Donderdag 01/10/2020

Discriminatie

N-VA tegen 'mystery calls': "Indruk van een heksenjacht"

Zuhal Demir (N-VA) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V).Beeld BELGA

Het voorstel van Kris Peeters discriminatie op de arbeidsmarkt te bestrijden met 'mystery calls' viel bij de rest van de meerderheidspartijen niet in goede aarde. Vooral N-VA ketst het voorstel resoluut af. "De methode stuurt een verkeerd signaal uit naar de werkgevers en wekt de indruk van een heksenjacht", zei Zuhal Demir (N-VA) vandaag in de Kamer.

Gisteren al maakte minister van Werk Kris Peeters (CD&V) kenbaar discriminatie op de arbeidsmarkt in de toekomst te willen opsporen met behulp van zogenaamde 'mystery calls', een undercovermethode van arbeidscontrole, waarbij een sociale controleur na een klacht van discriminatie kan uitzoeken of daar ook werkelijk sprake van is. "Mystery calls zijn onmisbaar voor het opsporen van directe discriminatie in de pre-contractuele fase, nog vóór de uitvoering van de arbeidsovereenkomst een aanvang neemt", stelde hij naar aanleiding van de hoorzitting rond het onderwerp.

Heksenjacht

Dat statement wordt door verschillende coalitiepartners niet in dank afgenomen. Vooral N-VA wijst Peeters' voorstel resoluut af. "De methode zendt een verkeerd signaal uit naar de werkgevers", zegt Zuhal Demir (N-VA). "Het geeft hen de indruk dat er een heksenjacht wordt ingezet." Bovendien verwacht ze niet dat de mystery calls ook "effectief iets zullen veranderen voor de positie van werkzoekende allochtonen op de arbeidsmarkt".

Open Vld verwijt Peeters dan weer vooral het voorstel niet eerst grondig met alle partners te hebben doorgesproken, alvorens het ook naar buiten te brengen. "Het voorstel staat niet in het regeerakkoord en werd ook niet overlegd met de sociale partners die u zo dierbaar zijn", zegt Vincent van Quickenborne (Open Vld). Hij verwijt Peeters dan ook voor zijn beurt gesproken te hebben.

"U weet best dat er met zulke delicate dossiers omzichtig moet worden omgesprongen, dat er bruggen moeten worden gebouwd en geen straffe uispraken worden gedaan. De bedoeling is dat we een consensus vinden, en daar stonden we niet ver van."

Vincent van Quickenborne (Open Vld)Beeld BELGA

Profileringsdrang

Kris Peeters reageerde geagiteerd op die kritiek. "Er werd mij als voorzitter van de commissie gevraagd mijn mening te delen en dat heb ik gedaan. Het is nu aan de regering om te zien wat ze daar mee doen." Peeters benadrukt bovendien dat hij met zijn voorstel binnen de lijnen van het regeerakkoord blijft. "Het regeerakkoord stelt op verschillende plaatsen de strijd tegen discriminatie te zullen aanscherpen, ook op de arbeidsmarkt. We zullen er als regering dan ook alles aan doen zulke praktijken onaanvaardbaar te maken."

De methode van 'mystery calls' ziet Peeters als een noodzakelijke stap in dat proces. "Een oplossing waar dit element geen deel van uitmaakt, is een onvoldragen oplossing."

Het geruzie tussen N-VA, CD&V en Open Vld wordt door de oppositie op de korrel genomen: "Het is jammer dat de profileringsdrang van sommige leden binnen de regering, het bekomen van oplossingen in de weg staat", zegt Meryame Kitir (sp.a). "De mystery calls zijn een goed idee, laat ons die nu ook doervoeren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234