Zaterdag 15/05/2021

Schild & Vrienden

N-VA roept Aalsterse kandidaat op het matje na reportage over 'Schild & Vrienden', rector UGent wil onderzoek

Een afbeelding die in een van de besloten groepen van 'Schild & Vrienden' gepost werd, volgens de reportagemakers door iemand die bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen opkomt voor N-VA. Beeld VRT
Een afbeelding die in een van de besloten groepen van 'Schild & Vrienden' gepost werd, volgens de reportagemakers door iemand die bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen opkomt voor N-VA.Beeld VRT

N-VA roept een Aalsterse kandidaat die actief is bij ultrarechtse groep 'Schild en Vrienden' op het matje. Dat doet de partij nadat in reportagemagazine 'Pano' bleek dat de man nazi-retoriek geuit heeft op een online-chatgroep. Ook de Universiteit Gent wil een onderzoek naar de activiteiten van 'Schild en Vrienden'.

"Als het waar is wat daar gebeurt, en wij hebben geen indicatie om aan te nemen dat dat niet zo zou zijn, dan is dat walgelijk en te gortig”, zegt N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann na het zien van de spraakmakende Pano-reportage over 'Schild & Vrienden'. Met N-VA-kandidaten die actief zijn bij Schild en Vrienden, en in het bijzonder de kandidaat uit Aalst, zal een gesprek worden aangegaan.

Rik Van de Walle, rector van de universiteit van Gent, wil een onderzoek. "Wat ik vanavond hoorde en zag, veroordeel ik met de grootst mogelijke nadruk. Dit is ontoelaatbaar." De Vlaamse Jeugdraad distantieert zich dan weer "formeel" van de organisatie Schild & Vrienden. "De bril waarmee zij naar de samenleving kijken is niet de onze."

Uit de VRT-reportage blijkt dat de rechtse jongerenbeweging er in besloten Facebook- en chatgroepen een radicaal, racistisch en zelfs gewelddadig discours op nahoudt. Volgens de reportagemakers postte onder meer iemand die bij de komende gemeeteraadsverkiezingen opkomt voor N-VA een racistische afbeelding in een van de groepen.

Lees ook: Maskers vallen af bij Schild & Vrienden: racisme, antisemitisme en nazi-symboliek

Met N-VA-kandidaten die lid zijn van Schild en Vrienden zal een gesprek worden aangegaan, zo laat N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann weten in een reactie aan onze redactie. "Je moet natuurlijk eerst luisteren naar hun verhaal en wat daar gaande is, maar daarna zullen wij de gepaste stappen ondernemen."

UGent wil onderzoek

Rik Van de Walle, rector van de universiteit van Gent, is "diep geschokt" door de reportage. Hij wil een onderzoek. De oprichter van Schild & Vrienden, Dries Van Langenhove (25), maakt als studentenvertegenwoordiger deel uit van de Raad van Bestuur van de universiteit. Van de Walle: "Wat ik vanavond hoorde en zag, veroordeel ik met de grootst mogelijke nadruk. Dit is ontoelaatbaar", zegt de rector op Twitter.

"Ik heb met afschuw kennis genomen van de verwerpelijke activiteiten waarmee de groep Schild & Vrienden het maatschappelijke debat in Vlaanderen wil vergiftigen", reageerde rector Van de Walle later ook in een persbericht. "Hoewel alles kan worden gedacht, is het duidelijk dat in een rechtsstaat niet álles kan worden gezegd of gedaan. Wat ik vanavond hoorde en zag, veroordeel ik met de grootst mogelijke nadruk. Dit is ontoelaatbaar. Het ideeëngoed en de acties die in de Pano-reportage naar boven kwamen zijn zonder meer verwerpelijk."

"Niet de uitspraken van de universiteit"

"De uitspraken van de heer Van Langenhove zijn niet de uitspraken van onze universiteit", zegt de UGent-rector. "Hij zetelt in de raad van bestuur, nadat hij democratisch werd verkozen door de studenten. Maar hij zit daar niet alleen. Er zijn 37 leden, zijn uitspraken zijn uitspraken van één bestuurder, die de andere bestuurders op geen enkel wijze binden. Laat staan dat ze de raad van bestuur of de universiteit als geheel zouden binden. Als rector van die universiteit ben ik het grondig met hem oneens. Ik wens dit expliciet te stellen, mede omdat ik ervan overtuigd ben dat de overgrote meerderheid van onze universiteit mijn afschuw ten aanzien van wat ik vanavond zag, met mij deelt."

Lees ook: Wil je als politicus je lezingen laten bewaken door jongelui die als Hitler wensen te poseren?

"Wat ook duidelijk is: een onderzoek naar de juridische (on)toelaatbaarheid van de in Pano getoonde activiteiten dringt zich op", besluit de rector.

Vlaamse Jeugdraad distantieert zich van 'Schild & Vrienden'

De Vlaamse Jeugdraad distantieert zich "formeel" van de organisatie Schild & Vrienden (S&V). Dat deelde de Vlaamse Jeugdraad gisterenavond laat mee via Twitter, nadat uit een reportage van VRT-programma Pano was gebleken dat S&V-leden zich in de Jeugdraad hadden laten verkiezen, en daarna enquêtes van de raad met opzet manipuleerden.

"Binnen onze organisatie is geen plaats voor racisme en discriminatie, laat ons daar duidelijk over zijn", zegt de Vlaamse Jeugdraad op Twitter. "We zijn onthutst door wat we vandaag hoorden in de Pano-reportage. We distantiëren ons formeel van S&V. De bril waarmee zij naar de samenleving kijken is niet de onze."

Volgens weekblad Knack wil de Jeugdraad de feiten vandaag intern bekijken. Als bevestigd zou worden dat de jongeren mee de racistische en discriminerende boodschappen van S&V verspreidden, zou de samenwerking beëindigd worden.

"Diep geraakt"

Ook minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is "diep geraakt" door de documentaire, zo schrijft ze op Twitter. Groen-voorzitster Meyrem Almaci bestempelt de "aflevering over de ware aard van Schild & Vrienden" als "ronduit onthutsend". "Dit kan en mag niet zonder gevolg blijven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234