Vrijdag 15/11/2019

N-VA trekt in luxepositie naar slag om Antwerpen

CD&V en Open Vld werden in 2006 verpletterd tussen de bulldozers Janssens en Filip Dewinter. Als ze dat rampscenario in 2012 willen vermijden, haken ze hun karretje maar best aan bij de N-VA. Alleen zullen ze De Wever dan meer moeten bieden dan ze nu in huis hebben.

Dat Open Vld eraan denkt om Turtelboom naar Antwerpen te sturen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 (DM 15/2) was op het stadhuis geen overdreven grote verrassing. De liberalen moesten iéts doen. In 2006 werden ze weggeveegd en ook de Vlaamse en federale verkiezingen draaiden in de stad Antwerpen uit op een kleine catastrofe. Zelfs voor Open Vld met schepen Ludo Van Campenhout ook nog eens zijn belangrijkste stemmentrekker kwijtspeelde, circuleerden al plannen om een zwaargewicht - genre Turtelboom of Dirk Van Mechelen - naar de Scheldestad te laten verhuizen.

CD&V worstelt met net hetzelfde probleem. Ook gedecimeerd in 2006, sindsdien een Antwerpse minipartij gebleven, met net als Open Vld een absoluut gebrek aan stemmenkanonnen. “Maar wij zijn niet bezig met de import van witte konijnen”, benadrukt havenschepen Marc Van Peel. “En ik voel uw volgende vraag al komen: we zijn ook niet bezig met kartels.”

Het staat in de sterren geschreven dat de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 veel weg zullen hebben van die van 2006. Geen tweestrijd Janssens-Dewinter meer, wel een duel Janssens-De Wever. Om te vermijden dat ze weer worden gesandwicht, zou het niet onlogisch zijn dat CD&V en Open Vld hun karretje bij een van de twee groten aanhaken. Bij beide partijen wordt daar vanuit de basis ook voor gepleit. Ideologisch staan ze natuurlijk het dichtst bij de N-VA, her en der werd al gespeculeerd over een centrumrechts monsterverbond om de socialistische hegemonie te breken. Allen tegen één om het rode bastion te veroveren.

Maar dat scenario is voor de N-VA minder vanzelfsprekend dan het lijkt. “We hebben volgende week onze bestuursverkiezingen in Antwerpen, daarna gaan we eens beginnen bestuderen hoe we de verkiezingen van 2012 aanpakken”, zegt senator Liesbeth Homans, die volgend jaar in de Scheldestad een hoofdrol zal spelen. “Alle opties liggen open. Maar we moeten daar niet onnozel over doen, wij hebben met Bart De Wever natuurlijk een enorme troef in handen.”

Versta: de N-VA kan de strijd gerust op zijn eentje aangaan. Als er toch een kartel komt, zal dat op de voorwaarden van De Wever zijn. De kartelpartners zullen zich tevreden moeten stellen met een dienende rol, zoals de N-VA die speelde toen het in kartel met CD&V zelf nog de kleine broer was. “Die gewijzigde machtsverhoudingen zijn nog niet helemaal doorgedrongen tot de Antwerpse CD&V’ers”, vindt een andere N-VA’er. “Als Turtelboom komt, heeft Open Vld iets extra te bieden. Maar CD&V heeft ons voorlopig weinig te bieden. Met alle respect voor Philip Heylen en Marc Van Peel, maar dat zijn geen stemmenkanonnen.”

Een argument pro kartel is dan weer dat de nog altijd relatief jonge N-VA in de breedte niet overdreven sterk staat. Er is De Wever, er is Homans, er is OCMW-ondervoorzitter Luk Lemmens en een aantal N-VA-toppers achter de schermen woont ook in Antwerpen, maar voor volgend jaar is meer nodig. Alleen al op de gemeenteraadslijst moeten 55 namen prijken, daarnaast moeten ook nog eens negen districtslijsten gevuld worden. Dan kan een batterij extra kandidaten wel helpen.

Volgens Van Peel is de hele karteldiscussie voorbarig. “Natuurlijk is daar al over nagedacht, of we nu alleen of samen naar de gemeenteraadsverkiezingen moeten. Maar er is nog geen enkele concrete actie ondernomen, in geen enkele richting. Ik denk trouwens dat eerst de kaarten nationaal gelegd moeten worden; het is belangrijk om te weten wie het met wie doet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234