Zaterdag 05/12/2020

beweging.net

N-VA: "Tijden van machtig ACW komen niet terug"

Vlaams parlementslid Marius Meremans (N-VA).Beeld BELGA

De constante aanvallen op het middenveld brengen een belangrijke democratische pijler in gevaar, zegt Peter Wouters van Beweging.net. N-VA voelt zich niet aangesproken. 'Ze hebben moeite met hun nieuwe rol.'

Het middenveld wordt steeds vaker monddood gemaakt, waarschuwt Peter Wouters, voorzitter van Beweging.net, de koepelorganisatie van christelijke middenveldorganisaties. "De maat is vol", stelt hij in een opiniestuk. "Het patroon dat erachter zit, wordt steeds zichtbaarder."

Hij verwijst onder meer naar de aanvallen van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) op gelijkekansencentrum Unia en het politieoptreden bij de sociaal-culturele organisatie Globe Aroma in Brussel, waar mensen zonder papieren werden aangehouden. Toeval of niet, telkens neemt Wouters een N-VA-regeringslid op de korrel. "Wanneer een overheid dat middenveld systematisch verzwakt, ondergraaft ze een belangrijke pijler van de democratie", besluit hij.

De Vlaams-nationalisten voelen zich allerminst aangesproken. "Dit zijn zware, zelfs intimiderende woorden", zegt Marius Meremans, Vlaams parlementslid voor N-VA. Beweging.net is volgens hem gefrustreerd omdat het niet meer aan de knoppen zit. "Wouters lijkt heimwee te hebben naar de tijd dat ACW mee met de regering aan tafel zat om wetten en decreten uit te werken. Wel, die tijden zijn voorbij en komen wat mij betreft niet meer terug."

Hart boven Hard

Al ten tijde van de Volksunie zetten de Vlaams-nationalisten zich af tegen de macht van de zuilen en dus ook tegen de christelijke arbeidersbeweging. "We zijn een ongebonden partij", zegt Meremans. "Nu wij de grootste zijn, moeten sommigen daar blijkbaar nog aan wennen." 

Opmerkelijk: volgens hem zijn de relaties met de middenveldorganisaties lang niet slecht. "Ik kom zelf uit de KWB, een deel van Beweging.net", zegt hij. "Met de meerderheid van het brede middenveld hebben we open en regelmatige dialoog. Ook met organisaties die bijvoorbeeld mee stapten met Hart boven Hard
(de protestbeweging opgericht in 2014 nadat duidelijk werd waar Vlaamse regering zou besparen, RW). Een week na hun optocht kregen we al telefoon met de vraag om samen te zitten." 

Wat voor N-VA niet kan, is dat bepaalde organisaties zich niet aan hun missie houden of de wet overtreden. "Globe Aroma een vrijplaats? Ze moeten de regels volgen", zegt hij. "En Unia en het Minderhedenforum werken met ons belastinggeld. Ze moeten zich houden aan de krijtlijnen bepaald door het parlement." 

'Typisch'

Peter Wouters vindt de N-VA-reactie een "typisch voorbeeld". "Wij sturen een signaal uit, maar dat wordt niet ernstig genomen. In plaats daarvan wordt er op de organisatie geschoten, en zeggen ze dat wij gefrustreerd zouden zijn." 

Het klopt dat er nog altijd overleg is, zegt hij. "Maar ik hoor steeds meer dat organisaties zich niet durven uitspreken, net omdat ze vrezen dat N-VA hen lik op stuk zal geven." Hij voegt er wel aan toe dat zijn opiniestuk tegen de regering in het algemeen gericht is, niet in het bijzonder de N-VA.

En CD&V? De bevoorrechte partner van Beweging.net in de regering heeft begrip voor het standpunt van Wouters. "Wij doen op een andere manier aan politiek", zegt Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. "Niet top-down, wel bottom-up. Ons overleg met het middenveld gaat verder dan louter informatieoverdracht. Bij ons is er ook inspraak mogelijk. Zo betrekken we de man in de straat.
 Het is duidelijk dat N-VA dat anders ziet. Maar de kiezer heeft de kaarten verdeeld, en dat moeten we respecteren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234