Woensdag 05/08/2020

belastingen

N-VA: "Sp.a slaat bal volledig mis: de belastingdruk in ons land dáált"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.Beeld BELGA

De belastingen zijn op drie jaar tijd helemaal niet verlaagd, zoals de regering beweert. Dat is althans wat oppositiepartij sp.a beweert in De Zondag. Uit berekeningen van de studiedienst van de partij blijkt dat de totale inkomsten uit belastingen 7,9 procent gestegen zijn tegenover 2014. Of dat bewijst dat de belastingdruk effectief is toegenomen, zoals sp.a beweert, is echter maar de vraag. Dat is ook waar N-VA op wijst: "Als er in 2017 bijvoorbeeld 50.000 mensen meer aan het werk zijn, is het nogal logisch dat we samen meer belastingcenten afdragen."

"De federale regering creëert het beeld dat mensen dankzij de taxshift netto meer overhouden. Wij ontvangen echter verschillende berichten van mensen die zeggen dat hun facturen meer stijgen dan hun inkomen", aldus sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a) in De Zondag. "Wij hebben de berekening gemaakt. Wat blijkt na drie jaar regeren? Dat de belastingen voor de hardwerkende Vlaming met 7,9 procent gestegen zijn."

Peter Vanvelthoven (sp.a).Beeld BELGA

Belastingdruk vs inkomsten uit belastingen

De studiedienst van de sp.a baseert zich voor haar cijfers op gegevens van het onafhankelijke monitoringcomité. "In 2014 waren de belastingen ten laste van de gewone man, inkomen plus consumptie, 79 miljard euro. Dat bedrag stijgt in 2017 tot 85 miljard euro. Dat is een toename van 7,9 procent. Deze regering verdoezelt dus gewoon dat de belastingen gestegen zijn", aldus Vanvelthoven.

Of de redenering van Vanvelthoven effectief betekent dat de belastingdruk in ons land gestegen is, is echter maar de vraag. Sinds de start van de regering-Michel zijn er meer dan 100.000 jobs bijgekomen, waardoor de totale inkomsten uit belastingen uiteraard zijn toegenomen. Daaruit afleiden dat ook de belastingdruk is toegenomen, is te kort door de bocht. Aan de andere kant zijn er wel heel wat hogere kosten die een invloed hebben op de belastingdruk, zoals bijvoorbeeld de forse btw-verhoging van 6 naar 21 procent op elektriciteit.

"Sp.a slaat bal volledig mis"

"Sp.a slaat de bal volledig mis", laat N-VA verstaan in een reactie. "In ons land daalt de belastingdruk. De regering-Michel heeft door haar maatregelen in zowel de personenbelasting als bedrijfsvoorheffing de lasten al doen dalen met 1,4% (naar 50,6%) in 2017. En dat zal de volgende jaren vooral voelbaar worden bij de laagste lonen."

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt geven cijfers van officiële instanties aan dat de belastingdruk is gedaald. "Om de belastingdruk te meten, gebruiken we objectieve cijfers, en niet die van een studiedienst van een oppositiepartij", zegt de N-VA-minister. "Zo waren er begin april de cijfers van de OESO, die aantoonden dat in België en Oostenrijk de belastingdruk vorig jaar het hardst daalde van alle landen. Cijfers van de Europese Commissie en de Nationale Bank geven hetzelfde aan."

Van Overtveldt zegt dat de regering de belastingen heeft verlaagd, nadat die onder de regering-Di Rupo tot een "historisch hoog niveau" waren gestegen. Ze zullen de komende jaren ook verder dalen, aldus de minister. "Onder de vorige regering steeg de algemene belastingdruk tot een historisch hoog niveau. Het herstelbeleid van de regering Michel heeft ondernemingen en burgers zuurstof gegeven, door de concurrentiehandicap af te bouwen en de belastingen te verlagen. Met als resultaat meer koopkracht en tienduizenden nieuwe banen. En op die weg zal de regering verder gaan."

"We voeren de belastinghervorming verder door. Daardoor zullen werkende mensen zowel in 2018 als in 2019 opnieuw een forse verhoging van het nettoloon zien op hun loonbriefje. Die tax shift verhoogt bovendien de rechtvaardigheid, doordat de laagste inkomens het meeste voordeel genieten en doordat de vermogens meer dan ooit bijdragen aan de financiering van die verschuiving. Dat is sociaal rechtvaardig beleid."

"Sp.a maakt hier een simpele optelsom waarin groei, de effecten van meer mensen aan werk, inflatie en fiscale maatregelen op een hoopje worden gegooid", vult N-VA-Kamerlid Rob Van de Velde aan. "Als er in 2017 bijvoorbeeld 50.000 meer mensen aan het werk kunnen, is het nogal logisch dat we samen meer belastingcenten afdragen. En dat die mensen meer kunnen uitgeven doet ook de btw-inkomsten stijgen."

Rob Van de Velde (N-VA).Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234