Maandag 26/10/2020

Opinie

N-VA moet zijn 'zuidflank' af en toe een bot toewerpen

Yves Desmet.Beeld Bob Van Mol


Wat mij eigenlijk nog het meest verbaast, is dat zovelen zijn verbaasd over het interview met Bart De Wever in Terzake. Dat Vlamingen eigenlijk geen racisten zijn, maar hooguit al eens racistisch durven te reageren wanneer die dekselse Berbers hun eigen falen op vermeend racisme afwentelen, staat namelijk al zeer lang in de debatnota's waarmee alle N-VA-mandatarissen hun publieke optredens voorbereiden. Dat bijgevolg iedere antidiscriminatiemaatregel zinloos is, al evenzeer.

Dat de radicalisering pas is gestart na de volledig foute regularisatie van onder meer verkrachters, is wel een nieuw argument, zij het misschien niet het allersterkste om het complexe geheel van factoren aan te duiden dat tot het fenomeen van Syrië-gangers heeft geleid. En 9/11 was volgens de burgemeester ook het startpunt van alle problemen. Ook raar, want in mijn herinnering is Zwarte Zondag toch de eerste manifeste uiting van de angst voor diversiteit, toch al tien jaar voor de Twin Towers in New York werden vernield. Iets wat de licentiaat geschiedenis zich blijkbaar niet meer herinnerde.

Ach, laten we niet naïef zijn: wanneer de N-VA vandaag de grootste Vlaamse partij is, dan komt dat niet omdat ze de Vlaamse coalitiepartners van Elio Di Rupo heeft afgestraft. Integendeel: die hebben zelfs zetels gewonnen bij de laatste verkiezingen. N-VA heeft gewonnen omdat ze massaal kiezers van het Vlaams Belang en die Zwarte Zondag heeft binnengehaald.

Die groep, binnen de N-VA liefkozend de 'zuidflank' genoemd, moet af en toe een bot toegeworpen krijgen. Geen al te ranzig, genre Dewinter of Annemans, maar toch wel duidelijk verstaanbaar: 'ons' valt niets te verwijten, de schuld ligt bij de anderen. Berbers, falende besturen, politieke tegenstanders, vult u zelf maar aan. Dat de N-VA zelf al tien jaar mee verantwoordelijk is voor het inburgeringsbeleid: ach, wie weet dat nu, behalve wat politieke journalisten? Je kunt er begrip voor opbrengen dat de Antwerpse schaduwpremier op die manier zijn achterban naar de mond wil praten.

Wat echter minder en minder valt te begrijpen, is dat een openbare omroep meer en meer de propagandazender van de N-VA begint te worden. De Wever weigert deel te nemen aan ieder tegensprekelijk debat, waar mensen uit andere partijen of uit het veld de kans zouden krijgen - al waren het maar feitelijke - onwaarheden die hij vertelt aan te kaarten. Het is stilaan sinds de verkiezingen geleden dat De Wever nog eens aan zo'n debat heeft deelgenomen, en toen beperkte zijn inbreng zich vooral tot het rollen met de ogen als anderen aan het woord kwamen.

Ook andere politieke zwaargewichten hebben die tactiek gebruikt : Stevaert, Verhofstadt en Leterme ontliepen ook het debat als ze dat konden.

Maar deze media-oekaze, waar elk optreden een soort regeringsmededeling wordt, staat toch een beetje haaks op de verwachting die je van een openbare omroep zou kunnen hebben: met de belastingcenten van iedereen eens een tegensprekelijk debat te organiseren waarin ook anderen hun zeg kunnen doen.

Yves Desmet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234