Dinsdag 20/10/2020

Politiek

N-VA lanceert tienpuntenplan voor migratie op haar V-dag: “Migratie controleren, dat moet”

Theo Francken (N-VA) stelde het tienpuntenplan voor migratie voor.Beeld Photo News

Ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) sloot deze tweede V-dag af met het tienpuntenplan voor migratie van de partij. Vooral de strengere regels voor gezinshereniging en een ‘burgerschapsexamen’ vallen op.

N-VA veegde de visa-affaire op haar V-dag niet onder de mat. Niet dat ze rechtstreeks verwees naar de aanhouding van het Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, maar de partij nodigde wel oud-ambassadeur Marc Geleyn uit, die mee de vlucht van de eerste groep christenen uit het Midden-Oosten organiseerde in 2015. En de partij wil van de gecontroleerde migratie van bedreigde, religieuze minderheden nog steeds werk maken in het asielbeleid. Dat bleek uit het filmpje van één minuut waarin ze haar tienpuntenplan voor migratie samenvatte.

In de slottoespraak zette Francken de N-VA weer neer als de enige partij die de besognes van de bezorgde burger hoort en kan vertalen naar het juiste beleid. “Voor extreem-rechts is elke migrant er één te veel, wat zich vertaalt in ongenuanceerde slogantaal als ‘wij zijn het moe, grenzen toe!’. Voor linkse politici is migratie dan weer sowieso een zegen, in welke vorm en in welke omvang ook. Wie daar vragen bij durft te stellen is voor hen ‘bekrompen’ of staat ‘aan de verkeerde kant van de geschiedenis’. Wij met de N-VA zijn van mening dat migratie controleren wél mag. Sterker, we vinden dat het moet.”

Francken zei dat migratie moet zijn zoals mayonaise maken, een vergelijking die hij -zo vertelde hij- had opgepikt bij een oude, Brusselse gynaecologe die hem en Vlaams minister-president Bourgeois had aangesproken in een Brussels restaurant. “Migratie is zoals mayonaise maken,” zei hij. “Dat vertelde die tachtigjarige vrouw mij.” ‘Je moet steeds blijven roeren en zachtjes olie erbij doen,’ zei ze nog. ‘Dan wordt die mayonaise hemels. Je hebt olie nodig om de beste mayonaise te maken, je hebt migratie nodig. Maar je mag die olie er niet in één keer inkappen.’ “Wel, die vrouw had overschot van gelijk.”

Strengere regels gezinshereniging en 'burgerschapsexamen’

Gezinshereniging moet daarom van N-VA strenger worden, zodat er minder migranten via deze weg naar ons land komen. In 2011 werd gezinshereniging al ingeperkt, N-VA vindt het nu hoog tijd voor nog striktere voorwaarden. Een man die zijn vrouw of kind naar België wil laten verhuizen, moet van de Vlaams-nationalisten 140 procent van het leefloon (of minstens 1.750 euro) per maand verdienen. Voor elk extra gezinslid komt er nog eens tien procent bij. Nu ligt de inkomensvereiste op 120 procent van het leefloon. “De liefde is grenzeloos, je kan verliefd worden op iemand uit een ander land,” zei Francken. “Wij willen geen migratiestop voor tien jaar, zoals Vlaams Belang. Maar niemand mag meteen hollen naar de bijstand.”

Naast die hogere inkomensvereiste moeten deze mensen slagen voor een burgerschapsexamen. In het buitenland, niet na hun aankomst in België. Hiervoor haalt N-VA de mosterd in Nederland, waar dit al langer bestaat. “Die hervormingen doen we niet om mensen het leven zuur te maken, maar om ervoor te zorgen dat de sociale en culturele draagkracht van onze gemeenschap gevrijwaard blijft en gezinsmigranten sterker aan de start verschijnen,” zei Francken.

In dezelfde trant meent N-VA dat de toegang op de sociale zekerheid nog meer beperkt moet worden. “Alleen zo kunnen we de sociale zekerheid betaalbaar houden en rechtvaardig organiseren,” meende Francken. De partij stuurt ook aan op een hervorming van het leefloon, en wil dat alle nieuwkomers die een burgerschapstraject volgen verplicht zijn zich in te schrijven bij de VDAB. “Dit beleid moet nog veel aanklampender worden,” zei Francken.

“Onze nationaliteit is geen vodje papier”

Legale migranten mogen van N-VA ook niet meer meteen een permanent verblijfsrecht krijgen. Dat verblijfsrecht moet tijdelijk zijn, en kan pas definitief worden na bewezen inburgering en voldoende kennis van het Nederlands.

Als laatste punt wil N-VA het moeilijker maken om Belg te worden. “Onze nationaliteit is geen vodje papier,” besloot Francken. “Dat is het sluitstuk en de beloning van een lang integratietraject. Geen recht, maar een gunst. Daarom maken we het afhankelijk van integratie en een actieve bijdrage aan onze welvaart én verhogen we de wachttijd. We hebben gelukkig al de snel-Belgwet afgeschaft.” Voor N-VA hoort hier -uiteraard- ook de afschaffing van de dubbele nationaliteit bij. Het is een nagel waar voormalig staatssecretaris Zuhal Demir al lang op klopt. Francken: “Wie volwaardig lid wil worden van onze gemeenschap en hier politieke rechten wil laten gelden, kan maar één petje dragen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234