Maandag 30/01/2023

#ikwilwerk

N-VA: "Waarom maakte sp.a nooit werk van strijd tegen discriminatie?"

Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a) dient een voorstel van decreet in dat praktijktesten mogelijk moet maken. Beeld BELGA
Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a) dient een voorstel van decreet in dat praktijktesten mogelijk moet maken.Beeld BELGA

N-VA werpt sp.a voor de voeten dat de partij de afgelopen jaren, als lid van de Vlaamse en de federale regering, alle kansen heeft gehad om werk te maken van de strijd tegen discriminatie, maar dat goeddeels heeft nagelaten. Sp.a lanceerde deze ochtend de actie #ikwilwerk. Op de bijbehorende website wordt iedereen opgeroepen om verhalen over discriminatie op de werkvloer te delen.

Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a) dient tegelijk een voorstel van decreet in dat praktijktesten mogelijk moet maken. Om discriminatie in kaart te brengen, om te sensibiliseren én om gerechtelijk op te treden, wil Kherbache de Vlaamse sociale inspectie en de wooninspectie expliciet bevoegd maken om zulke testen uit te voeren. "Terwijl de Vlaamse regering zich uitput in tal van drogredenen om vooral niets te moeten ondernemen, heeft de sp.a een voorstel klaar", zegt ze.

N-VA-parlementslid Lorin Parys wijst erop dat sp.a de afgelopen jaren ruim de tijd heeft gehad om daar zelf werk van te maken. De partij had met Freya Van den Bossche, Peter Vanvelthoven en Monica De Coninck drie ministers van Werk. Kathleen Van Brempt en Anissa Temsamani waren bevoegd voor Welzijn op het werk, stelt hij.

Nooit uitvoeringsbesluiten

Minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) zit op dezelfde lijn. "In 2004 trad de federale antidiscriminatiewet in voege, maar er werden weinig resultaten geboekt. Ik stel vast dat in de voorbije tien jaar niemand de mogelijkheden die de bestaande federale wetgeving bood, volledig heeft benut, omdat er nooit uitvoeringsbesluiten zijn gekomen", zei ze gisteren.

De federale regering had tot vorige zomer met de antidiscriminatiewet van 2004 een instrument in handen om gerichte initiatieven te nemen, betoogt Homans. "Dat is echter nooit gebeurd."

"Sp.a was altijd voorstander van praktijktesten, omdat dit de enige manier is om een eventuele discriminatie vast te stellen", werpt Kherbache tegen. "Onze coalitiepartners waren daar echter niet voor. Iedereen weet dat het Verhofstadt was die destijds de praktijktesten afvoerde, aangevuurd door zijn VLD-fractie."

De minister belooft nu de huurwetgeving grondig te evalueren, in nauwe samenwerking met huurders en verhuurders.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234