Dinsdag 11/08/2020

N-VA neemt Wit-Gele Kruis op de korrel

Concurrentievoordelen voor de grote spelers zijn onder meer een tegemoetkoming voor administratiekosten en het makkelijker aanwerven van goedkopere werkkrachten.

Diensten die thuisverpleging aanbieden, kunnen sinds 2002 een forfaitaire tegemoetkoming krijgen voor “specifieke beheerskosten”. Een deel van hun administratiekosten worden betaald als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. “Zo moet er een hoofdverpleegkundige worden aangesteld die minstens zeven voltijdse verpleegkundigen onder haar of zijn hoede heeft”, aldus Beuselinck. “Voor de meeste zelfstandigen - waarvan velen in hun praktijk een samenwerkingsverband hebben tussen twee, drie of vier zelfstandige verpleegkundigen - is die erkenning dus een onhaalbare kaart.”

Volgens het N-VA-Kamerlid Beuselinck is het duidelijk dat deze extra financiering op maat is gesneden van de grotere vzw’s. “Minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) heeft me onlangs laten weten dat het Riziv in 2009 18,5 miljoen euro heeft uitbetaald aan erkende diensten voor thuisverpleging. Zelfstandige thuisverpleegkundigen krijgen slechts 7,7 procent van dat geld, terwijl ze goed zijn voor 70 procent van de markt. Ruim 13,7 miljoen euro of drie kwart van het budget ging naar organisaties van de christelijke zuil. Er zijn dus twee soorten thuisverpleging”, stelt Beuselinck. “Thuisverpleging verstrekt door zelfstandigen, en een duurdere versie waarvan ook de minister niet kan bewijzen dat ze naast duurder ook beter is.”

Het is niet de enige scheeftrekking. Sinds juni 2007 loopt een pilootproject waarbij zorgkundigen kunnen worden ingeschakeld in de thuisverpleging. Belangrijkste voorwaarde is dat de zorgkundige onder toezicht werkt van een verpleegkundige. “Het zijn echter alweer enkel erkende diensten voor thuisverpleging die deze goedkopere werkkrachten mogen aanwerven. Dezelfde grote spelers krijgen hier dus opnieuw een concurrentievoordeel in vergelijking met de zelfstandigen. Dat is onaanvaardbaar.” Beuselinck vindt dat verpleegkundigen moeten worden vergoed voor wat ze doen, niet voor de omvang van hun secretariaat. “Budgettair hoeft dat geen impact te hebben. De huidige middelen kunnen worden herverdeeld op basis van de nieuwe erkenningsvoorwaarden.”

Water aan de lippen

Hendrik Van Gansbeke van het Wit-Gele Kuis benadrukt dat het extra geld door de vzw’s ook daadwerkelijk wordt gebruikt om leidinggevenden aan te werven. “En het is nu eenmaal zo dat er meer coördinatie nodig is als je met meer personeel werkt.” Van Gansbeke merkt ook op dat werknemers en zelfstandigen hetzelfde werk verrichten. “Maar wie met loontrekkenden werkt, is gebonden aan strengere arbeidsvoorwaarden. Het gaat onder meer over het aantal uren dat ze mogen werken. Oorspronkelijk was de maatregel alleen bedoeld voor organisaties die met loontrekkenden werken, omdat het water hen aan de lippen stond. Na een juridische procedure is dat uitgebreid tot zelfstandigen.”

Het Wit-Gele Kruis wil in het Riziv gerust discussiëren over de vraag of de grens op zeven verpleegkundigen moet liggen of lager. “Meer en meer wordt trouwens aangevoeld dat kleinere praktijken ook in aanmerking zouden moeten komen voor deze toelagen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234