Woensdag 01/04/2020

Pegida

N-VA vraagt haar leden weg te blijven van Pegida

Aanhangers van de Duitse Pegidabeweging tijdens een manifestatie in Dresden.Beeld REUTERS

N-VA vraagt haar achterban in een brief weg te blijven van Pegida, de beweging tegen de 'islamisering' van Vlaanderen. De partij kan zich 'in een aantal eisen' van Pegida vinden, maar vreest besmetting door extremisten.

In een brief aan haar mandatarissen en afdelingsvoorzitters vraagt de partij om "een kritische afstand" te bewaren van Pegida, de Vlaamse tak van de oorspronkelijk Duitse beweging. In verschillende Duitse steden wordt al wekenlang in groten getale betoogd tegen de "islamisering" van Europa.

In vetgedrukte letters wordt onderaan het bericht verduidelijkt wat afstand houden betekent: blijf weg van de Facebookpagina, neem geen publiek standpunt in ("noch pro, noch contra"), ga niet naar de aangekondigde manifestatie. Het bericht is verstuurd op 15 januari, onmiddellijk nadat de nieuwe Vlaamse tak de media haalde en de Facebookpagina al drieduizend fans verzameld had.

De N-VA-top vindt wel dat de beweging "een aantal zeer terechte bekommernissen" aanhaalt. De eisen van de Vlaamse tak zijn volgens de partij "op zich niet onredelijk". Louis Ide, de partijsecretaris die de brief heeft ondertekend, wil niet dieper ingaan op welke bekommernissen zijn partij met Pegida deelt.

De Duitse beweging pleit onder andere voor een centraal Europees asielagentschap dat vluchtelingen over landen verdeelt, meer wettelijke instrumenten om vreemdelingen het land uit te zetten en bescherming van de Duitse cultuur, die volgens Pegida joods-christelijk is.

Interne communicatie

De aanslagen in Parijs, waarbij drie terroristen in naam van de islamistische organisatie Al Qaeda zeventien slachtoffers maakten, hebben duidelijk gemaakt dat we "de waarden van de Verlichting" moeten blijven verdedigen, zegt Ide. Hij geeft als voorbeelden de gelijkheid van man en vrouw en acceptatie van seksuele geaardheid - Pegida verzet zich enkel tegen "vrouwonvriendelijke ideologieën". De brief is interne communicatie, zegt hij.

"We weten dat het leeft onder de bevolking. We hebben daar begrip voor en zeggen: pas ermee op. Het is nog altijd niet duidelijk wie er achter zit."

De brief is opgesteld toen Pegida Vlaanderen nog klakkeloos het Duitse programma kopieerde, zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. "Een aantal mandatarissen kunnen zich daar misschien in vinden, maar zolang wij niet weten wie hier achter zit, vellen we geen waardeoordeel over de beweging."

Net zoals Pegida in Duitsland al snel het aura van brave, ongeruste burgers verloor na rellen met neonazi's en een leider die het grappig vond om zich als Hitler te verkleden, spoken er in de Vlaamse vereniging figuren rond die dwepen met het extreemrechtse VMO en het nazistische Blood and Honour.

Waren de banden met het Vlaams Belang aanvankelijk nog flou, dan wordt er vandaag geen geheim van gemaakt dat medewerker Sam Van Rooy de Facebookpagina beheert en Filip Dewinter zesduizend e-mails verstuurde om zijn achterban te mobiliseren. Het was overigens Dewinter die op de Antwerpse gemeenteraad burgemeester De Wever (N-VA) de brief onder de neus duwde en hem vooringenomenheid verweet.

De Wever beslist uiteindelijk of, waar en hoe Pegida op straat komt. De eerste manifestatie werd verboden omwille van de terreurdreiging, een tweede aanvraag om te betogen op 23 februari is maandag ingediend.

Nuance

De verplichte termijn van zes weken is deze keer netjes gerespecteerd. Volgens woordvoerder Wim Van Rooy, de vader van Sam, heeft de politie na een gesprek haar zegen gegeven. Hij verwacht deze week nog een positief antwoord, "als het dreigingsniveau niet opnieuw wordt verhoogd. Je weet maar nooit in deze tijden."

Uiteindelijk is het niet de politie, maar burgemeester Bart De Wever (N-VA) die beslist. Hij beslist of politieadvies nodig is, hij beslist of hij dat advies volgt. De politie heeft van het kabinet overigens geen officiele vraag gekregen voor een veiligheidanalyse. De Wevers woordvoerder laat enkel weten dat er nog niets is beslist.

De relatie met Pegida is voor de N-VA op zijn minst ongemakkelijk te noemen. Islamkritiek is welkom, moslimhaters zijn dat niet. En hoewel voorzitter Bart De Wever zich in een debat in 'Reyers Laat' aanvankelijk kritisch over de religie - niet de religieuzen - had uitgelaten, koos de partij daarna in het debat voor de nuance. Homans pleitte in 'Terzake' tegen islamofobie, Jambon wees Dewinter terecht toen die de koran "a license to kill" noemde. Anderzijds is een volkse beweging die de straat op gaat in tijden van politieke passiviteit uiterst dankbaar. Hart boven hard en de iets minder spontaan ontstane Werkbond bewezen dat voor respectievelijk de vakbonden (en een beetje sp.a en Groen) en de liberalen.

Niet iedereen kan zich in die genuanceerde partijlijn vinden, en al helemaal niet in het vermanende vingertje. Een aantal lokale mandatarissen van kleinere afdelingen blijft duidelijk actief op de Pegidapagina. Rob Vande Velde, N-VA-schepen in Antwerpen, vond de pagina eerst leuk, maar daarna niet meer. Dat heeft volgens hem niets met de brief van de partij te maken.

Vande Velde kent Pegida overigens goed, of in elk geval haar woordvoeder. Nadat Peter Calluy - de straathoekwerker die in Boom 'ontdekte' hoe Fouad Belkacem radicaliseerde tot de leider van Sharia4Belgium - in 2012 de frustraties van zich af schreef in een boek, probeerden Calluy, Van Rooy, Vande Velde en een aantal anderen een 'islamdenktank' uit de grond te stampen. Het bleef bij een poging. Maar, zegt Vande Velde, "het zou zinvol zijn als ieder voor zich de denkoefening over de islam zou maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234