Woensdag 28/07/2021

N-VA ook voor PS incontournable

Intussen blijkt N-VA alleen te staan met haar wetsvoorstel omtrent de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Na Groen!, sp.a en Open Vld heeft nu ook CD&V laten weten de hoogdringendheid van het wetsvoorstel niet te zullen steunen in de Kamer donderdag.

De N-VA mag vermoeden wat ze wil, er is geen complot tegen hen. Dat liet PS-voorzitter Elio Di Rupo formeel weten. “Ik heb nooit iemand in mijn omgeving, in een andere partij of bij de PS, ontmoet die wilde dat de N-VA geen deel zou uitmaken van een regering. De N-VA heeft in Vlaanderen gewonnen en moet dus in de regering”, beklemtoont Di Rupo.

Volgens Di Rupo is het de verantwoordelijkheid van de PS, de N-VA en de andere partijen rond de tafel om een oplossing te vinden voor de huidige crisis. Hij wijst op de “gigantische inspanningen die de Franstalige partijen al hebben geleverd, zelfs al vinden anderen die onbetekenend.” Bij een compromis, merkt hij nog op, zal geen enkele partij alles krijgen wat ze wil binnenhalen. In een interview in Humo, dat vandaag verschijnt, voegt hij daar nog aan toe dat Bart De Wever volgens hem een tijdlang gedacht heeft dat het met de liberalen gemakkelijker zou gaan. Gezien de “fricties” tussen De Wever en FDF-voorzitter Olivier Maingain lijkt dat volgens de PS-voorzitter echter niet het geval.

Vrije tribune De Wever

Fricties zijn er echter ook tussen de N-VA enerzijds, en de sp.a en de PS anderzijds, niet het minst over de cijfers. Na de herberekeningen van de nota-De Wever door de socialisten (zie elders op deze pagina’s), stelde gisteren ook professor André Decoster (KU Leuven) - die als ‘onafhankelijke’ voor Groen! in dehighlevelgroep zat - dat de N-VA wel degelijk een fout maakte.

De Wever reageert behoorlijk geïrriteerd op al dat gecijfer. In een vrije tribune haalt hij de modellen van Vandenbroucke en Decoster onderuit. “Sommigen lijken mordicus te willen aantonen dat ik niet beter ben dan pakweg Margaret Thatcher die midden jaren tachtig luidkeels riep ‘I want my money back’”, schrijft hij. En nog: “Als verduidelijker heb ik mij inderdaad misrekend, en wel in het gebrek aan intellectuele eerlijkheid dat ik nu al een week ondervind.” Hij haalt onder meer aan dat alle critici zijn voorstel becijferen zonder rekening te houden met het solidariteitsmechanisme dat hij er expliciet heeft ingestopt.

Planbureau

Opvallend: De Wever kreeg in Terzake steun van expert Theo Peeters, uitgerekend een emeritus hoogleraar aan dezelfde faculteit als Decoster en op zijn beurt gelieerd aan de N-VA. Ook de cijferman van de N-VA, Jan Jambon, verdedigde vol vuur het voorstel van De Wever, al verkondigde hij vervolgens dat de “cijfers niet het belangrijkste zijn”. “Nog nooit hebben we van de Franstaligen een ja gehoord op de vraag naar een bereidheid om in het systeem van fiscale autonomie te stappen”, zegt het N-VA-kopstuk. Als de Franstaligen positief antwoorden op die volgens hem essentiële vraag, kunnen de technici vervolgens de verschillen in de cijfers wegwerken. Op de expertise van die technici mikt ook bemiddelaar Johan Vande Lanotte.

Vande Lanotte rondde gisteren overigens zijn eerste consultatieronde af. Joëlle Milquet (cdH) en Wouter Van Besien (Groen!) liepen langs in zijn kantoor in de Senaat, voor zijn onderhoud met Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux ging de bemiddelaar op verplaatsing. Bij alle zeven trok hij na hoe zij de objectiveringsoefening zien die de cijferdiscussie over de nota-De Wever moet beslechten. Dat blijft een eerste vereiste om weer enige dynamiek in de regeringsformatie te krijgen. De bemiddelaar liep daarom ook langs bij het Planbureau en de Nationale Bank.

Vandaag doktert Vande Lanotte een werkschema uit dat hij later op de dag zal overmaken aan de zeven betrokken partijen. Zij moeten vervolgens aangeven of ze zich in de voorgestelde werkwijze kunnen vinden. Vande Lanotte wil nog deze week de opdracht geven om de rekenoperatie op te starten. Het blijft ook de bedoeling om op 2 november een eerste keer verslag uit te brengen bij de koning.

En dan is er nog B-H-V. Als laatste Vlaamse partij maakte CD&V gisteren bekend de hoogdringendheid van het splitsingsvoorstel B-H-V in de Kamer niét te zullen steunen. “CD&V blijft radicaal voor een snelle splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, maar dan wel via een onderhandelde oplossing”, verklaarde CD&V-voorzitter Wouter Beke na afloop van het politiek bestuur. “Net zoals alle andere Vlaamse partijen willen wij dat de kieskring in kwestie zo snel mogelijk gesplitst wordt, maar het verleden heeft uitgewezen dat dat niet werkt via de Kamer.” Volgens Kamerfractieleider Servais Verherstraeten wil CD&V op die manier “bemiddelaar Johan Vande Lanotte evenveel kansen geven als Elio Di Rupo en Bart De Wever”.

Geen meerderheid

Bij N-VA wordt ietwat verrast gereageerd op de beslissing van de christendemocraten, tot hiertoe altijd een loyale compagnon de route in het B-H-V-dossier. “Nochtans zitten we op inhoudelijk vlak op dezelfde lijn als alle Vlaamse partijen”, aldus Verherstraeten, die ontkent dat zijn partij met dit standpunt de N-VA uit het wiel rijdt.

N-VA-Kamerlid Ben Weyts, voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken, betreurt dat: “Toen wij vorige week het splitsingsvoorstel indienden, begrepen we van verschillende Vlaamse partijen dat ze het zouden steunen. Wij vinden het spijtig dat dat uiteindelijk niet het geval is, maar blijven zelf bij ons punt dat we via de Kamer de druk op de ketel willen houden.”

Nu het zeker is dat er geen meerderheid gevonden zal worden om de hoogdringendheid door te drukken, wil de N-VA-fractie zich donderdag eerst beraden alvorens een stemming te eisen in de plenaire zitting.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234