N-VA Leuven lanceert goedkoop fietsdeelsysteem
N-VA Leuven heeft het fietsdeelsysteem 'Vlo' gelanceerd dat, in tegenstelling tot de systemen van commerciële bedrijven in Antwerpen, Brussel, Gent en Namen, minder duur is. Voormalig NMBS-medewerker Kristof Polfliet, die eerder aan de basis lag van Blue Bike, bedacht het systeem. Door de fietsen intenser te gebruiken, wil N-VA de overlast door het groot aantal geparkeerde fietsen in de binnenstad verminderen.
De partij stelt voor enkele duizenden fietsen, die door het Leuvense sociaal economiebedrijf Velo verhuurd worden aan studenten, te voorzien van GPS-trackers die de Leuvense start-up 'Where is my bike?' ontwikkelde om fietsendiefstal tegen te gaan. Met dit product, dat de naam 'Egg' meekreeg, kan de fietseigenaar weten of zijn fiets zonder zijn medeweten beweegt en kan hij de tweewieler na de diefstal ook lokaliseren.
"Na een upgrading van deze technologie wordt het mogelijk dat de deelnemers aan dit fietsdeelsysteem via een app op hun smartphone snel te weten komen waar er zich in hun onmiddellijke buurt een deelfiets bevindt die ze na reservatie kunnen gebruiken", aldus Polfliet.
Polfliet werkte een zelfbedruipend businessplan uit voor een systeem waarin 3.000 Velo-huurfietsen ingezet worden. Ze willen hiervoor vooreerst 100.000 euro investeren, die de Leuvense politie volgens hem jaarlijks zal besparen op het weghalen van weesfietsen in de stad. Daarnaast wordt hierin ook een deel geïnvesteerd van de subsidie die stad en instellingen van het hoger onderwijs momenteel besteden aan de studentenpas voor Lijn-bussen.
Voor een abonnement wil de N-VA 10 euro per jaar aanrekenen en voor een verplaatsing 50 cent. Dat zal voor studenten op jaarbasis wellicht niet duurder uitvallen dan de 90 euro die ze nu betalen om een fiets te huren bij Velo.
undefined