Vrijdag 25/06/2021

Vlaamse regering

N-VA peinst en piekert over Vlaamse regering

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Bij N-VA regeert de twijfel. CD&V in de oppositie dumpen klinkt aanlokkelijk. Maar is sp.a een waardig alternatief om mee te besturen?

Eerstdaags moet er een beslissing komen. Maar of dat vandaag, morgen of overmorgen is: dat laat de N-VA voorlopig in het midden. “We zitten wat betreft de coalitiekeuze zeker nog niet in een finale, definitieve plooi. Vandaar dat er deze week nog wat contacten zullen plaatsvinden”, vertelde uittredend Vlaams minister Ben Weyts maandag op Radio 1. “Mogelijk krijgen we deze week een doorbraak, maar discretie is geboden.”

Centrumrechts met Open Vld en CD&V of Bourgondisch met Open Vld en sp.a: de N-VA is er voorlopig gewoon nog niet uit, klinkt het binnen de partij. De voor- en nadelen van elk project worden afgewogen. “Dat mag wel een paar dagen duren. Het gaat hier om een beslissing die de komende vijf jaar bepaalt”, zegt een hooggeplaatste N-VA’er. Bij andere bronnen in de partij klinkt een gelijkaardig geluid. “We denken nog na.”

Risico’s

Wat zeker is: heel wat Vlaams-nationalisten willen liever niet opnieuw met de CD&V besturen. Zeker binnen de federale ploeg – parlementsleden en oud-ministers – heeft men veel zin om de partij van Wouter Beke en Kris Peeters naar de oppositie te verbannen. De voormalige kartelpartners N-VA en CD&V liggen intussen al ruim een decennium overhoop met elkaar. Beide partijen strijden om de eretitel ‘Vlaamse volkspartij’. Nu CD&V zwak staat – de partij scoorde historisch slecht op 26 mei – is het volgens een aantal N-VA’ers tijd voor de nekslag. Ze denken dat CD&V vijf jaar in de oppositie, naast de ‘brulboeien’ van Vlaams Belang en PVDA, niet overleeft.

Hoe aanlokkelijk dit scenario ook klinkt, er zijn zeker ook risico’s aan verbonden. De CD&V dumpen betekent besturen met de socialisten. Tot voor kort vijand nummer één van de partijleiding. Voor veel militanten is dat nog altijd het geval. De Antwerpse samenwerking verandert daar weinig aan. Vraag is of zij een Bourgondisch avontuur kunnen aanvaarden? Bovendien blijft er een groot rekenkundig probleem. Een paars-gele combo heeft een marge van één zetel. Voor gewestmateries, als de Vlaamse Brusselaars in het halfrond niet meestemmen, vervalt die zelfs volledig. Alle parlementsleden van de meerderheid moeten dan in het gelid blijven.

“Wij zijn misschien niet happig om met N-VA te besturen. Maar ik hoor dat men binnen N-VA ook grote vragen heeft bij een coalitie met de socialisten”, reageert Bruno Tobback, een tegenstander van de Bourgondische formule. “Dat wantrouwen lijkt me ook maar normaal als je tot een paar jaar geleden kwam verkondigen dat alles de schuld was van de sossen en dat een regering zonder socialisten gelijk stond aan een staatshervorming.”

Elders binnen sp.a houdt men voorlopig de lippen op elkaar over de formatie. Net zoals binnen Open Vld. Tekenend voor de zenuwachtigheid: de liberalen houden er nog rekening mee dat De Wever alsnog een coalitie met christendemocraten en socialisten op de been brengt. Die optie bestaat inderdaad, maar lijkt weinig waarschijnlijk. Op die manier zouden zowel Open Vld als Vlaams Belang in de oppositie belanden, die N-VA van op rechts een hele legislatuur kan bestoken. De ene op economisch vlak, de ander op gebied van integratie.

Vlaamse as

Vooral voor CD&V is het met dichtgeknepen billen afwachten op het oordeel van De Wever. De partij was een eeuwige constante in de Vlaamse regering, op een paars-groen intermezzo begin jaren 2000 na. Nu riskeren de christendemocraten uitgesloten te worden van de macht. “We zullen wel zien wat er komt”, klinkt het daar.

Ook Vlaams Belang wacht nog op een antwoord. Sinds vorige donderdag heeft de partij niets meer gehoord van de Vlaamse formateur. Vlaams Belang blijft aandringen op de vorming van een ‘Vlaamse as’. Maar de kans dat die er ook komt, is erg klein. N-VA en Vlaams Belang hebben samen geen meerderheid. Geen enkele andere partij overweegt een samenwerking met de radicaalrechtse partij van Tom Van Grieken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234