Vrijdag 22/11/2019

Video

N-VA pleit voor inperking vrije meningsuiting voor "collaborateurs" terrorisme

Het lijkt regeringspartij N-VA menens met de inperking van de vrijheid van meningsuiting voor "collaborateurs" van terrorisme. Daags na 140 tekens van Vlaams parlementslid Annick De Ridder komt Kamerfractieleider Peter De Roover met een zes pagina's tellend betoog om de grenzen van de vrije meningsuiting scherper te stellen.

Dat hij zich op glad ijs begeeft, beseft De Roover. "In principe sta ik achter een heel verregaand, zelfs principieel onbeperkt recht op vrije meningsuiting." Als verantwoording om die principes toch aan de kant te schuiven, herhaalt de N-VA'er de woorden van partijgenoot en vicepremier Jan Jambon: "we zijn in oorlog". En hij trekt de lijn naar de collaboratie. "Elke vijand telt bondgenoten in het binnenland. Die worden ook altijd bestreden."

Dat collaborateurs worden aangepakt is en blijft de normale regel, vervolgt de ere-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. Maar "doen we dat vandaag ook en doen we het voldoende? ", werpt De Roover op. "Tolerantie wordt op een bepaald ogenblik slapheid en zelfs vijand van zichzelf. Het gebrek aan reactie tegen de binnenlandse collaborateurs met de tegenstander biedt meteen ook zuurstof aan die tegenstander, want niemand respecteert samenlevingen die zichzelf niet doen respecteren."

"Debat durven voeren"

"We moeten het debat durven voeren", vindt het N-VA-kopstuk. "Collaborateurs met vijanden die onze vrijheid en veiligheid belagen, moeten worden bestreden, ook als ze zich beperken tot woorden. Wie die basisregel negeert, rest slechts het lot de oorlog te verliezen."

Radicalisme op zich is niet strafbaar, erkent De Roover. "Dat wordt het echter wel wanneer bepaalde grenzen worden overschreden, in het bijzonder wanneer de radicale gedraging uitmondt in het aanzetten tot haat, gewelddadig gedrag of zelfs terrorisme", argumenteert hij. "Het gaat dus niet over de vraag of er grenzen zijn, wel over de juiste ligging ervan."

Het bepalen van die grenzen mag geen taboe zijn, vervolgt de N-VA'er. "Eigenlijk kunnen politie en gerecht pas echt optreden wanneer woorden feiten worden. Maar in tijden van oorlog vallen woorden uiteraard ook al onder het arsenaal aan vijandelijkheden", zo trekt hij de vergelijking met de propaganda van de nazi's en de Sovjet-Unie.

Ons samenlevingsmodel zal volgens De Roover "geen stand houden als we het niet actief verdedigen". "Onze samenleving overleeft niet als wit blad dat naar goeddunken kan beschreven en ingevuld worden. Er zijn randen aan dat blad en de basisbeginselen staan niet ter discussie. Vrijblijvende woordenbrij en kaarsen aansteken of kransen leggen, volstaat echter niet. Het is niet genoeg de Verlichting te bepleiten opdat de waarden ook door inwijkelingen uit de hele wereld zouden worden aanvaard."

"Terechte terughoudendheid geen alibi om te gedogen"

Terechte terughoudendheid mag geen alibi zijn om alleen maar te gedogen, besluit De Roover. Zelfs al beseft hij dat repressie de basis kan leggen voor "generatielange rancune".

De N-VA'er merkt nog op dat zijn betoog niet pro of contra godsdiensten is of tegen één bepaalde godsdienst. "Dat vele moslims perfect functioneren binnen onze samenleving, kan niet ontkend worden. Dat vanuit die geloofsgemeenschap vandaag een discours wordt verspreid dat fundamenteel ingaat tegen het model waar wij voor staan, mag natuurlijk evenmin bedekt worden, zelfs niet met de mantel van de multiculturele liefde", klinkt het nog.

N-VA is niet de eerste partij in de federale coalitie die de controversiële kwestie aansnijdt. Eerder dit jaar kwamen de Franstalige liberalen van de MR met een wetsvoorstel om "verheerlijking van terrorisme" strafbaar te stellen. In 2004 werkten MR en PS zelfs samen een voorstel in die zin uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234