Vrijdag 04/12/2020

N-VA walst Unia plat

Alle mogelijke middelen zette de N-VA afgelopen weekend in voor een aanval op Gelijkekansencentrum Unia. Zelfs feitelijke onjuistheden. 'Dit is Trumpiaanse antipolitiek.'

Een tegen allen, allen tegen een. N-VA had dit weekend maar één schietschijf: het Gelijkekansencentrum Unia. Liefst drie invloedrijke Vlaams-nationalisten richtten hun pijlen op deze onafhankelijke instelling. Allemaal menen ze dat Unia geen moreel gezag meer heeft, zich gedraagt als de linkse gedachtenpolitie en zich enkel om klachten van allochtonen bekommert.

Het begon met Joachim Pohlmann, de speechschrijver van Bart De Wever, in zijn - doorgaans veel bedaardere - column in deze krant: "Unia is voor mij een vijandige entiteit geworden die ik ervaar als een bedreiging voor mijn overtuiging en levenswijze."

Gelijkaardige beschuldigingen herhaalde gloednieuw staatssecretaris Zuhal Demir in interviews in de kranten en de nieuwsuitzendingen. Zij maakte van Unia "het Centrum van Polarisering" en vroeg zich af of de regeringen de 7,7 miljoen euro subsidies niet beter kunnen spenderen. "Helaas liggen de budgetten vast tot in 2019," voegde ze er nog aan toe.

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) voegde zich bij haar partijgenoten, in een interview in de krant De Zondag: "Unia is niet neutraal en niet objectief", zegt ze daar. "De manier van werken stoot me tegen de borst. Het is een centrum met maar één doelgroep: de allochtonen." Al die aanvallen doorspekten de N-VA'ers met halve waarheden (zie kader).

Wat ze vergeten vermelden, is dat een kruistocht tegen dit centrum eigenlijk zinloos is. Elk Europees land moet volgens de wet een Centrum zoals Unia hebben. Doek je het huidige Centrum op, dan moet de dag erna een volgende instelling in de steigers staan. Dit centrum heeft ook niet enkel de federale of Vlaamse regering als 'baas', maar alle regeringen van België. Staatssecretaris Demir of minister Homans kunnen het niet zomaar opdoeken. De evaluatie van het instituut - waar N-VA nu op aandringt - staat gewoon in het Vlaams regeerakkoord.

'Wij zoeken consensus'

Nu is de antipathie voor dit centrum niet nieuw, de N-VA'ers waren de oprichting van een interfederaal Centrum nooit genegen. Parlementsleden Annick De Ridder, Louis Ide of staatssecretaris Theo Francken en minister Ben Weyts trokken eerder al van leer tegen Unia.

Veel liever hadden al deze N-VA'ers een soortgelijk centrum gezien onder de auspiciën van de Vlaamse regering. "Heeft de obsessie van N-VA ermee te maken dat wij een goed werkende interfederale instelling zijn", werpt Els Keytsman, directeur van Unia, op. "Dat we de enige instelling zijn in dit land die zo'n structuur heeft?"

Keytsman stoort zich, naast de mogelijk communautaire ondertoon bij N-VA, vooral aan de onjuiste verwijten aan het adres van haar instituut. "Ik vind kritiek prima, maar die moet wel op feiten gebaseerd zijn. Wij zijn helemaal geen centrum van polarisering, wij zoeken zoveel mogelijk de consensus. In minder dan een procent van de gevallen trekken wij naar de rechtbank", zegt Keytsman nog. "Zijn mevrouw Demir en mevrouw Homans niet goed geadviseerd? Is het framing? Laat hen ophouden met die bijna carnavaleske slogans, ik nodig hen uit voor een gesprek." Zelfs die uitgestoken hand sloeg Homans af op Twitter. "Zij nodigt niet uit, zij mag het bij ons komen uitleggen", tweette ze.

Gretig retweeten

"Professor Jogchum Vrielink (Université Saint-Louis en KU Leuven) wijdde zijn doctoraat deels aan de werking van Unia. "Daarin stonden enkele hervormingsvoorstellen," zegt hij. "Ik ben dus zeker niet de laatste om kritiek op hen te leveren. Wat me als academicus en jurist vooral stoort, zijn de flagrante, feitelijke misvattingen die N-VA de wereld instuurt. Kennelijk vergeeft hun achterban die allemaal, want ze retweeten die onwaarheden gretig."

Binnenskamers kritiek leveren, dat moet N-VA van Johan Leman doen. Via de raad van bestuur, waar ze meerdere vertegenwoordigers heeft. Leman stond in de jaren 90 aan het hoofd van het toenmalige Centrum. "N-VA behandelt Unia als een politieke tegenstrever, en dat is hoogst oneerlijk", zegt hij. "Dit is duidelijk georchestreerd. N-VA laat deze antipolitiek beter aan Trump over. Hij herinnert zich nog uit zijn eigen periode hoe lastig en complex het was om een centrum zoals Unia te leiden. "Het is nog veel moeilijker dan een kabinet, en dat is al een kiekenkot."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234