Donderdag 28/05/2020

Analyse

N-VA linkser dan Open Vld

N-VA-fractieleider Hendrik Vuye: "Onze plicht om Open Vld te overtuigen van de noodzaak van een tax shift."Beeld BELGA

"N-VA kan zeker leven met een vermogenswinstbelasting." Dat stelt fractieleider Hendrik Vuye, die daarmee het partijstandpunt van N-VA vertolkt. Een koers- wijziging naar het centrum, zo lijkt het.

Het lijkt meer dan een onschuldig steekje richting Open Vld, dat ene zinnetje van N-VA-fractieleider Hendrik Vuye in De Standaard. "Het zal onze plicht zijn om Open Vld te proberen overtuigen van de noodzaak van een tax shift." En ook: "Binnen een tax shift kunnen we leven met een vermogenswinstbelasting."

Veel duidelijker kun je de koerswijziging niet inzetten. De opening naar de vermogenswinstbelasting sluit aan bij het standpunt van CD&V, dat de voorbije weken tot in den treure bleef hameren op het belang van zo'n meerwaardetaks.

Toenadering zoeken tot CD&V is één ding, de standpunten van de regeringspartner claimen een ander. "Ik verdedig alleen maar het partijstandpunt", zegt Vuye. "Als de tax shift er komt, dan is dat geen toegift, maar een realisatie van onze congresteksten. Het is belangrijk om dat duidelijk te maken, want anders assimileert men ons met Open Vld. En voor alle duidelijkheid: dat zijn we niet. Wij zijn géén liberale partij, we zijn een gemeenschapspartij."

Rem

N-VA verandert het geweer van schouder. Tot nu toe was vice-premier Kris Peeters (CD&V) altijd kop-van-jut binnen N-VA-rangen. Nu is het plots Open Vld, de andere regeringspartner, die moeilijk doet. De liberalen zijn dan ook not amused met de uitspraken van de fractieleider.

"Dat is natuurlijk onzin", reageert senator Lode Vereeck (Open Vld). "Het klopt gewoon niet dat N-VA ons moet overtuigen wat de tax shift betreft. Die staat namelijk klaar en duidelijk in het regeerakkoord dat we zelf mee onderhandeld hebben."

De liberalen pikken het niet dat ze worden afgeschilderd als de rem op de federale regering. "Wij staan altijd open voor een tax shift, op voorwaarde dat die in een globale fiscale hervorming past. Uiteraard moet die hervorming ook wel economisch zinvol zijn", zegt Vereeck. Volgens Open Vld valt hen niets te verwijten. Er zijn al heel wat lasten verschoven, klinkt het. Enerzijds heeft de federale regering meer dan 3,1 miljard euro aan nieuwe inkomsten aangeboord, anderzijds worden de lasten op arbeid met 1 miljard euro verlaagd en wordt er voor 2,7 miljard euro aan corrigerende maatregelen genomen, zoals de verhoging van de forfaitaire beroepskost.

Behalve de frustratie over de uitspraken van Vuye, is er binnen Open Vld kritiek op de 'opzichtige' koerswijziging van N-VA. "Het ligt er gewoon te dik op", zegt een vooraanstaand Open Vld'er. "N-VA wil de bal nu doorspelen naar ons. Maar we gaan ze de bal niet zomaar laten wegtrappen."

Lode Vereeck: "Het klopt niet dat N-VA ons moet overtuigen wat de tax shift betreft. Die staat namelijk klaar en duidelijk in het regeerakkoord dat we zelf mee onderhandeld hebben."Beeld PHOTO_NEWS

Linkse bocht

CD&V is niet de enige partij met een linker- en een rechterflank. Ook bij N-VA is de balans tussen de hardliners en de gematigde strekking een constante evenwichtsoefening. Dat zag je bijvoorbeeld al bij de goedkeuring van de congresteksten. De 'hardere' voorstellen van de partijtop werden toen onder druk van de linksere basis afgezwakt. Ook nu probeert de partij dat evenwicht te herstellen. Dat verklaart bijvoorbeeld ook waarom minister van Financiën Johan Van Overtveldt op twee benen blijft dansen.

Meer dan ooit leeft bij N-VA het besef dat ze haar imago wat moet bijsturen naar links. "Wij zijn niet de partij voor de rijken", verkondigde voorzitter Bart De Wever vlak voor Nieuwjaar. Op dit moment kleeft dat imago nog te veel aan de N-VA. Dat zou de partij zuur kunnen opbreken bij de sociale onderhandelingen, die maandag opnieuw worden opgestart. Rest ook nog de begrotingscontrole in maart, veruit de moeilijkste hindernis. N-VA zal dan samen met CD&V, MR en Open Vld een akkoord moeten vinden over waar de regering extra centen gaat halen.

Bij CD&V zien ze de koerswijziging van N-VA alvast graag komen. "Het is altijd fijn om vast te stellen dat andere partijen zich aansluiten bij ons standpunt", zegt woordvoerder Steffen Van Roosbroeck. "De vraag naar een vermogenswinstbelasting leeft bij de bevolking, daar waren wij altijd van overtuigd. Als de N-VA zich daarbij aansluit, des te beter."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234