Maandag 27/09/2021

N-VA overlegt met CD&V en Open Vld

N-VA-voorzitter Bart De Wever (N-VA) stuurde gisterennamiddag een uitnodiging aan Wouter Beke (CD&V) en Alexander De Croo (Open Vld) om samen te overleggen. De bijeenkomst zou nog deze week plaatsvinden.

Op het N-VA-hoofdkwartier werd gisteren niet officieel gereageerd op de scherpe uithaal van de CD&V-voorzitter in De Morgen. Niet dat het kritische interview gesmaakt werd, maar de Vlaams-nationalisten hebben naar eigen zeggen geen zin om te blijven polemiseren. Beke had De Wever overigens ingelicht dat er een interview zou verschijnen.

Toch leverde de kritiek van de CD&V-voorzitter - die in de partij op applaus werd onthaald - concreet resultaat op. Beke had onder meer opgemerkt dat hij in de kranten van alles leest over N-VA die een Vlaams front wil vormen met Open Vld en CD&V, maar dat hij nog altijd op een uitnodiging wacht. "Als hij zo graag een front wil vormen, waar wacht hij dan op", klonk het.

Lang moest hij niet wachten. Dinsdagnamiddag stuurde de N-VA-voorzitter een uitnodiging aan Beke en zijn Open Vld-collega De Croo. Dat werd op verschillende partijhoofdkwartieren bevestigd. Bedoeling is nog deze week, normaal gezien donderdag, samen te zitten met delegaties van de drie partijen. Gedacht wordt aan twee tot drie politici per partij en een technicus. Wie de partijen afvaardigen, is nog niet bekend.

In Open Vld-kringen willen ze niet spreken van een Vlaams front, maar van een alliantie van hervormingsgezinde partijen die overleggen. De term 'front' is te conflictueus. Volgens de liberalen is er nood aan een positieve retoriek. Open Vld merkt op dat het niet in de eerste plaats om een communautaire breuklijn gaat, maar over de vraag welke partijen bereid zijn de nodige hervormingen door te voeren. Daarbij wordt niet alleen naar N-VA en CD&V gekeken, maar ook in de richting van de Franstalige zusterpartij MR.

MR-voorzitter Charles Michel sneerde dinsdag naar de Vlaams-nationalisten. "De onverzettelijkheid van de N-VA ligt aan de oorsprong van de blokkering op communautair vlak", klonk het in Le Soir. In een adem voegde hij eraan toe dat "het conservatisme van Franstalig links de oorzaak is van de sociaal-economische blokkering". Michel verweet Franstalig links dat ze laten uitschijnen dat alle onderwerpen taboe zijn. "Dat schept het beeld van een Franstalig immobilisme." De MR-voorzitter herhaalde dat de volgende regering een liberaal programma moet uitvoeren. "Ik wil over (budgettaire) striktheid spreken. En ja, op dat punt verschilt onze positie danig van die van de PS."

Kalmte bewaren

PS-vicepremier Laurette Onkelinx, die net als De Croo gisteren bij formateur Elio Di Rupo (PS) langsliep, vroeg alle partijen om de kalmte te bewaren. "Die aanvallen en tegenaanvallen hebben geen zin." Onkelinx liet weten dat de nota van de formateur er misschien over een of twee weken zal zijn. "Misschien is er dan een akkoord. Dat hoop ik." De Croo hoopt eveneens op succes voor Di Rupo. Indien niet moet De Wever volgens hem aan zet komen.

Voor N-VA doet het er niet toe of er nu over een front of een alliantie wordt gesproken. "Wij blijven er wel van overtuigd dat we druk op de Franstaligen moeten zetten als we een goed akkoord tot stand willen brengen." Jeroen Overmeer, de woordvoerder van De Wever, merkte in De ochtend op Radio 1 op dat zijn voorzitter "helemaal geen deadline" heeft gesteld toen hij afgelopen weekend verklaarde dat er na de zomer een doorbraak in de federale regeringsonderhandelingen moet zijn. Volgens Overmeer deed De Wever "gewoon een vaststelling: na de zomer komt de herfst en is het momentum voorbij" en zitten de partijen al met hun hoofd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. "De kans is klein dat je na de zomer nog tot resultaat kan komen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234