Woensdag 13/11/2019

N-VA wijst VB af

De N-VA reageert afwijzend op de oproep van Vlaams Belangvoorzitter Bruno Valkeniers om uit de Vlaamse regering te stappen. “We begrijpen dat Vlaams Belang zich wat eenzaam voelt in de steriliteit van de antipolitiek, maar wij voelen ons niet geroepen hen daarin te vergezellen. Wij doen liever op een betekenisvolle manier aan politiek”, zegt voorzitter Bart De Wever. Op de VB-nieuwjaarsreceptie riep Valkeniers de N-VA op samen front te vormen om aan een onafhankelijke Vlaamse staat te bouwen. “Het Vlaams Belang heeft altijd geroepen dat het niet meer gelooft in een staatshervorming. En nu zou de N-VA uit de Vlaamse regering moeten stappen om samen met hen aan een staatshervorming te werken. Wie kan die mensen nog volgen?”, voegt De Wever er nog aan toe.

FDF sleutelt aan naam

Het FDF, dat deel uitmaakt van de MR van vicepremier Didier Reynders, is van naam veranderd. Het letterwoord FDF staat nu voor Fédéralistes Démocrates Francophones, en niet langer voor Front Démocratique des Francophones. Volgens voorzitter Olivier Maingain is de naam moderner, en verwijst hij naar het federalisme dat overal in Europa zichtbaar is. De naam benadrukt ook de nauwe band tussen Brussel en Wallonië. Het FDF blijft ook bij het voornemen om de partij uit te bouwen in Wallonië, en niet langer alleen in Brussel en de Vlaamse rand rond Brussel. In 2012 wil het FDF met Waalse kandidaten naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan.

Onkelinx krijgt kritiek van MR, cdH en Ecolo

Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) heeft tijdens de zondagse debatten op de Franstalige televisie kritiek gekregen van de andere partijen na haar uitspraak van vorige week dat de benoeming van monseigneur Léonard tot aartsbisschop het Belgisch compromis in gevaar kan brengen. Volgens senator Francis Delperée (cdH) ging Onkelinx uit de bocht, omdat de grondwet voorziet dat de staat niet tussenkomt in beslissingen van erediensten, Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux vindt dan weer dat Onkelinx zich schuldig heeft gemaakt aan een ‘intentieproces’.

Brussels Parlement: laatste plenaire zitting voor Antoinette Spaak

Het oudste Brusselse parlementslid, minister van Staat Antoinette Spaak (MR-FDF), heeft vrijdag haar laatste zitting als Brussels parlementslid bijgewoond. Voor de gelegenheid bracht de voorzitter van het Brussels Parlement Françoise Dupuis (PS) hulde aan Spaak, de dochter van de socialistische toppoliticus Paul-Henri Spaak. Dat gebeurde aan het einde van de plenaire zitting. MR-fractieleider Didier Gosuin prees de les in nederigheid die Antoinette Spaak (81) vaak gaf aan haar jongere collega-parlementsleden, die vaak “verleid worden door de directheid” opgelegd door de media. Na de regionale verkiezingen in juni 2009 maakte Spaak er geen geheim van dat ze haar mandaat maar voor een beperkte periode zou opnemen. In oktober kondigde ze haar vertrek al aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234