Zondag 17/10/2021

N-VA tovert jobs uit het niets

Sp.a creëert geen enkele job en N-VA serveert de kiezer 135.000 banen. Dat zei Bart De Wever in Terzake, maar dat klopt helemaal niet met het rekenwerk van de KU Leuven. 'Hij las het verkeerde lijntje in de tabel', vergoelijkt zijn woordvoerder.

"Rekening14 juist lezen aub", tweette professor André Decoster (KU Leuven) tijdens Terzake woensdagavond. Opmerkelijk, want de man die voor de VRT, De Tijd en De Standaard de partijprogramma's narekent, houdt zich normaliter afzijdig. Maar nu kon hij zich niet inhouden.

N-VA-voorzitter Bart De Wever was net in debat gegaan met de uitdager van de avond, staatssecretaris John Crombez (sp.a). "Uw jobcreatie wordt door de KU Leuven bijna op nul geschat, mijnheer Crombez. U bent toch de partij van de kleine man. Ik vind dat choquerend!", zei De Wever. "Bij ons hebben ze uitgerekend dat er 135.000 jobs bij komen als ze onze plannen doorvoeren."

Decoster moet bijna van zijn stoel zijn gevallen. Hij gooide zich op Twitter, een medium dat hij nochtans zelden gebruikt. "Rekening14 vermeldt NERGENS 135000 jobs", schreef hij.

Een dag later verkiest hij om niet verder in te gaan op de zaak om geen polemiek te starten. Maar wie zijn berekeningen erop naslaat, ziet meteen dat de cijfers waarmee De Wever goochelt niet stroken met het rapport van Rekening14.

Onrealistisch

De onderzoekers bekeken de invloed van de voorgestelde lastenverlagingen op de arbeidsmarkt. Voor elke partij werden er vier scenario's uitgetekend op basis van twee studies. In de meest optimistische piste komt de N-VA uit op 95.000 jobs. Alleen vermeldt Decoster expliciet dat dit scenario niet is weggelegd voor het Vlaams-nationalistische plan. Realistischer? 30.000 jobs.

Dat komt doordat N-VA kiest voor een lineaire lastenverlaging. "Een lastenverlaging gericht op de laaggeschoolde arbeiders zal een veel groter effect hebben op jobcreatie", zegt Joep Konings (KULeuven), een econoom naar wie N-VA nochtans graag verwijst. "Bij mensen met hogere lonen is de loonhandicap minder groot. De werknemers kosten misschien meer, maar ze leveren ook meer op voor de werkgever. Daarnaast zijn er meer werklozen die laaggeschoold zijn."

Tegen de onrealistische 95.000 gooit de N-VA nog eens 40.000 extra jobs aan, die gecreëerd worden door de indexsprong. De partij verwijst naar een studie van Konings, maar er bestaat ook een onderzoek van het Planbureau uit 2011 dat het heeft over netto jobvernietiging door een indexsprong.

Bovendien start de partij met een handicap van ongeveer 18.000 jobs omdat ze het competitiviteitspact niet onderschrijft. 135.000? Als we de indexsprong buiten beschouwing laten, komt N-VA uit op 12.000 extra jobs.

Lapsus

De sp.a, die wel gaat voor gerichte lastenverlagingen, komt volgens Rekening14 uit tussen de 4.000 en de 24.000 extra jobs. Zeker meer dan nul. "Wat De Wever zei over de sp.a was een lapsus", minimaliseert woordvoerder Joachim Pohlman. "Hij vergiste zich van lijntje in de tabellen."

Huh? Een aanval met twee voeten vooruit op basis van een lapsus? En wat met het opblazen van hun eigen cijfers? "Alle partijen doen dat. Weet ook dat economie geen exacte wetenschap is. Elk onderzoek is gekleurd."

De hele discussie over jobcreatie is trouwens lood om oud ijzer. De Vlaams-nationalisten trekken veel meer geld uit voor lastenverlaging. Maar dan moet er ook meer bespaard worden. En die besparingen betekenen onvermijdelijk jobverlies, bijvoorbeeld bij de overheid. Econoom Geert Peersmans: "Als nettoresultaat zullen alle partijen ongeveer op hetzelfde aantal nieuwe jobs belanden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234