Donderdag 09/02/2023

N-VA mag rekenen op overheidsgeld

De Nieuw-Vlaamse Alliantie krijgt uitzicht op een federale overheidsdotatie van ruim 600.000 euro per jaar. De bevoegde senaatscommissie keurde gisteren unaniem een wetsvoorstel goed dat de wet op de overheidsfinanciering wijzigt, zodat ook kleine partijen die niet tegelijk in Kamer en Senaat aanwezig zijn geld krijgen. Het voorstel, van de hand van de N-VA zelf, was discreet gekoppeld aan de 'droogleggingswet' over de bestraffing van racistische partijen.

De financiering van de Vlaams-radicale N-VA is al een tijdje voorwerp van debat in de Wetstraat. De partij van Vlaams minister Geert Bourgeois (foto) is vertegenwoordigd in het Vlaams Parlement en krijgt van daaruit ook werkingsmiddelen (44.500 euro per maand). Maar de federale financiering viel stil nadat de N-VA bij de verkiezingen van 2003 geen zetel meer had behaald in de Senaat. De wet stelt immers dat een partij zowel in Kamer als Senaat moet zitten om een federale dotatie te krijgen. Op initiatief van de VLD werd een aanpassing van die regel in het voordeel van de N-VA voorbereid. Op die manier hoopten de Vlaamse liberalen een kartel van de armlastige N-VA met CD&V te verhinderen, tevergeefs zoals inmiddels geweten is.

N-VA-boegbeeld Geert Bourgeois, toen nog als kamerlid, mocht niettemin zelf een wetsvoorstel schrijven om de financiering aan te passen en dat werd ook goedgekeurd in de Kamer. Toen het voorstel naar de Senaat verhuisde, bleef het evenwel stokken. Bij de VLD was het enthousiasme over het wetsvoorstel immers danig bekoeld. Bovendien werd het voorstel met name door de PS gekoppeld aan de goedkeuring van de droogleggingswet, die racistische partijen financieel wil bestraffen. Pas vorige week kreeg dat wetsvoorstel groen licht in de senaatscommissie, en morgen volgt de goedkeuring in de plenaire Senaat.

Even leek het erop dat de N-VA het gelag zou moeten betalen voor de afwijzende houding van kartel CD&V in het droogleggingsdebat. CD&V-senator Marc Van Peel voer vorige week zwaar uit naar de paarse meerderheid, die een 'domme' strategie zou volgen om extreem-rechts te bekampen. De zware woorden zorgden voor diepe wonden tussen de Vlaamse partijen, maar het N-VA-voorstel raakte gisteren dan toch vrij geruisloos goedgekeurd. Bij de vorming van de Vlaamse regering waren daarover overigens discrete afspraken gemaakt onder de Vlaamse partijen. MR en PS sloten zich daar gisteren unaniem bij aan.

Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de plenaire Senaat, maar niets lijkt een extra financiële injectie voor de N-VA nog tegen te houden. Voor de partij scheelt dat een slok op de borrel, want de 600.000 euro staat gelijk met een kleine verdubbeling van de overheidsfinanciering van de partij. De financiering geldt bovendien met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2003, het begin van de lopende regeerperiode. Eind vorig jaar besliste de N-VA al om financiële redenen haar hoofdkwartier op het Brusselse Barricadenplein, de historische thuisbasis van de VU, van de hand te doen en een kleiner onderkomen te zoeken in de buurt. De N-VA houdt nu kantoor in de Liefdadigheidsstraat, nabij het Madouplein. (BE)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234