij consensus beslist."

Breder begrip

Bij N-VA ziet men het probleem niet. Karolien Grosemans - voorzitter van de commissie - wijst erop dat het veiligheidsbegrip sinds de Koude Oorlog grondig verbreed is, dat er net zo goed sprake is van etnische en religieuze conflicten, piraterij en mensensmokkel, en dat ook buitenlandse operaties intussen 'core business' geworden zijn. Bovendien hebben ook onze buurlanden het stuk voor stuk over 'Defensie'.

Maar ook de meerderheid zit niet op één lijn. "Er is geen sprake van een schrapping van het woord 'nationale'", verzekerde MR-fractieleider Denis Ducarme intussen. N-VA stelt daarom voor de naam enkel in het Nederlands te wijzigen, van 'Landsverdediging' in 'Defensie'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234