Zondag 20/09/2020

N-VA ligt definitief buiten in Turnhout

Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) heeft Turnhout onbestuurbaar verklaard. Zijn partijgenoot, Erwin Brentjens, wordt afgezet als burgemeester. Eric Vos (T.I.M.) volgt hem op in een nieuwe coalitie zonder Vlaams-nationalisten.

De Turnhoutse soap lijkt ten einde. Bourgeois liet de gemeenteraad van Turnhout gisteren per brief weten dat de bemiddelingsopdracht van de Antwerpse gouverneur Cathy Berx om de politieke impasse in de Kempenstad te doorbreken "niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd". Hij verklaarde Turnhout daarmee onbestuurbaar, waardoor de huidige coalitie van N-VA, CD&V en sp.a ontbonden kan worden. Huidig burgemeester Brentjens verliest zijn sjerp. "Ik betreur deze beslissing, maar het decreet is er voor iedereen", reageerde Bourgeois op Radio 1.

Bemiddelpogingen

Turnhout werd sinds de gemeenteraadsverkiezingen in oktober bestuurd door een coalitie van N-VA, CD&V en sp.a. Maar door interne onenigheid bij de N-VA beschikt het bestuur niet meer over een meerderheid in de gemeenteraad.

De nationale partijtop van N-VA stuurde arrondissementsvoorzitter Kris Van Dijck het veld in om te bemiddelen. Een groep van zes gemeenteraadsleden rond plaatselijk N-VA-voorzitter en eerste schepen Tom Versmissen stemde echter begin september tijdens de gemeenteraad voor de onbestuurbaarheid van de stad. Twee andere N-VA'ers onthielden zich, drie stemden tegen.

Provinciegouverneur Cathy Berx probeerde de brokken te lijmen en alsnog een uitweg te vinden, maar moest vaststellen dat er geen oplossing is. Vorige vrijdag maakte Berx het eindrapport van haar bemiddelingspoging aan Bourgeois over.

'Afrekening'

De gemeenteraad van de stad heeft gisterenavond de procedure opgestart om een nieuw college van burgemeester en schepenen aan te stellen. CD&V, sp.a, Groen en de lokale lijst T.I.M. (Turnhout Iedereen Mee) hebben een bestuursakkoord gesloten. N-VA wordt naar de oppositiebanken verwezen. Eric Vos van T.I.M. wordt de nieuwe burgemeester. Zijn partij krijgt daarnaast nog een schepenpost. Sp.a houdt twee schepenen, net zoals CD&V. De christendemocraten leveren ook de OCMW-voorzitter. De andere nieuwkomer in de coalitie, Groen, krijgt twee schepenen.

"We hebben onze onderlinge wrevel opzijgezet en maken een positieve keuze voor de stad", reageert Vos. "We willen het vertrouwen van de bevolking in het stadsbestuur herstellen."

Voor N-VA is de Turnhoutse soap erg pijnlijk. De partij wil bewijzen dat het goed kan besturen, ondanks de onervarenheid op het lokale niveau. Met Brentjens liep het echter helemaal verkeerd. "Dit is een afrekening binnenskamers. Een zaak van nijd, jaloezie, afgunst en macht", vertelde Brentjens eerder.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234