Woensdag 27/01/2021

Mechelen

N-VA Mechelen: "Groen wil dat Bart Somers ons dumpt"

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld).Beeld BELGA

Mechelen is al jaren een referentie in Vlaanderen: de stad waar Open Vld, Groen en N-VA bewijzen dat ze wel kunnen samenwerken. Maar één bruid zet daar nu een vraagteken achter. "Ze willen ons dumpen."

De Mechelse meerderheid is er sinds woensdag uit: 'handweigeraars' mogen trouwen, dat is hun recht. Maar het is evengoed het recht van de N-VA-schepenen om te weigeren het huwelijk te voltrekken.

In zo'n geval zullen N-VA-schepenen vervangen worden door burgemeester Bart Somers (Open Vld) of door iemand anders van de meerderheid. Somers is opgelucht: "Wat de laatste dagen is gebeurd, was een spijtige electorale oprisping."

Rechtsstaat

De commotie begon maandag. Toen weigerde schepen Marc Hendrickx (N-VA) een huwelijk te voltrekken omdat de bruid hem om religieuze redenen geen hand wou geven. In een eerste reactie leek Somers daar begrip voor te tonen.

"Bij Open Vld zagen ze echter snel in dat dat niet strookt met hun partijlijn. De partij corrigeerde dan ook snel", zegt politicoloog Carl Devos (UGent). Een dag later benadrukte Somers dat handweigeraars wél mogen trouwen. Kristof Calvo, de groene kopman in de Dijlestad, beaamde dat meteen. Hendrickx voelde zich verraden door zijn collega’s.

Malaise

Ook al stemde de N-VA woensdag in met het compromis, toch lijkt Hendrickx nog steeds misnoegd. 

"We spraken in Mechelen jaren geleden af dat we geen handweigeraars trouwen. Open Vld en Groen kwamen deze week plotseling terug op die afspraak. Wij niet. Uiteindelijk konden we niet anders dan zo’n compromis sluiten", reageert hij.

De discussie over de handweigeraars legt een diepere malaise in de Braziliaanse coalitie bloot (blauw, groen en geel, zoals op de Braziliaanse vlag). Terwijl Mechelen de laatste jaren uitgroeide tot het bewijs dat Open Vld, Groen en N-VA wel degelijk kunnen samenwerken, komen de ideologische verschillen nu toch aan het oppervlak.

"Ik denk dat een Braziliaanse coalitie alleen kan werken als de machtsverhoudingen tussen het rechtse en het linkse kamp duidelijk zijn. In Mechelen stond de N-VA de afgelopen jaren niet bijster sterk. Wat Somers de kans gaf om de leiding te nemen. Maar met de verkiezingen in zicht, komen die verhoudingen onder druk te staan", analyseert Devos.

Dumpen

"In Mechelen is het een publiek geheim dat Calvo er bij Somers op aandringt ons te dumpen", zegt Hendrickx. "Calvo gaf in december zijn akkoord voor een nieuwe Stadslijst met Open Vld, maar naar verluidt was zijn voorwaarde: de N-VA in de oppositie, wat de verkiezingsuitslag ook is. Kijk, we hebben goed samengewerkt, maar soms was het lastig."

Hendrickx verwijst onder meer naar de aanleg van een moslimbegraafplaats in Mechelen. De N-VA was tegen, maar Open Vld en Groen drukten het dossier door in de gemeenteraad via een wisselmeerderheid met de socialisten. "Als we er straks nog aan te pas willen komen, zullen we onszelf incontournable moeten maken bij de verkiezingen", zegt Hendrickx.

Volgens Calvo is het veel te vroeg om al te spreken over de volgende coalitie in Mechelen. "In onze stad zijn we voorlopig gespaard gebleven van verkiezingsstress. Ik zou dat graag nog even zo houden", reageert hij. Burgemeester Somers noemt de uitspraken van Hendrickx "nonsens". "Ik ben bezig met de Mechelaars, niet met politieke spelletjes."

Antwerpen

De vraag is of de Braziliaanse relatiecrisis in Mechelen ook nationale gevolgen heeft. 

In Antwerpen gaat het gerucht dat Bart De Wever (N-VA) naar Groen lonkt om mee te besturen. Zijn rechtse partners Open Vld en CD&V dreigen straks te klein te zijn. "Ik denk dat dat een gerucht zal blijven. In Antwerpen ligt de situatie heel anders", zegt Devos. "De N-VA levert er de burgemeester. Groen diens grootste uitdager, met Wouter Van Besien."

Volgens Devos zouden er van beide kanten enorme toegevingen moeten komen. "Maar De Wever wil vanuit Antwerpen de lijnen uitzetten voor het N-VA-beleid in het hele land. Hoe gaat hij die toegevingen dan doen? Op welke thema's? Ik zie, los van de gebeurtenissen in Mechelen, weinig kans op een Braziliaanse coalitie in ’t Stad."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234