Donderdag 13/08/2020

Marrakech

N-VA trekt staart in na kritiek op “degoutante” campagne

De bewuste N-VA-affiche.Beeld N-VA

Met behulp van een aantal opvallende beelden legde de N-VA vanmiddag op haar website en sociale media uit waarom de partij niet akkoord gaat met het migratiepact. Een van de beelden – met een groepje volledig gesluierde vrouwen – werd eerder al gebruikt door een Duitse rechts-populistische blog. De partijtop trekt nu echter zijn staart in. “De toon van de campagne was verkeerd.”

De bewuste foto’s zijn ondertussen verwijderd van de partijwebsite. “We hebben de afgelopen dagen een hele reeks vergaderingen gehad. Daarop werd afgesproken dat we het publiek zouden duidelijk maken waarom N-VA het migratiepact niet steunt”, reageert federaal fractieleider Peter De Roover. “Maar de beelden die daar deze middag aan gekoppeld werden, hadden niet de gepaste toon. We hebben inhoudelijke argumenten genoeg om de discussie over het pact aan te gaan.”

De Roover verwijst in de eerste plaats naar het beeld met de gesluierde vrouwen, dat zo lijkt weggelopen uit een brochure van Vlaams Belang en eerder op een extreemrechtse blog stond. “Die foto is niet passend”, geeft hij toe. “Zeker niet als je daar maar een slogan van een paar korte woorden naast plaatst, kan dat tot verkeerde interpretaties leiden. Wat nu dus gebeurt.” 

Lees meer

• Factcheck van de controversiële campagne:  5 van de 6 slogans zijn onwaar
  

• Reconstructie van de ingetrokken campagne van N-VA: moord met voorbedachten rade of een enorme blunder?
  

Een hele reeks politici veroordeelden vanmiddag de campagne. Onder meer Groen-voorzitter Meyrem Almaci noemde de beelden “degoutant”. CD&V-vicepremier Kris Peeters sprak over “een onfatsoenlijke campagne vol onwaarheden”. Filip Dewinter (Vlaams Belang) feliciteerde de N-VA dan weer. “Ik heb het 70-puntenplan neergeschreven; ik had die campagne kunnen uitdenken”, gooide hij zout in de wonde.

De Roover ontkent met klem dat het om een strategische zet ging om de regering het finale duwtje richting afgrond te geven. “Dit past niet binnen een strategie om er nog eens ‘een extra laag’ op te leggen. Helemaal niet”, benadrukt hij. Eerder vandaag had partijwoordvoerder Joachim Pohlmann de campagne nochtans wel nog verdedigd tegenover deze krant. Volgens hem ging het om beelden die de zware gevolgen van het VN-migratiepact voor ons land weergaven. 

“Het zijn foto’s van reële situaties zoals ze zich nu al voordoen. In het Maximiliaanpark. Aan de luchthaven”, vertelde Pohlmann. “Die foto met de boerka’s niet, want in België geldt een boerkaverbod. Maar het is wel een mogelijk gevolg van het migratiepact. Dat een bepaalde Duitse blog het beeld met die vrouwen al eerder gebruikte, wisten we niet. Dit komt omdat het een beeld uit een fotodatabank is.”

“Ik blijf achter die uitleg staan, maar we hebben de impact van de beelden fout ingeschat”, zegt Pohlmann nu. “Het was nooit de bedoeling om een politiek feit te creëren, om de regering naar de afgrond te drijven. Daarom werden de beelden alsnog verwijderd. Omdat we zagen dat ze een leven gingen leiden, dat we niet wilden.”

Ook in de omgeving van vicepremier Jan Jambon laat men intussen weten dat de onlinecampagne niet hun idee was en dat ze het allemaal liever wat “minder aanvallend” hadden gezien. Jambon wacht momenteel op een onderhoud met premier Charles Michel (MR).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234