Donderdag 02/12/2021

Drugs

N-VA wil Antwerpse 'war on drugs' in heel Vlaanderen uitrollen

In de Antwerpse Seefhoek ruimt een bewoner de rommel van druggebruikers en -dealers op. Beeld Photo News
In de Antwerpse Seefhoek ruimt een bewoner de rommel van druggebruikers en -dealers op.Beeld Photo News

N-VA wil de Antwerpse aanpak tegen drugs in heel Vlaanderen uitrollen. Dat maken vier parlementsleden van de partij duidelijk in een nieuwe brochure. Van een gedoogbeleid kan geen sprake zijn en drugsbezit is verboden, luidt het. Al zegt ook N-VA dat preventie en hulpverlening voorrang moeten krijgen op repressie.

N-VA maakt geen onderscheid tussen soft- en harddrugs. "Alle illegale drugs zijn per definitie slecht en worden daarom niet getolereerd", onderstrepen Sophie De Wit, Koenraad Degroote, Valerie Van Peel en Björn Anseeuw in de brochure. Legalisering of een gedoogbeleid voor cannabis is volgens hen allerminst de oplossing.

"Drugsgebruik is verboden en wordt niet getolereerd", aldus N-VA. "En als het niet mag, dan moet je er iets mee doen, zoals een boete uitschrijven."

Niettemin is het strafrecht ook voor N-VA slechts "het laatste redmiddel en in de eerste plaats een manier om de drugsgebruiker naar de hulpverlening te leiden". "Bij de aanpak van de drugsproblematiek moeten preventie en hulpverlening voorrang krijgen op repressie, behalve in het geval van drugsproductie en drugshandel."

Rechten en plichten
Concreet telt het Vlaams-nationalistische drugsactieplan tien punten, waarbij ook de koppeling van het leefloon aan het al dan niet volgen van therapie opnieuw opduikt. "Drugsgebruikers hebben het recht om geholpen te worden, maar ook de plicht om aan hun behandeling mee te werken", klinkt het.

Voorts wil N-VA alle bevoegdheden naar Vlaanderen brengen om slagkrachtiger te kunnen werken, meer inzetten op preventie en repressie om te kunnen besparen op behandelingen, een grotere rol voor de eerstelijnszorg en een hervorming van de verslavingszorg.

Tot slot zeggen Van Peel, Degroote, De Wit en Anseeuw enkel nog te willen inzetten "op wat werkt". Methadon als vervangmiddel mag voor hen slechts tijdelijk zijn, terwijl van veilige gebruiksruimtes of het testen van partydrugs - om ongelukken met slecht spul te vermijden - geen sprake kan zijn.

"Welk signaal geven we als maatschappij, als je straks in de openbare snuifshop terecht kan voor je dagelijkse dosis cannabis of ecstacy?" besluiten de N-VA'ers. "We geven dan een signaal dat drugs oké zijn, met alle gevolgen van dien."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234