Woensdag 28/09/2022

N-VA

N-VA op zoek naar vervanger voor Siegfried Bracke om Gentse lijst te trekken in 2018

"Ik ken N-VA-leden die vorige keer voor Termont hebben gestemd", geeft Bracke toe.Beeld Wannes Nimmegeers

N-VA speurt naarstig naar een vervanger voor Siegfried Bracke in Gent. Maar vooralsnog heeft de Kamervoorzitter de beste kansen om een gooi te mogen doen naar de burgemeesterssjerp.

JEROEN VAN HORENBEEK EN TINE PEETERS

N-VA-voorzitter Bart De Wever speelt graag Risk, ook in de politiek. Samen met de partijleiding heeft hij er de voorbije jaren alles aan gedaan om op elk vakje in Vlaanderen een kanon (minister) of toch minstens een cavaleriestuk (staatssecretaris) te plaatsen. Maar er gaapt nog een groot gat in zijn omsingelingsstrategie: Gent.

In 2018 ligt er een unieke kans om Gent geel te laten kleuren. Daniël Termont vertrekt en laat zich opvolgen door schepen Tom Balthazar (allebei sp.a), van wie niemand verwacht dat hij de absolute meerderheid zal halen. Open Vld heeft Mathias De Clercq, CD&V speelt in de tweede stad van Vlaanderen al jaren geen rol van betekenis meer.

In Gent gaat het erom welke lijsttrekker de stemmen van Termont zal oprapen, maar N-VA heeft voorlopig nog niet beslist wie dat kan doen. Zowel binnen als buiten de partij werd al gezocht naar een jonge god of een stevig alternatief voor Bracke. De voormalige journalist heeft zijn leeftijd tegen - hij is 63 - en heeft als Kamervoorzitter een uitloopbaan. In Gent is er bij de N-VA'ers altijd een kleine aversie tegen hem blijven bestaan. "Ik ken N-VA-leden die bij de vorige verkiezingen voor Termont hebben gestemd", geeft hij zelf toe. Het maakt dat hij nooit de tomeloos populaire voorman zal zijn. Een partijlid: "Hij is geen stemmenkampioen en zal het nooit worden."

In de eigen rangen dienen zich twee kandidaten aan. Elke Sleurs kreeg aan het begin van deze regeerperiode een staatssecretariaat, wat een perfecte springplank kan zijn voor een politieke carrière. Tot nog toe kon ze niet al te hoog springen. Haar partij had dat al snel door, en gaf haar belangrijkste bevoegdheid - fiscale fraude - aan financiënminister Johan Van Overtveldt. Lokaal ligt Sleurs wel behoorlijk goed; ze draait al mee sinds de VU-tijd. Of ze een gooi wil doen naar het lijsttrekkerschap, wil ze nog niet kwijt.

Tweede interne kandidaat is Peter Dedecker. De sterkte van deze Gentenaar is tegelijkertijd zijn zwakte: hij is te veel een dossiervreter om een charismatische kopman te zijn. "Het is een sympathieke gast, maar hij mist envergure (klasse, TP/JVH)", zegt een ingewijde. Voor Dedecker pleit nog dat hij het een week geleden tot voorzitter van de Gentse afdeling schopte, tegen hem dat hij nu niet eens gemeenteraadslid is. Komt er een rechts kartel van N-VA, Open Vld en CD&V, dan heeft Dedecker nog een bijkomend probleem. Kan de man die het hardst geschoten heeft op Arco en ACW lijsttrekker worden van een kartel met de christendemocraten? "Gaat dat niet te veel 'pieken'?", vraagt een gemeenteraadslid zich af.

Elke Sleurs. Beeld Photo News
Elke Sleurs.Beeld Photo News

Bloemenondernemer

Zo komen we bij de mogelijke transfers uit andere steden. Sarah Smeyers maakte zelf bekend dat De Wever een verhuis naar Gent suggereerde. Dat was echter niet met de bedoeling de lijst te trekken in 2018. "Sarah is gevraagd als sterke vrouw naast Elke Sleurs en Helga Stevens in Gent", luidt het binnen de partijtop. Een verhuis dient niet om dé sterke vrouw van Gent te worden. Het heeft er eerder mee te maken dat er in Aalst te veel parlementsleden zijn voor een provinciestad. Vandaag lopen er daar drie rond - Smeyers, Christoph D'Haese en Karim Van Overmeire.

Vermits er zich geen echt valabele uitdager voor Bracke aandiende binnen de partij, begon de zoektocht erbuiten. Een van de namen die dan opduikt, is die van Rudi De Kerpel. Hij past perfect in het plaatje van N-VA. De Kerpel is het prototype van de geslaagde zakenman: hij is viervoudig tuincentrumeigenaar. In het verleden zat hij bij Open Vld, daarna verkaste hij naar Lijst Dedecker, nu is hij regeringscommissaris bij de VRT voor de partij van De Wever. Hij kent de voorzitter goed, en staat bekend om zijn ongezouten mening.

De Kerpel gaf in een opiniestuk in deze krant de voorzet voor de volksraadpleging over het mobiliteitsplan, die Bracke erna feilloos binnenkopte. De ene N-VA'er noemt de komst van De Kerpel 'totaal van de pot gerukt', de andere zegt 'dat het nog vroeg is om mensen te polsen'. De bloemenondernemer ontkent vanuit New York alle geruchten.

Misschien is het burgemeesterschap wel de foute stiel voor hem. Wat zou kunnen, is dat hij in 2018 lager op de lijst gaat staan of dat hij wacht tot 2019 en dan probeert in het parlement een zitje te versieren. Binnen de plaatselijke afdeling van N-VA blijkt er ook behoorlijk wat afkeer voor een nieuwkomer tout court. Bracke was in 2012 de neofiet die bovenaan de lijst werd gedropt, en dat blijft wringen. "Er is nog geen enkele beslissing genomen", luidt het bij de Gentse N-VA. "In de loop van dit jaar zal de lijst zijn beslag kennen."

Peter Dedecker. Beeld BELGA
Peter Dedecker.Beeld BELGA
Sarah Smeyers. Beeld BELGA
Sarah Smeyers.Beeld BELGA

IJdel

Als er nog ergens een wit konijn in een hoge hoed zit, moet dat er wel snel uitspringen. Zeker als die nobele onbekende de eerste plaats op de lijst moet bezetten. Niemand kan in enkele maanden vervellen tot professioneel politicus, de sympathie winnen van de lokale afdeling en meteen kandideren voor het hoogste goed in de gemeentepolitiek.

Zo lijkt het er voorlopig op dat N-VA via een afvalrace toch weer terechtkomt bij senior Bracke. Zijn positie mag dan aangetast zijn en zijn partijgenoten kunnen dan wel zoeken naar een vervanger, voorlopig vinden ze niemand anders. Bracke valt ook niet te onderschatten. Dat hij metier heeft en nog steeds met veel goesting in de gemeenteraad zit, betwijfelt niemand. Met de volksraadpleging over het mobiliteitsplan verkocht hij de paarsgroene meerderheid een venijnige tik, en dat is in Gent niet eenvoudig. In alle stilte probeert Bracke ondertussen een Gents maatschappelijk front te vormen tegen het plan. De komende dagen zijn er gesprekken gepland met een aantal vzw's en bekende koppen.

Zelf lijkt hij door die zoektocht naar andere kandidaten te schipperen tussen gebetenheid en gelatenheid. "Eigenlijk zou hij nog wel willen voortdoen. Hij is een ijdel man", zegt een goedgeplaatste bron. "Zijn intelligentie maakt echter dat hij zijn ijdelheid goed kan verbergen. Hij zal wel doorhebben dat ze andere kandidaten polsen. En als hij voelt dat ze hem echt niet meer willen, dan zal hij voor zichzelf een eervolle exit organiseren." Maar vooralsnog is de beste - of minst slechte optie - dus de tot politicus omgeschoolde journalist.

null Beeld DM
Beeld DM
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234